Slalomiste po evropskem prvenstvu čaka spektakel na Soči

0
546

Solkan, 19. junija (STA) – Kajakaška zveza Slovenije in Kajak klub Soške elektrarne bosta skupaj z družbo Hit v četrtek in petek, 21. in 22. junija, v solkanskem kajakaškem centru drugo leto zapored pripravila Hitov pokal v slalomu na divjih vodah. Med 80 udeleženci mednarodnega nočnega spektakla na Soči bodo tudi vsi trije slovenski dobitniki medalj z nedavnega evropskega prvenstva v Liptovskem Mikulašu Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, ki so se danes v Solkanu predstavili novinarjem.


Člani slovenskega kajakaškega moštva, ki so pred dnevi na Slovaškem še tretjič zapored postali evropski ekipni prvaki, Kauzer pa je temu dodal še naslov podprvaka v posamični konkurenci, so povedali, da so z izkupičkom pravkar končanega prvenstva povsem zadovoljni, zapomnili pa si ga bodo po osvojenih medaljah.


Za nastope jih je pohvalil tudi direktor reprezentance Andrej Jelenc, ki je bil zadovoljen še z nastopi dvojcev, manj pa s predstavami kanuistov, ki so si po njegovih besedah naložili preveliko psihološko breme, in kajakašice Nine Mozetič.


Sicer pa najboljše slovenske slalomiste na divjih vodah v nadaljevanju sezone čakajo tekme svetovnega pokala in svetovno prvenstvo v Braziliji, še prej pa se bodo s tekmovalci iz Avstrije, Avstralije, Francije, Kanade, Japonske, Združenih držav Amerike, Slovaške in Hrvaške ta teden na Soči pomerili na preizkušnji Hit Slalom Challenge.


Za bogat denarni sklad, saj bodo najboljši v seštevku dveh tekem med posamezniki v vsaki kategoriji prejeli 1000, med dvojci pa 1500 evrov, se bodo v solkanskem kajakaškem centru potegovali tudi olimpijski prvak iz Aten Benoit Peschier, svetovni prvak iz leta 2005 Avstralec Robin Bell ter član zmagovalnega slovaškega kajakaškega moštva Matej Benuš, je nekatere izpostavil Jelenc.


Na okoli 50 sekund dolgi progi, pol krajši progi, a zahtevnejši od običajne, kjer bodo ponekod vratca imela le en količek, dotik pa bo prinesel kazensko sekundo, se bodo v četrtek in petek na dveh tekmah tekmovalci najprej pomerili v popoldanskih kvalifikacijah, najboljših 15 kajakašev, po 10 kanuistov in kajakašic ter osem dvojcev pa še v večernih finalih. Slednje bo v petek na sporedu ob 20.45 uri pod reflektorji.


Nočno preizkušnjo, za katero želijo pridobiti stalni termin, so v Solkanu lani izpeljali prvič, z njo pa želijo predvsem narediti slalomske tekme na divjih vodah zanimivejše, je povedal podpredsednik slovenske kajakaške zveze in sekretar solkanskega kajakaškega kluba Branko Brezigar in dodal, da jih ponekod na Češkem in Slovaškem že posnemajo.