Simon Brus, Martin Srabotnik in Žan Jakše so v Solkanu postali evropski prvaki do 23 let.

0
511

Drugi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu so že podelili prve kolajne. Zdravljica je donela ob Soči v čast kajakaški ekipi, v postavi Simon Brus, Martin Srabotnik, Žan Jakše, ki so na domačem terenu zmagali v konkurenci mlajših članov. Na zmagovalne stopničke se je povzpela tudi mladinska ekipa kanuistov. Tine Kancler, Jakob Jeklin in Urh Turnšek so bili tretji. Že v jutranjem delu programa pa so v kvalifikacijah nastopale še kajakašice in dvojci. Polfinalni nastop so si priveslali kajakašici do 23 let Ajda Novak in Neža Vrec, mladinka Lea Novak ter mladinska dvojca Jug – Šavli in Polenčič – Božič.

Celjana Simon Brus in Martin Srabotnik ter član tacenskega kluba Žan Jakše so poskrbeli za prvo slovensko kolajno na Soči ta konec tedna, po tem ko so v ekipni tekmi kajakašev do 23 let ugnali vso evropsko konkurenco, med katero sta bila tudi poljski in slovaški olimpijec iz Ria, ter se veselili zlate kolajne. Slovenska trojica je kljub dotiku in posledično dvema kazenskima sekundama pristala na vrhu, s prednostjo dobre sekunde in pol pred Italijani in skoraj petimi sekundami prednosti pred Rusi.

Žan Jakše ob prvi kolajni s prvenstev ni skrival navdušenja: »To je moja prva slalomska kolajna, pa še na domači progi. Občutki so posebni. Super. Odpeljali smo tako, kot smo si zadali, imeli smo sicer en dotik, ampak kljub temu je bilo odlično odpeljano. Na vsakem tekmovanju imamo pričakovanja glede moštvenih voženj, ampak so razlike zelo majhne, tako da te ena napaka hitro lahko oddalji od vrha. V posamičnem nastopu bom morda lahko veslal bolj sproščeno, ampak še vseeno bo treba odpeljati kot je treba.«

Na zmagovalne stopničke so se povzpeli tudi kanuisti Tine Kancler, Jakob Jeklin in Urh Turnšek, ki so med mladinci priveslali do bronaste kolajne. Od Slovencev so bili boljši Italijani in Čehi. »To je moja prva ekipna kolajna in je velik obliž na včerajšnje rane, saj je bilo kar hudo, glede na to, da v posamični konkurenci nisem prišel naprej, saj so bili moji cilji zelo visoki. Ta kolajna mi bo kar pri srcu. Šlo nam je dovolj dobro. Pokazali smo normalno moštveno vožnjo, kot vsako drugo,« je povedal Jakob Jeklin.

Blizu kolajni so bili tudi kanuisti v konkurenci do 23 let – Klemen Vidmar, Žiga Taljat in Gašper Kovačič, ki so ekipno preizkušnjo evropskega prvenstva končali na četrtem mestu. Za bronom so zaostali za dobro sekundo. Naslov prvakov je pripadel Francozom, drugi so bili Rusi, tretji pa Nemci.

Na startu sta bili še dve slovenski ekipi in obe sta osvojili šesto mesto. Kanuistke Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak so veslale v konkurenci do 23 let, kjer so slavile Britanke, pred Špankami in Čehinjami, mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Tine Kancler, Jakob Jež in David Rozman pa je bila prav tako šesta. Zmagali so Nemci, pred Španci in Italijani. V edini današnji tekmi brez slovenskih predstavnic, mladinski konkurenci kanuistk so si naslov prvakinj priveslale Slovakinje, druge so bile Čehinje, tretje pa Francozinje.

V prvem delu današnjega tekmovalnega programa so potekale kvalifikacije kajakašic in dvojcev. Z devetim oziroma enajstim časom kvalifikacij sta si polfinale priveslali kajakašici Ajda Novak in Neža Vrevc, s petim mestom se je izkazala tudi mladinka Lea Novak, v nedeljo pa bosta v polfinalu veslala še dva slovenska mladinska dvojca, Aljaž Jug – Erazem Šavli in Nejc Polenčič – Štefan Božič. Žal so v kvalifikacijah obstale kajakašice Alja Kozorog v konkurenci do 23 let ter mladinki Eva Jeklin in Jana Hočevar. Jeklinova je bila zelo blizu neposredni uvrstitvi v polfinale po prvi vožnji, ko se ji je ta izmuznil za vsega eno mesto oziroma 17 stotink, v drugo pa je nekoliko več zaostala za peterico, ki je vodila v polfinale.

V soboto bodo na sporedu polfinale in finalne vožnje kanuistk, kanuistov in kajakašic, kasneje pa še ekipne tekme kajakašic in dvojcev.

 

Rezultati in spletni prenos: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/eca?SessionKey=siwidata.1045