Simon Oven svetovni prvak v klasičnem spustu.

0
615

V švicarski Muoti se je s posamičnimi preizkušnjami klasičnega spusta začelo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah, na katerega je slovenska ekipa odpotovala z izjemno visokimi cilji. Ti so se izpolnili že v prvem koraku, saj je ljubljanski kajakaš Simon Oven priveslal do naslova svetovnega prvaka. Med deseterico najboljših sta se uvrstila še Nejc Žnidarčič, ki je bil peti med kajakaši, in kanuist Blaž Cof, ki je bil osmi.

Simon Oven, predstavnik kajakaškega kluba Ljubljana, ki domuje na Livadi, je danes priveslal do največjega uspeha v dosedanji karieri, čeprav se že lahko pohvali s kolajnami z največjih tekmovanj. Lani je, na primer, osvojil posamično srebrno kolajno v klasičnem spustu evropskega prvenstva ter se veselil še ekipnega zlata v tej disciplini, prav tako v Skopju. V Pauju je skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Anžetom Urankarjem prišel še do ekipne srebne kolajne v sprintu na divjih vodah, sezono svetovnega pokala pa je zaključil s skupno zmago v tej seriji.

Tokrat je z brzicami opravil najhitreje izmed vseh kajakašev na startu svetovnega prvenstva. Še najbolj se mu je približal Francoz Paul Jean, ki je za Ovnom zaostal za dobre štiri sekunde, tretjeuvrščeni Francoz Paul Graton pa je bil počasnejši šest sekund in osem desetink.

Ko je prišel v cilj in prevzel vodstvo, je Simon moral počakati še na nekaj tekmecev, ki so startali za njim. »Niti ni bilo težko čakati, saj sem vedel, da bom zmagal,« je samozavestno po zmagi razkril Oven in nadaljeval: »Nejca sem na vseh dosedanjih tekmah v klasiki premagal, prav tako sem videl, da tudi Francoz ni bil tako hiter. Tako da ni bilo panike. Vmesni časi so bili dobri, naredil sem sicer manjšo napako, ampak sem vedel, da sem si nabral dovolj prednosti.«

Med najboljše se je uvrstil tudi Nejc Žnidarčič, ki sicer največ stavi na sprinterski nastop, a se je letos vrnil med najboljše tudi v klasiki. Tokrat je njegov čas zadostoval za peto mesto. Aktualni svetovni prvak v sprintu na divjih vodah Anže Urankar je v klasičnem spustu končal kot 15., aktualni evropski prvak v sprintu na divjih vodah Vid Debeljak pa je bil tokrat 20.

Svojega predstavnika smo imeli tudi med kanuisti, kjer je veslal Blaž Cof. Predstavnik tacenskega kluba, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v sprintu priveslal do brona, je v daljši preizkušnji zasedel osmo mesto. V cilj je priveslal dobrih dvajset sekund in pol za zmagovalcem. Zlata se je veselil Čeh Ondrej Rolenc, srebra Francoz Louis Lapointe, brona pa še en Čeh Marek Rygel. Med moškimi dvojci so za trojno zmago poskrbeli Francozi Stephane Santamaria – Quentin Dazeur, Tony Debray – Louis Lapointe in Ancelin Gourjault – Luca Pazat, med ženskimi dvojci pa sta bili najhitrejši sestri Alice in Cecilia Panato iz Italije, srebro sta osvojili Nemki Verena Suelzer in Maren Lutz, bron pa Francozinji Helene Raguene in Margo Beziat.

Po odličnem začetku prvenstva apetiti ne pojenjajo. »Zagotovo imamo velike možnosti za zlato medaljo tudi v ekipni vožnji,« je pred jutrišnjo preizkušnjo ekipne klasike povedal novi svetovni prvak, ki pa bo zagotovo v krogu favoritov tudi v sprinterski preizkušnji: »Proga mi ustreza, ker je sprint kar dolg, vodostaj pa nekoliko nižji. V sprintu je vse mogoče.«

V preostalih kategorijah nimamo svojih predstavnikov. Dvojni naslov svetovne prvakinje si je priveslala Čehinja Martina Satkova, ki je zmagala tako v ženskem kajaku kot v kanuju. V kajaku sta se za njo zvrstili Francozinja Manon Hostens in Švicarka Melanie Mathys, v kanuju pa Italijanka Cecilia Panato in Nemka Maren Lutz.

Na progo so se podali tudi veterani, kjer si je drugo mesto priveslal kanuist Matej Hočevar. Prehitel ga je Francoz Gwendal Duchet, tudi tretji je bil njegov rojak Sylvain Brunet. V kajaku pa sta slovenska predstavnika zasedla četrti mesti. Borut Tuma je v svoji starostni kategoriji zaostal za Nemcem Jeskom Kalmmerjem, Britancem Jamiejem Christijem in Čehom Pavlom Sindlelarjem. Četrti je bil tudi Đorđe Mihajlović, ki je v svoji skupini v cilj priveslal za Nemcem Markusom Gicklerjem, Švicarjem Petrom Luethijem in Francozom Francisom Jouinom.