Slalomisti spoznavajo “pojoči kamen”

0
320

Ljubljana, 26. februarja (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah so končali klubske priprave na sezono 2007, zdaj pa lanske reprezentante in nekatere glavne kandidate za letošnjo izbrano vrsto najprej čakajo skupne priprave na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva v brazilskem Foz do Iguassuju. Teh se bodo udeležili kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič, Dejan Kralj in Uroš Kodelja, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič, kajakašica Nina Mozetič in dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec.


Priprave bodo trajale od 3. do 18. marca, končale pa se bodo z mednarodno tekmo, nekakšno generalko za SP, saj bodo na njej prisotni praktično vsi najboljši. Ekipa pod vodstvom trenerjev Fedje Marušiča in Jožeta Vidmarja bo na tromeji med Brazilijo, Paragvajem in Argentino skušala predvsem spoznati “teren”, na katerem bo med 19. in 23. septembrom tekmovala za kolajne svetovnega prvenstva, ob tem pa skušala že pridobiti prve kvote za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.


“Trening na tej progi smo imeli v načrtu že lani, a je takrat tekma zaradi neznanih vzrokov odpadla. Tako smo se odločili, da izkoristimo praktično edino možnost za trening na tej progi. Cilj priprav pa je poleg tega tudi opraviti čim večjo količino dela, saj je do izbirnih tekem še daleč,” je pojasnil Marušič.


Večina tekmovalcev je večji del zimskih treningov zahvaljujoč mili zimi opravila kar doma, kljub temu pa je nekaj slalomistov vadbeno obdobje začinilo z odhodom v tujino. Tako je med drugimi Dejan Stevanovič, ki ima v zadnjem času težave s hrbtom, vadil v Avstraliji, Jošt Zakrajšek in Jure Meglič sta bila navdušena nad reko in vremenom v Južnoafriški republiki, Dejan Kralj pa se je spoprijel z olimpijsko progo v Atenah.


“Za nama z Juretom so uspešne priprave v JAR, če bo možnost, bomo tudi prihodnje leto to ponovili. Časovnih omejitev ni bilo, vreme je bilo odlično, tako kot tudi same razmere na vodi. Lahko sva se že primerjala z nekaterimi tujimi tekmovalci, toda v Braziliji, kjer bodo vsi najboljši, bodo primerjave še boljše. Osnovni cilj pa je seveda spoznati progo,” je dejal Zakrajšek, ki verjetno tako kot izkušenejši Stevanovič in Mihelič želi narediti korak naprej v primerjavi s slabšo lansko sezono.


Povsem drugače pa je bilo lani v kajaku, predvsem Peter Kauzer se je dokončno prebil v svetovni vrh. Letos mu je v pripravah malce ponagajala poškodba komolca, ki mu je vzela 14 dni treninga. Toda to je že za njim. “V Braziliji želimo spoznati samo progo. Toda ker je to še čas bazičnih priprav, bomo tam tudi veliko delali,” pravi Kauzer, njegov “stanovski kolega” Kralj pa dodaja: “Sam nisem imel nobenih težav z zdravjem. V Južni Ameriki nas čaka pač še en sklop priprav, tako da na sami tekmi na novi progi gotovo ne bo v ospredju rezultat, saj bomo po vsej količini dela verjetno “crknjeni”.”


V kanalu Itaipu (v jeziku Tupi-Guarani to pomeni pojoči kamen) so prvo tekmo izpeljali maja lani, septembra pa so še spremenili zadnji del proge. Tako se je razen Brazilcev, ki pa ne sodijo v vrh slaloma na divjih vodah, le malokdo seznanil s prizoriščem SP 2007. “Proge praktično nihče ne pozna. Sodeč po posnetkih ni preveč zahtevna. Toda to je lahko varljivo. Vsekakor bo zato še toliko bolj pomemben ta trening,” je še povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Slalomiste poleg SP in treh tekem svetovnega pokala v Pragi, Tacnu in Augsburgu v tej sezoni čaka tudi evropsko prvenstvo v Liptovskem Mikulašu (14.-17. junij). Prva izbirna tekma pa bo 27. maja v Trnovem.


Več o prizorišču v Braziliji:
http://cbca.org.br/foz2007/english/


Povezava na koledar letošnjih tekem je tu.