Serijski zbiralci odličij s prvenstev že trdo trenirajo z mislimi na nove kolajne.

0
628

Iztekajoče se leto 2014 je znova postreglo z odličnimi rezultati slovenskih spustašev na divjih vodah, ki so se izkazali tako na članskem svetovnem prvenstvu v Italiji, kjer so osvojili šest kolajn, na tekmah svetovnega pokala, kot tudi na mladinskem evropskem prvenstvu. Slovenski tekmovalci, ki v tej disciplini sodijo v svetovni vrh, se že vneto pripravljajo na prihodnjo sezono in vnovičen naskok na zmagovalne stopničke.

Na svetovnem prvenstvu v italijanski Valtellini sta si Luka Žganjar in Peter Žnidaršič priborila prvi naslov svetovnih prvakov v karieri. Ljubljančana sta do zlata priveslala v sprintu na divjih vodah in na najvišji stopnički zamenjala Luko Božiča in Saša Taljata, ki sta se z zlatom okitila lani na svetovnem prvenstvu v Solkanu. Še letos sta svetovna prvaka kombinirala slalom in spust, od prihodnje sezone dalje pa sta se odločila posvetiti le neolimpijski disciplini.

»Odločitev ni bila težka, saj rada veslava spust in nama gre odlično. Družba je dobra, poleg tega pa je mnogo lažje usklajevati treninge s študijskimi obveznostmi. Večino treningov lahko opraviva doma, na Ljubljanici, saj se ni treba dnevno voziti v Tacen ali v Solkan,« je povedal Luka Žganjar. 

Priprave na sezono 2015 so že v polnem teku, trenutno so v ospredju daljši treningi, štartala pa sta tudi na dveh kajakaških maratonih, na katerih sta nabirala kilometrino. Veliko treninga opravita v istem čolnu, ko pa to ni mogoče, presedlata v kanu enosed. Prihodnje leto bosta na izbirnih tekmah namreč nastopila tako v kanuju eno- kot tudi dvosedu. Dobre razmere za veslanje na Savi Dolinki jima omogočajo še nekaj dodatnega treninga na divji vodi, v fitnesu pa treningi temeljijo na krožni vadbi. Kaj kmalu sledijo nov program in vadba s težjimi utežmi.

Vse to bo prišlo še kako prav na najpomembnejših tekmah prihajajočega leta. Sezona bo vrhunec dosegla s svetovnim prvenstvom v sprintu na umetni progi na Dunaju, ki je letos gostila evropsko slalomsko prvenstvo. »Svetovnega prvenstva se zelo veselim, krajše proge za sprint nama bolj ustrezajo kot daljše. Dolžina proge na Dunaju je podobna tisti v Valtellini, všeč mi je tudi voda. Na tej progi sva uživala že v slalomskem čolnu, verjamem da bova tudi v spustaškem,« je dodal Luka Žganjar, ki je skupaj s Petrom Žnidaršičem na Dunaju letos nastopil na članskem EP v slalomu, kjer pa sta obstala v kvalifikacijah.

Še pred nastopom v avstrijski prestolnici veliko pričakujeta od evropskega prvenstva v Banjaluki, kjer bosta naskakovala najvišja mesta tako v sprintu kot v klasičnem spustu, saj bosta klasiki letos namenila več pozornosti kot doslej. Med prvenstvoma bodo na sporedu še tekme evropskega in svetovnega pokala, kjer pa najverjetneje ne bosta nastopila na vseh preizkušnjah.

Nejc Žnidarčič po poškodbi znova v polnem pogonu

Najuspešnejši slovenski reprezentant v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič se ni izneveril tradiciji in sezono znova zaključil s kolajnami s svetovnega prvenstva in tekem za svetovni pokal, pa tudi z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zato ne preseneča, da ga tudi v prihodnje zanimajo le najvišja mesta: »Od leta 2008 sem se z vsakega prvenstva vrnil z vsaj eno kolajno, tako da se jih je z evropskih in svetovnih prvenstev nabralo že 16. Cilj je, da nadaljujem to zmagovito serijo.«

S pripravami je letos začel z nekaj zamude, saj se je poleti, po koncu spustaške sezone, poškodoval pri padcu s kolesom. Usoden je bil spust v Tignesu, kjer si je na roki zlomil dva členka. Čeprav operacija ni bila potrebna, je trajalo kar tri mesece, da je poškodba postala preteklost. Resnejši trening je tako prišel na vrsto šele ob koncu septembra. »Običajno vsako leto s trenerjem Jernejem Abramičem in kondicijskim trenerjem Rokom Brezavščkom dodamo nekaj novega ali poskusimo kaj izboljšati. Ker bo naslednje leto svetovno prvenstvo v sprintu in nova serija tekem za evropski pokal v sprintih, bo moj trening na vodi in v fitnesu osredotočen predvsem na to disciplino. Seveda bom del treninga posvetil tudi klasiki, vendar manj kot v prejšnjih letih,« je načrt razkril Žnidarčič.

Primorec je preteklo zimo preživel na treningu v Avstraliji, letos pa si je izbral novo destinacijo – Španijo: »Vse je odvisno od financ, ki bodo na razpolago KZS in klubu, vendar jih bo verjetno manj kot lani. Če bo šlo vse po sreči, bom decembra skupaj s tacenskim klubom odšel na tedenske priprave v Vrsar, nato januarja sledijo reprezentančne priprave v teku na smučeh. Februarja se nameravam za tri tedne pridružiti češki spustaški reprezentanci v njihovi zimski bazi v Empuribravi v Španiji. Nato pa marca sledijo še reprezentančne priprave v Sortu ali Pauju.«

Seveda bo poskusil opraviti čim več treninga tudi na progi na Dunaju in se kar se da dobro pripraviti na svetovno prvenstvo, a bodo tudi v tem primeru veliko vlogo igrale finančne zmožnosti. »Ko smo se zanimali za oktobrski trening, so nam ponudili dve uri na dan za ceno 1000 evrov, kar je zelo visok strošek, tako da smo se treningu odpovedali. Upam, da bo naslednje leto ponujenih nekaj trening terminov za spust, da bomo vse reprezentance imele enake pogoje za trening. Lani smo imeli na tej progi zadnjo tekmo svetovnega pokala, na kateri sem zmagal in moram reči, da mi je proga pisana na kožo,« je zaključil svetovni podprvak.
 

Blaž Cof razmišljal o zaključku kariere

Še en odličen slovenski reprezentant prav tako razmišlja o izzivih prihodnje sezone, čeprav se je po koncu letošnje spogledoval tudi z zaključkom kariere. Blaž Cof, članski reprezentant v spustu in član slalomske ekipe do 23 let, je v kanuističnem dvojcu skupaj s Simonom Hočevarjem v Valtellini še drugo leto zapored sprintersko preizkušnjo svetovnega prvenstva končal na drugem mestu, poleg tega pa bil še bronast v ekipni tekmi kanuistov. Ne glede na uspehe, ki jih je požel, je poleti kar nekaj časa namenil razmisleku, kako naprej.

»Po koncu sezone sem imel veliko pomislekov, ali še veslati ali ne in če bi vztrajal, kaj bi veslal, spust ali slalom. Vsi ti pomisleki in iskanje možnosti za nadaljnjo voljo ter željo po treniranju in tekmovanju so pripeljali do odločitve, da bom treniral pod vodstvom Simona Hočevarja. Rabil sem nov zagon in motivacijo, tako da sem se odločil zamenjati trenerja in šel svojo pot. S Simonom sedaj trenirava nekoliko drugače, kar mi je všeč in v čolnu spet uživam. Tudi v naslednji sezoni bom tekmoval v slalomu in spustu. V spustu bom zagotovo nastopil na evropskem in svetovnem prvenstvu, za tekme svetovnega pokala pa nisem prepričan. Če se bom uvrstil v slalomsko reprezentanco, bom tekmoval na svetovnih pokalih in se poskušal prebiti v ekipo za svetovno prvenstvo,« je povedal Cof.

Počitka po koncu lanske sezone si praktično ni vzel, saj je po koncu slalomskega evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v Skopju začel s treningi na kolesu: »Začel sem uživati na kolesu, tako da nisem zdržal niti tedna odmora, ampak sem od julija do novembra naredil ogromno količino treninga na kolesu in v fitnesu, veliko sem tudi tekel. Sedaj treniram tudi na vodi, začenjam z osnovno tehniko in daljšimi ponavljanji. Treningi so zelo zanimivi, saj so raznoliki.«

V novi sezoni, v kateri bo nastopal z istim modelom spustaškega čolna, ki pa ga bo krasil nov dizajn, na polovici bo namreč narisana slovenska zastava, ga čaka kar nekaj izzivov: »V spustu bom branil drugo mesto z EP v Bovcu v sprintu in tudi drugo mesto s SP v sprintu. Zelo si želim tudi kolajne v klasičnem spustu, še posebej po lanskem odstopu.«