Sašo Taljat in Luka Božič zmagala v Španiji

0
550

Slovenska kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta bila najboljša na tekmi za točke ICF v španskem La Seu d”Urgellu. V finalu je nastopilo še sedem slovenskih tekmovalcev, blizu  stopničkam pa sta bila tudi kajakaš Jure Meglič in kanuist Jure Lenarčič, ki sta bila četrta.


Primorski dvojec Luka Božič – Sašo Taljat nadaljuje z odličnimi predstavami na španskih tleh. Potem ko sta leta 2009 na članskem svetovnem prvenstvu v La Seu d”Urgellu priveslala do bronaste kolajne in lani v spustu v bližnjem Sortu osvojila še dva naslova svetovnih prvakov, sta tokrat z olimpijsko progo najbolje opravila še na mednarodni tekmi Pokal Pirenejev, ki šteje tudi za točke ICF. »S tekmo sva zelo zadovoljna, še posebej zato, ker nama je finalni nastop uspel tako, kot sva si zastavila. Prvi tekmovalni dan sva imela v kvalifikacijah veliko težav, med drugim sva zlomila čoln in zgrešila dvoje vrat, potem pa sva se zbrala in v nadaljevanju tekme odpeljala zelo dobre vožnje, ki so bile tudi brez dotikov. Dotiki nama v letošnji sezoni povzročajo kar nekaj težav, saj sva na progi sicer zelo hitra, ampak vedno se pojavi kakšna napaka,« je tekmovalni vikend ocenil Sašo Taljat. »Proga v Seu nama ni najbolj všeč, vsaj kar se treningov tiče, ker voda ni dovolj zahtevna in pogosto zlomiva čoln. Ampak na tekmah nama pa očitno kar leži, ali pa drugim toliko manj. Pred evropskim prvenstvom sva optimistična, ne smemo pa pozabiti, da bo glavna tekma sezone septembrsko svetovno prvenstvo v Bratislavi. Evropsko prvenstvo bo služilo bolj kot generalka, vendar to ne pomeni, da ne bova resno tekmovala,« pa se je Sašo Taljat še nekoliko dotaknil bližajočega evropskega prvenstva, ki bo v začetku junija prav v La Seu d”Urgellu. Na drugo mesto sta se uvrstila Poljaka Szczepanski in Pochwala, na tretje pa domačina Ganyet in Domenjo.


V vseh ostalih kategorijah so se zmage veselili domači tekmovalci. Blizu stopničk je bil tudi najboljši kajakaš iz kvalifikacij, Jure Meglič, ki je tekmo končal na četrtem mestu, bron pa zgrešil za pičlo stotinko sekunde. V finalu je nastopil tudi Martin Albreht, ki je bil sedmi. Preostali štirje slovenski kajakaši so obtičali v polfinalu. Simon Brus je bil 16., Matic Lesjak 26., Tilen Hvala 28., Gregor Brovinsky pa 31. Zmagal je domačin Samuel Hernanz, pred Poljakom Dariuszom Popielo in rojakom Carlesom Juanmartijem.


Lep ekipni uspeh so dosegli kanuisti, saj je četverica nastopila v finalu. Jure Lenarčič je podobno kot Meglič končal tekmovanje na četrtem mestu, Anže Berčič je končal mesto za njim, Blaž Cof je bil sedmi, Benjamin Savšek pa zaradi 56 kazenskih sekund deseti. Prva tri mesta so si razdelili Španci Ander Elosegui, Jordi Domenjo in Jon Erguin. Le malo je za nastop med najboljšo deseterico zmanjkalo Jerneju Zupanu in Nejcu Kravanji, ki sta zasedla 11. oziroma 12. mesto, Saša Kovačič pa je bil 18.


V konkurenci deklet je edina slovenska predstavnica Nina Mozetič zasedla šesto mesto. Zmagala je Španka Maialen Chorraut, druga je bila Avstrijka Violetta Oblinger-Peters, tretja pa še ena Španka Marta Martinez.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45