Simon Oven, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar drugi na SP v klasičnem spustu.

0
524

Slovenski spustaši na divjih vodah so tudi drugi dan svetovnega prvenstva v Banjaluki spisali novo poglavje v zgodovini slovenskega kajakaštva. V ekipni tekmi klasičnega spusta so Simon Oven, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar osvojili srebrno kolajno. To je prva ekipna kolajna na članskih svetovnih prvenstvih slovenskih kajakašev v klasičnem spustu. Kanuisti Simon Hočevar, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar so bili peti, ekipa dvojcev pa četrta.

Svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah na reki Vrbas se zaenkrat odvija po željah slovenske ekipe, saj je v dveh dneh prvenstva osvojila dve kolajni, pa so tekmovalci in tekmovalke opravili šele s klasičnim spustom, ki ne velja za glavno slovensko orožje. Drugi dan prvenstva so potekale ekipne vožnje v klasičnem spustu, kjer so Simon Oven, Anže Urankar in Nejc Žnidarčič priveslali do srebrne kolajne. Od Slovencev so bili boljši le Nemci Tobias Bong, Bjorn Beerschwenger in Andreas Heilinger. Bron je pripadel Belgijcem.

Težko je verjeti, da je ob številnih uspehih slovenskih spustašev to šele prva kolajna kajakašev v ekipni tekmi klasičnega spusta na članskih svetovnih prvenstvih, a doslej so slovenski kajakaši na svetovnih prvenstvih osvajali ekipne kolajne v sprintu na divjih vodah.

Nejc Žnidarčič je bil ob prihodu v cilj povsem izmučen, saj je na tekmi iz sebe iztisnil vse atome moči. Specialist za sprinterske preizkušnje je bil nad dosežkom navdušen, še posebej zato, ker letos klasičnemu spustu ni posvečal pretirane pozornosti. »Letos nisem v formi za klasiko. Imeli smo dober tempo. Včerajšnji čas Anžeta Urankarja smo izboljšali za približno petnajst sekund. Veslal sem drugi, Urankar pa mi je sledil in “surfal” na valu. Na koncu sva mu z Ovnom naredila dvojni val. Odpeljali smo brez napak. Tiste štiri sekunde, kolikor smo zaostali za Nemci, ne bi mogli nadoknaditi, tako da smo veslali optimalno. Zadovoljni smo z drugim mestom,« je po tekmi povedal Nejc Žnidarčič, ki ga glavna tekma čaka jutri, ko bodo na vrsti posamične sprinterske preizkušnje.

Navdušena sta bila tudi mlajša člana ekipe. Srebro je manjši obliž na včerajšnje četrto mesto Simona Ovna v posamični vožnji klasičnega spusta. »Malo bo lažje, še zmeraj pa mi je žal tiste kolajne. Ampak tako pač je. Današnja vožnja je bila dobra. Veslal sem spredaj, razbijal valove in delal val Nejcu in Anžetu. Dala sta vse od sebe, jaz pa sem jima tudi pomagal kolikor sem lahko,« je povedal Oven.

Podobno kot Nejc Žnidarčič je tudi Anže Urankar, tretji član kajakaške ekipe, specialist za sprint. Lanskoletni svetovni mladinski prvak v sprintu na divjih vodah je po tekmi povedal: »Sem zadovoljen, ker sem videl napredek, še posebej pa sem zadovoljen z današnjo medaljo. Na koncu smo imeli idealno vožnjo. Ne verjamem, da bi lahko šli še hitreje. To je važno.«

V ekipni tekmi kanuistov so bili Simon Hočevar, Luka Žganjar in Peter Žnidaršič peti. Zmagali so Čehi, pred Nemci in Francozi. Hočevar, Žganjar in Žnidaršič so se na progo podali še enkrat, in sicer v ekipni tekmi dvojcev. Pridružili so se jim še specialisti kajakaši, zato so bili dvojci nekoliko spremenjeni. V enem čolnu sta veslala Hočevar in Maks Frančeškin, v drugem Peter Žnidaršič in Simon Oven, v tretjem pa Luka Žganjar in Anže Urankar. Slovenci so bili kar dobro na poti, na koncu pa se uvrstili tik za dobitniki kolajn, na četrto mesto. Zlato so si priveslali Čehi, srebro Francozi, bron pa Nemci. Po tekmi sta dobitnika ekipne kajakaške kolajne potarnala, da ju bolijo kolena, saj kanuisti v čolnu klečijo, kajakaši pa sedijo in nista navajena takšnega položaja. »Bilo je naporno za kolena, saj nisem navajen klečati, ampak z rokami pa ni bilo težav, da bi bil utrujen ali kaj podobnega. Na divji vodi nisem še nikoli veslal v dvojcu, prej smo poizkusili le na Ljubljanici. Bilo je čisto dobro za prvič,« je še povedal Simon Oven.

Jutri spustaše najprej čakajo kvalifikacije v sprintu na divjih vodah, finalne vožnje pa bodo na sporedu ob 21. uri, saj so se organizatorji odločili, da finale naredijo pod reflektorji.