Savšek šesti v Nemčiji

0
506

Drugi tekmovalni dan tretje tekme za svetovni pokal v nemškem Markkleebergu so imeli slovenski tekmovalci precej težav. V finalu je nastopil le kanuist Benjamin Savšek, ki je na koncu zasedel šesto mesto. Kajakaša Peter Kauzer in Jure Meglič ter preostali kanuisti so obtičali v polfinalu.


Edini slovenski finalist drugega tekmovalnega dne v Markklebergu je bil Benjamin Savšek, ki se je v finale uvrstil s sedmim časom polfinala. V finalu je imel nekaj težav, nabral kar osem kazenskih sekund in bil na koncu uvrščen na šesto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnjem svetovnem pokalu. »Vožnja ni bila dobra, predvsem zaradi kazenskih sekund. Je pa res, da je postavitev proge zelo težka, kar smo videli v finalu kanuistov, kjer so vsi delali precej velike napake. Tudi pri kajakaših se je poznalo, da je ta cikcak proga težka in je treba voziti precej na količke, tako da se hitro zgodi kakšna napaka, ki prinese kazenske sekunde. Z uvrstitvijo pa sem zadovoljen, saj mi je to prineslo precej točk, tako da me čaka samo še tekma svetovnega pokala v Pragi. Če bom tam dobro uvrščen, se lahko zgodi, da bom imel dobro uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala,« je po tekmi povedal Savšek. Sicer so imeli vsi tekmovalci precej težav, brez kazenskih sekund sta s progo namreč opravila le prvouvrščeni Slovak Michal Martikan in drugouvrščeni Nemec Jan Benzien, polovica finalistov pa je imela osem kazenskih sekund ali več.  Tretje mesto je zasedel Francoz Tony Estanguet. Preostala četverica slovenskih polfinalistov se ni uspela prebiti v finale. Četrtouvrščeni iz kvalifikacij Anže Berčič je bil 21., Simon Hočevar je bil 24., Jure Lenarčič 28., Blaž Cof pa 29.


V kajakaškem polfinalu sta nastopila Jure Meglič in Peter Kauzer, ki pa sta ostala brez finalnega nastopa – prvič v letošnji seriji tekem za svetovni pokal. Peter Kauzer, ki je bil tretji po kvalifikacijah, je po napaki v prvem delu proge prejel 50 kazenskih sekund, nato pa v počasnem tempu sicer nadaljeval s progo, a prejel še dodatnih 50 kazenskih sekund. »V tretjih vratih sem z repom čolna zadel ob rob proge in imel zaradi tega slabo hitrost pri izstopu iz vrat ter vhodu v četrta in peta vrata. Na tej kombinaciji sem bil nato zelo pozen, tako da sem šesta protitočna vrata lovil. Potem pa sem se tako porinil v šesta vrata, da sem bil v njih prehitro in jih odpeljal na glavo, tako da sem bil brez hitrosti za sedma vrata in enostavno nisem mogel priti do njih. Poskušal sem stisniti, da bi morda uspelo, ampak ni šlo. Napake se dogajajo,« je povedal Kauzer in dodal: »Proga je zelo zahtevna, saj se tok meša z leve strani na desno. Ne glede na to, kakšna je postavitev vrat, je težko držati čoln v isti liniji. Proga je bila končno zahtevna in mislim, da bi take proge morali imeti pogosteje, saj se dejansko vidi razlika med dobrimi in slabimi tekmovalci.«


Prvič v letošnji sezoni je brez finala ostal tudi Jure Meglič. Tekmovanje je končal na 16. mestu, potem ko so mu sodniki po protestu slovenske ekipe odvzeli dve izmed štirih dosojenih kazenskih sekund. »Škoda dotika, saj je bil povsem nepotreben, po vrhu vsega pa sem tam izgubil še nekaj časa. S 16. mestom bom dobil nekaj točk za skupni seštevek svetovnega pokala, zdaj je potrebno gledati tudi na to, saj je pred nami še ena tekma. S svojo vožnjo ne morem biti zadovoljen, saj se prvič letos nisem uvrstil v finale. Jezen sem sam nase, da lahko dopustim takšne neumne napake. Zdaj grem za nekaj dni na morje, da se spočijem, potem pa odhajamo na trening v London, zatem pa še na tekmo svetovnega pokala v Prago,« je povedal Meglič. Za dvojno francosko zmago sta poskrbela Pierre Bourliaud in Boris Neveu, tretje mesto pa je osvojil Poljak Dariusz Popiela.
V konkurenci kanuistk je bila znova najboljša Avstralka Jessica Fox, ki je imela kljub šestim kazenskim sekundam več kot pet sekund naskoka pred Francozinjo Caroline Loir. Tretja je bila še ena Avstralka Rosalyn Lawrence.
Popoldne kvalifikacijski nastopi čakajo kajakašice in dvojce.


Več informacij:

Prejšnji članekTilen Vidovič za las ob kolajno
Naslednji članekMladinci in mlajši člani v Banja Luko po dobre rezultate