Slalomisti na najvišja mesta

0
421

Ljubljana, 24. marca (STA) – Potem ko so mirnovodaši prejšnji konec tedna v Milanu že lahko preverili učinke zimskih priprav, bodo ta konec tedna vesla v vodo postavili tudi slalomisti in spustaši. V Tacnu bodo v soboto odpeljali slalomski tekmi za mlajše kategorije, mladince in člane, v nedeljo pa bo na sporedu spust iz Medvod do Tacna. Glavni aduti za visoke uvrstitve na divjih vodah so sicer tudi letos slalomisti, ki so se v prejšnji sezoni izkazali z ekipnim kajakaškim zlatom na evropskem prvenstvu v Tacnu in posamično srebrno kolajno na EP Petra Kauzerja, ob tem pa so bili Dejan Kralj, Kauzer in Andrej Nolimal bronasti še na svetovnem prvenstvu v Penrithu.


Letos v slalomskih vrstah ni bilo veliko sprememb. Lanske slabše dosežke kanuistov, ki kljub odlični pripravljenosti niso posegali po visokih mestih na najpomembnejših tekmovanjih, bodo skušali popraviti brez izkušenega Simona Hočevarja, ki se je – potem ko je že razmišljal o koncu kariere – odločil preizkusiti v dvojcu. Skupaj z Aljažem Kulovcem sicer še nimata prave “slike” dosedanjega dela, vendar po njunih besedah vseskozi napredujeta. “Tega sva se lotila zelo resno. Treninga je bilo v primerjavi z lansko sezono kvečjemu kaj več, oba sva se morala veliko stvari naučiti. Dvojec sicer izgleda zelo enostaven, vendar to ni. Imela sva veliko težav z usklajevanjem, vendar zdaj že kar gre. Kakšen trening zelo uspe, vendar so tudi slabši trenutki. Kaj bo na tekmah, težko rečem, zdaj bova imela priložnost pokazati se ta konec tedna, 23. aprila pa se odpravljava na Slovaško. Prave primerjave sicer ni, saj se lahko primerjava le z našimi posadkami, ki pa še zaostajajo,” je dejal izkušeni Hočevar.


Levji delež bremena v C-1 bo tako padel na Dejana Stevanoviča, ki je lani v začetku sezone veliko obetal, toda na največjih tekmah se mu ni izšlo po načrtih. “V primerjavi z lansko sezono je največja razlika ta, da sem pozimi ostal doma in nisem šel na priprave v tujino, ker sem hotel dobiti športnega psihologa, kar mi je z Alešem Vičičem tudi uspelo. Opazil sem, da je prav tukaj zevala luknja. Zdaj gre vse v redu, moram sicer še pridobiti malo občutka, šlo mi je vse na roko, tudi bolan nisem bil, zato menim, da bo vedno bolje. Zaenkrat sicer hitrost še ni ta prava, tekme so še daleč, zavedam pa se, da celo sezono ne morem biti dober, tako da sta mi glavna cilja EP in SP. Lani sem bil prav tako odlično pripravljen, po analizah sodeč pa mi je manjkal le psiholog. Nekaj je bilo narobe v meni in mislim, da vem kaj. Če je to res, bodo pokazale tekme,” meni 29-letni Solkanec.


Najuspešnejša kajakaška disciplina lanske sezone je bil K-1, vendar bo v tej sezoni šibkejša za Andreja Nolimala, ki je zaradi poškodbe rame že končal sezono. Prvi adut sodeč po lanskih uspehih bo Peter Kauzer, ki je v zadnjem času treniral v Pragi, kjer bo med 2. in 6. avgustom tudi svetovno prvenstvo, pomemben delež pa bo ob Dejanu Kralju, ki je trenutno v Nottinghamu, vnovič odigral tudi izkušeni Uroš Kodelja: “Glavna sprememba je bila menjava čolna. Lanskega namreč nisem znal “porivati”, bil je povsem drugačen kot olimpijski čoln. Novi čoln pa se obnese podobno kot olimpijski in se v njem odlično počutim. Sodeč po dosedanjem delu, menim, da bi mi v tej sezoni moralo vse steči po načrtih.”


Moški del slalomske reprezentance bo po uspešni lanski sezoni tudi letos naskakoval najvišje uvrstitve, kar je potrdil direktor reprezentanc Andrej Jelenc, ženski del pa je po dolgotrajnem okrevanju Nine Mozetič, ki se šele vrača na vodo, dodobra okrnjen. “Cilji ostajajo podobni kot vse sezone doslej. Vedno smo startali na prva tri mesta v svetovnem pokalu, biti v krogu najožjih favoritov za najvišja mesta na evropskih in svetovnih prvenstvih, osvajati kolajne v moštvenih vožnjah in tako je tudi letos. Glede na to, da so nekateri tekmovalci bili na stopničkah oziroma so za las zaostali za njimi, vidimo, da so bili že doslej dobro pripravljeni, mogoče manjka le nekaj zanesljivosti, da bi bili na vseh tekmah tega sposobni. Verjamem, da so pozimi dobro delali, časa je še kar nekaj do glavnih