Slalom na divjih vodah je evropski šport

0
317

Sydney, 04. oktobra (STA) – Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je z letošnjo sezono v celoti gledano lahko zelo zadovoljna. Na dveh največjih tekmovanjih sezone – junijskem evropskem prvenstvu v Tacnu in svetovnem v Penrithu – so slovenski slalomisti osvojili tri kolajne. Za popoln uspeh na Savi je, poleg moštvenega zlata v K-1, v posamični tekmi Peter Kauzer poskrbel še s srebrom. Prav zato so bili apetiti pred SP na olimpijski progi blizu Sydneyja veliki. Izkazalo se je, da so bile tokrat vožnje posameznikov “rak rana” slovenske odprave, katero pa so na srečo z moštvenim bronom pozdravili kajakaši Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal.


Tudi sicer za slovenske divjevodaše velja, da so z največjih tekmovanj vselej nosili predvsem moštvene kolajne. Tako je avstralski bron kajakašev že šesto ekipno odličje s SP v samostojni Sloveniji, posamičnega ima le Miha Terdič iz leta 2002, ko je bil v Bourg Saint Mauriceu srebrn. Možnosti za kolajno so imeli v deželi tam spodaj tudi kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki pa so naredili preveč napak, da bi se prebili višje od šestega mesta. Prav kazenske sekunde so Slovenijo tudi v posamičnih preizkušnjah stale tako želenega finalnega nastopa, predvsem se je to poznalo pri polfinalnih nastopih Hočevarja in evropskega podprvaka v K-1 Kauzerja, ki bi bila brez nesrečnih dotikov zanesljivo med najboljšo deseterico.


“Lahko smo zelo zadovoljni s prvenstvom, seveda, predvsem zaradi dosežene kolajne. Na prvenstvo smo se dobro pripravili, bili v Avstraliji dobra dva, tri tedne in to dobro delo ter stoodstotna osredotočenost na nastope sta se nekje morala pokazati. V posamičnih vožnjah smo imeli malce smole, toda vsi so delali relativno veliko napak, kar kaže na veliko živčnost. Očitno je ta toliko vplivala tudi na naše tekmovalce v posamičnih vožnjah, da jim je podrla psihično pripravo,” je prvenstvo ocenil direktor reprezentance Andrej Jelenc in dodal: Veseli tudi dejstvo, da smo ostali v krogu tistih, ki se z največjih tekmovanj vračajo z medaljami in da smo dokazali, da odlični rezultati z EP in svetovnega pokala niso naključje.”


Za najboljše slovenske mojstre brzic se je z Avstralijo sezona končala. “Naslednji mesec bo namenjen počitku, v začetku novembra pa se bodo že začeli treningi za novo tekmovalno leto. Nolimal, Kauzer in Kralj pa bodo sicer še malce podaljšalo bivanje v Avstraliji,” je dodal Jelenc in poudaril, da bodo v novi sezoni ohranili osnovni princip priprav, hkrati pa si želi, da bi uspeli angažirati človeka, ki bo pripravljen skozi cel proces sodelovati s tekmovalci.


Vodja slovenske ekipe Andrej Jelenc je še enkrat izpostavil, da “dežela kengurujev”, kljub poskusu promocije tega športa, ni najbolj primerna za izpeljavo največjih slalomskih tekmovanj. “Prvenstvo je bilo milo rečeno ubogo. Kar se same organizacije tiče, je bilo v redu, toda gledalcev praktično ni bilo. Na edini naravni tribuni ob tekmovališču, ki je bila bolj ali manj prazna, si je tekme ogledalo le nekaj lokalnih in evropskih navdušencev. Slednji so bili zastopani predvsem iz Francije, Nemčije, Slovaške, nekaj pa je bilo tudi Slovencev. V Penrithu so sicer na SP opozarjali z nekaj tablami, toda Avstralcev slalom ne zanima. Zato menim, da bi v Evropi bistveno bolje priredili takšna prvenstva. Več bi bilo občinstva in “štimung” bi bil res pravi. Slalom je le evropski šport,” je še povedal Jelenc, ki je potarnal, da je bilo to hkrati tudi najdražje prvenstvo za (predvsem evropske) zveze. Za posamezne akreditacije tekmovalcev in spremljevalne ekipe so morali plačati po 220 avstralskih dolarjev, skupno je torej slovenska zveza odštela približno 3.000 dolarjev.


Jelenc in preostali člani slalomske sekcije Kajakaške zveze Slovenije se tako verjetno že veselijo prihodnje sezone, ko bosta največji tekmovanji spet na Stari celini. Svetovno prvenstvo bo v Pragi (od 2. do 6. avgusta), evropsko pa v francoskem L”Argentiere La Besse (od 30. junija do 2.