Savšek drugi, Kauzer tretji v kvalifikacijah EP v Pragi.

0
515

Praga ta konec tedna gosti evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Uvodni dan prvenstva so bile na sporedu kvalifikacije v vseh posamičnih kategorijah, kjer se je večina slovenskih predstavnikov uspešno prebila skozi kvalifikacijsko sito. Za najboljša dosežka sta sicer poskrbela najizkušenejša člana ekipe. Kanuist Benjamin Savšek je bil drugi, kajakaš Peter Kauzer pa tretji.

Benjamin Savšek je na to evropsko prvenstvo prišel kot aktualni svetovni prvak, medaljo s svetovnega prvenstva pa ima tudi iz leta 2013, ko ga je gostila Praga. Sožitje med Savškom in Vltavo se nadaljuje, saj je v kvalifikacijah dosegel drugi čas. Hitrejši je bil le Nemec Sideris Tasiadis, na tretje mesto pa je priveslal Britanec David Florence. V polfinale se je uvrstil tudi Luka Božič, in sicer z devetim časom prve vožnje. »Danes mi je kar šlo. Zadovoljen sem z vožnjo. Ni bilo lahko. Vesel sem, da sem se uvrstil v polfinale. Tam upam, da mi prav tako steče, da bom potem nastopil v finalu,« je po nastopu povedal Savšek.

Le mesto slabše kot Savšek je kvalifikacije končal naš najizkušenejši član reprezentance Peter Kauzer. Po tretjem mestu je povedal: »Prva kvalifikacijska vožnja je skoraj bolj stresna kot polfinalna in potem finalna, saj ni najbolj luštno, da bi zaključil že v kvalifikacijah. To se hitro zgodi, saj je konkurenca zelo izenačena. Od starta do cilja sem kontroliral svojo vožnjo.«

Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Čeh Jiri Prskavec, na drugo mesto pa je priveslal Avstrijec Felix Oschmautz. V polfinalu kajakašev bo veslal tudi Martin Srabotnik, ki si je z desetim mestom druge vožnje priboril zadnjo vstopnico za drugo fazo tekmovanja.

Že s prvo kvalifikacijsko vožnjo pa si je polfinale prav tako priveslala kanuistka Nina Bizjak, ki je bila 13. »Cilj je bil uvrstiti se v nadaljevanje s prvo vožnjo, kar mi je uspelo. Morda je bila vožnja nekoliko zadržana, saj sem bila kar živčna,« je povedala Primorka.

Z drugim nastopom si je napredovanje zagotovila še kajakašica Urša Kragelj: »Zadovoljna sem, da sem napredovala. Danes je bil zelo povprečen dan, ampak cilj je bil uvrstiti se naprej. V nedeljo me čakajo nove borbe.«

Le štiri stotinke sekunde so od polfinala po prvi vožnji ločile novinca v članski reprezentanci kajakaša Nika Testena, ki pa v drugi žal ni uspel ponoviti dobrega uvodnega nastopa. Drugo vožnjo je končal na 16. mestu.

Brez druge faze tekmovanja sta ostali tudi naši najmlajši kanuistki. Lea Novak je bila v drugi vožnji 16., Eva Alina Hočevar pa 20. Žal je v obeh vožnjah spodletelo tudi kajakašicama Evi Terčelj in Ajdi Novak. Slednja je bila v drugo sedma, Terčeljeva pa 12. Med kanuisti je v drugo veslal Jure Lenarčič, zasedel sedmo mesto in tako tudi on za las ostal brez napredovanja.

 

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/#/splash/eca/1373