Simon Oven evropski podprvak v klasičnem spustu na divjih vodah.

0
608

Slovenska reprezentanca v spustu na divjih vodah je uvodni dan evropskega prvenstva, ki ta konec tedna poteka v Skopju, že osvojila prvo kolajno. Na zmagovalni oder se je zavihtel kajakaš Simon Oven, ki je v tekmi klasičnega spusta zasedel drugo mesto. Med najboljšo deseterico se je uvrstil še Anže Urankar, ki je bil sedmi, ter dvojec Maks Frančeškin – Simon Hočevar z devetim časom.

Klasični spust, ki je potekal na reki Vardar, je bil za tekmovalce in tekmovalke zelo zahteven. Reka je namreč popolnoma mirna, tako da je bila tekma izjemno naporna v fizičnem smislu, ob tem pa je nevšečnosti povzročal še mrčes, ki je bil prisoten tako na tekmovalni progi kot tudi na bregu. Anže Urankar in Simon Oven sta nastopila s posebno zaščitno prozorno masko, ki sta jo izdelala sama in si jo namestila na čelado ter tako vsaj malo omilila neprijetne napade mrčesa.

Simon Oven, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Banjaluki v klasiki zasedel četrto mesto je tokrat znova veslal zelo dobro in se na koncu tudi veselil kolajne. Zaostal je le za nemškim reprezentantom Nicom Pauflerjem, in sicer za 3,80 sekund. Bron je osvojil Francoz Paul Jean.

»Bila je kratka klasika, tako kot v Bosni, zato da je bilo treba dobro startati. Bolj kot ne je bila mirna voda, tako da se je res pokazalo, ali si dobro fizično pripravljen ali ne. Nemec je zmagal, v cilju me je malo preveč pobralo, ampak sem zadovoljen z drugim mestom. Maska mi je kar pomagala. Med treningi klasike na tej progi se sploh ni dalo veslati, nisi mogel gledati naravnost in veslati, ker je bilo toliko teh mušic ali obadov. Niti ne vem, kaj je. Zelo je pomagalo, tako da med tekmo nisem imel težav z mrčesom. Z Urankarjem in Debeljakom smo šli v trgovino in si kupili material, tako da smo si izdelali te zaščitne maske,« je po osvojeni srebrni kolajni povedal Simon Oven.

Med najboljšimi desetimi kajakaši stare celine v klasičnem spustu je uvrščen tudi Anže Urankar, ki je v cilj priveslal kot sedmi, Vid Debeljak je bil 12., Nejc Žnidarčič pa 25. Vsi trije so specialisti za sprint, tako da se višjih mest nadejajo v soboto, ko bo v kanjonu Matka potekala še posamična preizkušnja v sprintu na divjih vodah.

Tekmovala sta tudi Maks Frančeškin in Simon Hočevar, ki, podobno kot večina naših kajakašev, vse stavita na nastop v sprintu. Kljub temu sta nastopila tudi v klasičnem spustu, vložila vse napore v čim boljši rezultat in v cilj priveslala povsem izmučena. Na koncu je njun čas zadostoval za deveto mesto. Zmagala sta Čeha Daniel Suchanek in Ondrej Rolenc, druga sta bila Nemca Tim Heilinger in Normen Weber, tretja pa Francoza Stephane Santamaria in Quentin Dazeur.

V preostalih kategorijah Slovenija ni imela svojih predstavnikov. Jutri bodo v Skopju na sporedu ekipne tekme v klasičnem spustu, v soboto in nedeljo pa še posamične in ekipne sprinterske preizkušnje.