Sedaj je uradno – slovenski slalomisti na OI v Parizu 2024 v vseh štirih kategorijah

0
431

Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je tudi uradno objavila seznam držav, ki so si na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu priborile olimpijske kvote, razdeljene pa so tudi že dodatne evropske kontinentalne kvote. Za evropske kvalifikacije so namreč štele uvrstitve na junijskih evropskih igrah v Krakovu. Slovenija bo imela na OI v Parizu 2024 predstavnike v vseh kategorijah.  

Slovenska reprezentanca se je s septembrskega svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu vrnila z naslovom svetovnega prvaka Benjamina Savška ter bronoma Eve Terčelj v kajakaškem krosu in ekipe kanustk, prav tako pomembno pa je bilo tudi, da je Slovenija osvojila olimpijske kvote v vseh disciplinah. Neuradno se je to vedelo že po zaključku svetovnega prvenstva, sedaj pa je mednarodna kajakaška zveza to sporočila tudi uradno.

Slovenija je ena izmed peščice držav, ki so si zagotovile olimpijsko vozovnico v vseh štirih kategorijah. Poleg naših slalomistk in slalomistov bodo na startu vseh kategorij še predstavniki Češke, Španije, Francije, Velike Britanije, Italije in Slovaške, medtem ko je Nemčija po polomu v Londonu, kjer ni osvojila niti ene kolajne, ostala brez kvote tudi v moškem kajaku, kjer Nemci v zgodovini olimpijskih iger med kajakaši kolajne niso osvojili le v Riu de Janeiru.

V kanuju je Sloveniji kvoto priboril svetovni in olimpijski prvak Benjamin Savšek, za pot v Francijo pa bomo spremljali napet dvoboj z Luko Božičem. Slovenska kanuista sta trenutno najboljša na svetu, saj na svetovni jakostni lestvici zasedata prvo in drugo mesto, žal pa olimpijska pravila dovoljujejo nastop le po enega tekmovalca v kategoriji iz posamezne države. Ime potnika na OI bo znano po zaključku internih olimpijskih izbirnih tekem prihodnjo pomlad.

Med kajakaši je kvoto Sloveniji priveslal Peter Kauzer, ki je po internih pravilih slovenske zveze že zadostil kriterijem za uvrstitev v olimpijsko ekipo, saj nihče od slovenskih kajakašev v letošnjem letu ni dosegel rezultatov, ki bi jim omogočili boj za olimpijsko vozovnico. Podobno je med kajakašicami, kjer je prav tako že znano, da bo Slovenijo zastopala Eva Terčelj, v ženskem kanuju pa bo pod petimi krogi tekmovala Eva Alina Hočevar. Slednja je Sloveniji priborila kvoto na evropskih igrah v Krakovu, saj je Slovenija v Londonu zaostala za dvanajstimi državami, ki so si priborile kvoto, je pa bila najvišje uvrščena država na evropskih igrah, ki kvote ni dobila na svetovnem prvenstvu, tako da nam je mesto v Parizu pripadlo na podlagi pravil evropskih kontinentalnih kvalifikacij.

Evropa je trenutno edina celina, ki je že izvedla kontinentalne kvalifikacije. Azijske bodo potekale konec tega meseca v Tokiu, oceanijske bodo januarja v Avstraliji, panameriške pa marca v Riu de Janeiru.  

Posebne kvalifikacije v kajakaškem krosu pa sledijo junija prihodnje leto in bodo potekale v Pragi. Tam si bodo mesto v kajakaškem krosu zagotovili po trije kajakaši in kajakašice, vendar pa tekmovalke in tekmovalci, ki so osvojili kvote v slalomu, le-teh ne bodo mogli osvojiti še v krosu.

Celoten seznam lahko najdete na tem mestu.

Slalom na divjih vodah – KVOTE po SP v slalomu na divjih vodah in evropskih kontinentalnih kvalifikacijah

DRŽAVAKajak moškiKajak ženskeKanu moškiKanu ženske
AndoraC1ž
AvstralijaK1mK1žC1ž
AvstrijaK1mK1ž
BrazilijaK1žC1ž
KitajskaK1m
HrvaškaC1m
ČeškaK1mK1žC1mC1ž
ŠpanijaK1mK1žC1mC1ž
FrancijaK1mK1žC1mC1ž
Velika BritanijaK1mK1žC1mC1ž
NemčijaK1žC1mC1ž
IrskaK1mK1žC1m
ItalijaK1mK1žC1mC1ž
JaponskaK1mK1ž
MarokoK1m
NizozemskaK1žC1m
Nova ZelandijaK1mK1ž
PoljskaK1mK1žC1m
SlovenijaK1mK1žC1mC1ž
ŠvicaK1mK1ž
SlovaškaK1mK1žC1mC1ž
ŠvedskaK1m
UkrajinaC1ž
Združene države AmerikeC1mC1ž