Simon Brus, Peter Kauzer in Benjamin Savšek med najhitrejšimi v Pauju.

0
602

Kanuisti, kanuistke in kajakaši so zaključili s kvalifikacijami zadnje tekme za svetovni pokal, ki ta konec tedna poteka v Pauju. Po francoskih brzicah so uspešno drveli kajakaša Simon Brus in Peter Kauzer ter kanuist Benjamin Savšek. Brus in Savšek sta se po prvi vožnji uvrstila na drugo oziroma tretje mesto, Peter Kauzer pa je v drugi kvalifikacijski vožnji postavil najboljši čas dneva. S prvim nastopom sta napredovala še kanuista Jure Lenarčič, ki je bil 12., in Luka Božič s 14. časom. Anže Berčič je v polfinale prišel z drugo vožnjo, prav tako tudi kajakaš Janoš Peterlin, v kvalifikacijah pa je obstal Martin Srabotnik.

Kajakaški praznik, ki ga prirejajo ta konec tedna v Franciji, je že prvi dan prinesel nekaj odličnih rezultatov slovenskih reprezentantov. Med kajakaši je odlično in predvsem brez napak veslal Celjan Simon Brus, od katerega je bil hitrejši le prvi favorit – domačin Boris Neveu, sicer tudi aktualni svetovni in evropski prvak. Francoz je za progo potreboval stotinko manj kot 84 sekund, slovenski reprezentant pa je bil za njim natanko šest desetink. Tretji čas kvalifikacij je dosegel Poljak Mateusz Polaczyk, ki pa je za vodilnim Neveujem zaostal za dobro sekundo in pol.

Sprva je kazalo, da si je polfinale s prvo vožnjo priveslal tudi Peter Kauzer, ki je zasedal 26. mesto, a se je nato v rezultatih pojavila kazen dveh sekund, ki sta ga v močni konkurenci potisnili na 40. mesto. Zato je moral na progo še v drugo, tam pa je bilo na voljo le še deset mest, ki so vodila v sobotni del tekmovanja. Tu ni ničesar prepustil naključju in z izjemno hitro vožnjo – postavil je najboljši čas dneva in bil hitrejši tudi od zmagovalca prve vožnje kvalifikacij Neveuja – brez težav napredoval. Tudi Janoš Peterlin se je uvrstil v polfinale, in sicer s šestim časom druge vožnje, žal pa je svoje nastope v svetovnem pokalu že v kvalifikacijah zaključil Martin Srabotnik, ki je v drugo prišel do 21. mesta.

Po pričakovanjih so s kvalifikacijsko progo suvereno opravili tudi kanuisti. Benjamin Savšek je dosegel tretji čas in zaostal le za Slovakom Matejem Benušem in Američanom Caseyjem Eichfeldom. Nekoliko presenetljivo je v kvalifikacijah obstal vodilni kanuist svetovnega pokala Čeh Stanislav Ježek, ki tako nima nikakršnih možnosti, da ostane na najvišjih mestih v skupnem seštevku, saj bodo v Franciji v odločilnih vožnjah delili dvojne točke. S tem se je lepa priložnost odprla Slovaku Benušu, ki je trenutno drugi, pa tudi tretjeuvrščenemu Savšku. Ob zelo izenačenih vožnjah imajo seveda možnosti tudi ostali kanuisti znotraj deseterice, med katerimi so še preostali trije slovenski reprezentanti.

Poleg Savška je namreč v polfinale napredovala tudi preostala kanuistična ekipa. Jure Lenarčič je dosegel 12. čas kvalifikacij, Luka Božič pa 14. V prvo se je vožnja ponesrečila le Anžetu Berčiču, ki je nabral kar osem kazenskih sekund, a je v drugo veslal brez dotikov in se s četrtim časom druge vožnje uvrstil v naslednjo fazo tekmovanja.

V soboto bodo najprej na sporedu polfinala kanuistov, kanuistk in kajakašev, sledili bodo finalni obračuni, popoldne pa se bodo na progo v Pauju podali še kajakašice in dvojci, ki bodo veslali v kvalifikacijah.

Izvedbo tekme slalomskega svetovnega pokala so Francozi vključili v divjevodaški festival, tako da poleg slalomske tekme na in ob progi v Pauju potekajo še preizkušnje v veslanju stoje, tekmovanje “boardercross”, pa tudi koncerti različnih skupin.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/pau-icf-world-cup-5/

Posnetek kvalifikacij:

C1m, C1ž: https://www.youtube.com/watch?v=Yv4bdDEJIUE

K1m: https://www.youtube.com/watch?v=HKZFzJEX2bM