Slalomisti uspešni v kvalifikacijah svetovnega pokala v Ivreji.

0
291

Medtem ko sprinterji na mirnih vodah ta konec tedna zaključujejo s serijo tekem za svetovni pokal, pa so slalomisti z njo šele začeli. V Italiji namreč poteka prva tekma svetovnega pokala v letošnjem letu. Danes so bile na vrsti kvalifikacije v vseh kategorijah in večina slovenskih reprezentantov je svojo prvo nalogo – uvrstitev v polfinale – opravila. V prvi fazi tekmovanja sta obstala le dva čolna.

Najboljše rezultate v Ivreji so dosegli kanuisti, saj je Jure Lenarčič prvo kvalifikacijsko vožnjo končal kot peti, Anže Berčič je bil deveti, Blaž Cof pa 13. Jakob Jeklin, ki je priložnost nastopa dobil zaradi odsotnosti Benjamina Savška, je bil po prvem nastopu 32. in je moral na progo še v drugo. V drugi vožnji je bil izjemno blizu uspeha in uvrstitve v polfinale, a zasedel nesrečno enajsto mesto, v polfinale pa je napredovala najhitrejša deseterica. Od naslednje faze tekmovanja so ga ločile vsega tri stotinke sekunde. Najboljši dosežek kvalifikacij je postavil aktualni evropski prvak Alexander Slafkovsky s Slovaške, drugi je bil njegov rojak Marko Mirgorodsky, tretji pa Čeh Michal Jane.

Po prvi vožnji kvalifikacij je napredovala tudi kanuistka Nina Bizjak, ki je zasedla 14. mesto. Alja Kozorog je bila v prvi vožnji 23., v drugi pa tretja in se prav tako uvrstila v sobotni polfinale. Najhitrejši čas je postavila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Španka Nuria Vilarrubla, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

Nekoliko več težav so imeli kajakaši, saj je po prvem nastopu napredovanje ujel le Martin Albreht, ki je bil 17. Preostala trojica pa je morala na progo še drugič. V drugem poizkusu jim je uspelo, tako da bomo vse štiri kajakaše videli tudi v sobotnem delu tekmovanja. Martin Srabotnik je bil v drugi vožnji najhitrejši, Simon Brus je bil tretji, Janoš Peterlin pa deveti. S progo je med kajakaši sicer najbolje opravil Francoz Benjamin Renia, drugi je bil Nemec Sebastian Schubert, tretji pa Slovak Martin Halčin.

Dve predstavnici smo imeli tudi med kajakašicami. Urša Kragelj je tako kot kolegi iz olimpijske ekipe – Benjamin Savšek, Peter Kauzer, Luka Božič in Sašo Taljat – to tekmo izpustila, saj so se pravkar vrnili s priprav v Riu de Janeiru, zato sta veslali le Eva Terčelj in Ajda Novak. Terčeljeva je bila po prvi vožnji 14. in ji na progo ni bilo treba še drugič, Ajda Novak pa je zasedla 32. mesto. Tudi v drugo ji ni uspelo, saj je bila 12. Polfinalni nastop si je zagotovilo le deset kajakašic iz druge vožnje. Najboljša je bila Brazilka Ana Satila, druga je bila Francozinja Pauline Guiet, tretja pa Španka Marta Martinez.