Skromen slovenski izkupiček v Pragi

0
284

Praga, 30. junija (STA) – Drugi dan prve tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pragi se za Slovence ni dobro končal, saj se niti kanuistom niti kajakašicama ni uspelo prebiti v finale. V C-1 je bil še najboljši Slovenec Jošt Zakrajšek na 19. mestu, Dejan Stevanovič je bil 22., Marko Mihelič pa 28. Pri kajakašicah je Nina Mozetič osvojila 17., Urša Kragelj pa 21. mesto.


Zakrajšek, ki je odveslal brez dotika, je za najhitrejšim po polfinalu, Čehom Stanislavom Ježkom (0), zaostal za 8,91 sekunde, za finalom pa skoraj štiri sekunde. “Z rezultatom ne morem biti zadovoljen, ker sem napovedal, da grem na finale. Sicer sem odveslal brez dotika, toda vseeno naredil preveč napak. Upam, da sem se kaj naučil. Motivacija ostaja na visoki ravni, je pa naslednji teden tekma na domači progi in upam, da bom to lahko unovčil,” je dejal Zakrajšek.


Stevanovič (2), ki je bil tako razočaran, da ni želel niti pred novinarje, je na koncu zaostal 9,80 sekunde, Mihelič, ki se je tako kot Stevanovič dotaknil vratc, pa 12,31 sekunde. “Največ sem izgubljal na začetku proge v protitočnih vratih – nekako do polovice. Prav v prvih protitočnih vratcih me je namreč nekoliko odneslo, zato sem izgubil hitrost, posledično pa me je vrglo tudi iz ritma. Razočaran sem, saj na celi progi nisem bil pravi. Odveslati znam vsaj petkrat bolje,” pravi Mihelič.


Nič bolje se ni godilo niti Mozetičevi in Kragljevi. Mozetičeva (4) je na 17. mestu za najhitrejšo v polfinalu Čehinjo Štepanko Hilgertovo zaostala za 5,81 sekunde, za najboljšo deseterico, ki se je prebila v finale, pa približno sekundo in pol. “Na sredini proge sem slabo odpeljala zgolj eno kombinacijo dveh vratc, drugače pa sem bila, po času sodeč, hitra. Dva dotika sta me stala finala, saj bi bila brez enega sedma, brez obeh pa kar četrta,” je pojasnila Mozetičeva.


Kragljeva (+9,27; 6) je tekmovanje končala na 21. mestu, toda tako kot izkušenejšo Mozetičevo so jo višje uvrstitve stali dotiki. “Na progi sem bila sicer hitra, toda trije dotiki so enostavno preveč. Ker pa se na tekmi seštevata čas in kazenske sekunde, je uvrstitev takšna, kot je, zato nočem iskati izgovorov,” je dejala mladinska svetovna prvakinja iz Solkana 2006 Kragljeva.


Med kanuisti se je sicer prvega mesta na koncu veselil prav Ježek (0), ki je za 14 stotink sekunde ugnal evropskega prvaka, Slovaka Michala Martikana (0), tretji pa je bil Britanec David Florence (+ 6,53; 2). V ženski konkurenci K-1 je bila najhitrejša bronasta z EP Hilgertova (0), druga je bila evropska prvakinja, Avstrijka Violetta Oblinger-Peters (+ 3,27; 2), tretja pa Britanka Fionna Pennie (+ 4,68; 2).


V nedeljo polfinalni nastopi čakajo še kajakaše Petra Kauzerja, Dejana Kralja in Jureta Megliča ter dvojca Simon Hočevar/Aljaž Kulovec.


Druga tekma svetovnega pokala bo prihodnji konec tedna v Tacnu, že v sredo zvečer pa bo na Ljubljanici tradicionalni paralelni slalom.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=46

Več informacij:
http://www.slalomtroja.cz