Se obeta več tekem kajakaškega svetovnega pokala?

0
434

Ljubljana, 02. februarja (STA) – Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je v preteklem letu doživela kar nekaj kadrovskih sprememb. Za novega generalnega sekretarja je bil imenovan Antoine Goetchy, svetovni prvak v spustu v K-1 leta 1987 in 1989, ki si je izbral popolnoma novo ekipo sodelavcev. Nov je tudi način sodelovanja z mednarodnimi zvezami.


Prejšnji konec tedna je bil tako v Varšavi organiziran prvi simpozij olimpijskih kajakaških disciplin, na katerem so sodelujoči govorili predvsem o dolgoročni strategiji delovanja ICF do leta 2016. Med udeleženci sta bila tudi podpredsednik Kajakaške zveze Slovenije (KZS) Bojan Žmavc in direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.


ICF se bo dolgoročno zavzela za pomoč novim članicam, predvsem v Aziji in Afriki, za širitev in dvig kakovosti kajakaških dejavnosti v slalomu in na mirnih vodah. Eden od pomembnih ciljev je tudi povečanje števila žensk, vključenih v tekmovalne programe, in povečanje števila tekmovalcev v kanuističnih disciplinah.


Največ pozornosti so namenili problematiki povečanja medijske prepoznavnosti v obdobju med dvema OI. V času olimpijskih iger je slalom med najbolj gledanimi športi, v času med OI pa je po mnenju kajakaških strokovnjakov in delavcev prisotnost tovrstnih tekmovanj na televiziji in v drugih medijih preslabo zastopana. Žmavc je poudaril, da je treba povezati ICF, nacionalne zveze in prireditelje tekmovanj, ki z neposredno organizacijo krojijo produkt, ki ga morajo tudi tržiti. V okviru tega so udeleženci simpozija podali predlog za povečanje števila tekem svetovnega pokala in vzpostavitev razvrščanja po vzoru točk Mednarodne smučarske zveze (FIS). V poljski prestolnici so predlagali tudi številne spremembe pravil, ki bi zagotovile večjo zanimivost tekmovanja za medije.


Udeleženci so dobili tudi okvirni predlog sistema kvalifikacij za pridobitev olimpijskih kvot, ki prinaša kar nekaj sprememb. Po tem predlogu naj bi v slalomu na OI tekmovalci, ki dosežejo kvoto za nastop v eni disciplini, nastopali v dveh disciplinah, medtem ko bodo na mirnih vodah poslej tekmovalci svoji državi prinesli le po eno mesto na disciplino. Po tem sistemu bo skorajda odpadel način popolnjevanja nezasedenih mest, ki je bil v uporabi doslej, v nekaterih disciplinah pa se bo nekoliko odprla lažja možnost za dosego olimpijske kvote. Do dokončnih odločitev pa je še daleč, najprej jih bo marca obravnaval izvršni odbor ICF.