Slalomisti v Brazilijo po kitajske kvote

0
434

Ljubljana, 05. septembra (STA) – Čez natančno 14 dni se bo v brazilskem Foz do Iguassuju začel najpomembnejši dogodek tega leta za slalomiste na divjih vodah. Med 19. in 23. septembrom bo namreč na sporedu svetovno prvenstvo, ki bo hkrati prva kvalifikacijska tekma za pridobitev kvot za olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Prav osvojitev olimpijskih kvot je glavni cilj slovenske odprave v Braziliji, po uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu in v svetovnem pokalu pa je velika možnost tudi za odličja tako v posamični kot ekipni konkurenci.


Slovenske barve bodo v kanalu Itaipu (v jeziku Tupi-Guarani to pomeni pojoči kamen) branili kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar, dvojec Nejc Višnar/Urban Jarc ter kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj.


“Progo smo dobro spoznali že marca, tako da smo se odločili, da bomo na prvenstvo odpotovali tik pred zdajci. Po zadnjih informacijah je sicer doživela manjše spremembe, med drugim je voda bolj divja, kar pa nam še bolj ustreza. Cilji so povezani z izboljšanjem uvrstitev in osvajanjem kvot, veseli pa me dejstvo, da smo za razliko od Penritha 2005 obdržali visoko delovno vnemo,” je uvodoma pojasnil glavni trener Fedja Marušič. Slednji bo skupaj z Alešem Vrabičem na prizorišče odpotoval v petek.


Dan pozneje jima bodo sledili Kragljeva, Mozetičeva, Zakrajšek, Stevanovič in Meglič, v ponedeljek in torek pa še preostali del ekipe. Na tromeji med Brazilijo, Paragvajem in Argentino vse skupaj čakajo kar zahtevne naloge, saj bo olimpijsko kvoto dobilo po 15 držav v ženskem in moškem kajaku, deset med kanuisti in le šest med dvojci. V primeru neuspeha bo nova priložnost evropsko prvenstvo 2008 v Krakovu, kjer bo Evropa dobila še po dve mesti v vsaki disciplini.


Vse to pa ne povzroča prevelikih skrbi najboljšemu slovenskemu slalomistu zadnjih let Petru Kauzerju. “Zame osebno je bil SP glavni cilj te sezone. Temu sem vse podredil in se v bistvu pripravljal samo nanj. Najprej bo seveda treba priti v finale, saj te v tako zgoščeni konkurenci že najmanjša napaka lahko stane deseterice. Toda sam upam tudi na neposredno uvrstitev na OI 2008, za kar pa bi moral stati na zmagovalnem odru. To bo težko, vendar sem že skozi sezono pokazal, da mi lahko uspe. V nasprotnem primeru pa si želim vsaj to, da bi izboljšal dosežek svojega očeta, ki ima še vedno boljši izid s SP, saj je bil peti,” je – malce za šalo malce zares – povedal član Steklarne Hrastnik, ki bo 8. septembra dopolnil 24 let.


Ob Kauzerju bosta močna aduta tudi Meglič in Kralj, ki sta prav tako sposobna uvrstitve v finale. Vse skupaj tako še povečuje upanje na ekipno kolajno. Nazadnje so jo – bronasto – iz Penritha prinesli prav kajakaši. Lani v Pragi jim ni šlo vse po načrtih (bili so četrti), toda ugled jim zvišujejo tudi dosežki z zadnjih treh evropskih prvenstev, ko so se vsakič okitili z zlatom. “Pokazati hočemo, da znamo veslati tudi v svetovni, ne le evropski konkurenci,” je odločen Kauzer, najizkušenejši kajakaš v ekipi Kralj pa je dodal: “Prav danes smo vadili moštvene vožnje in prvi vtisi so zelo dobri. Če bo tako v Braziliji, potem se lahko nadejamo visoke uvrstitve.”


Močnejše orožje kanuistov je prav tako ekipna tekma. Po odpovedi Marka Miheliča je mesto ob Stevanoviču in Zakrajšku zasedel izkušeni Hočevar in tako moštvu prinesel večjo mero zanesljivosti. To je očitno z optimizmom navdalo tudi Zakrajška, ki je bil najkonkretnejši pri napovedih: “Glavno je, da odpeljemo brez kazenskih sekund. Vsekakor pa merimo na kolajno. Tako pač moramo razmišljati in tako so me tudi vseskozi učili,” je dejal Zakrajšek, ki ima sodeč po letošnjih izidih tako kot Stevanovič nekoliko manj možnosti v posamični konkurenci, medtem ko je Hočevar po vrnitvi iz dvojca majhna neznanka. V zadnjem času je pokazal najboljšo pripravljenost izmed omenjene trojice, tako da je tudi njegov cilj najboljša deseterica.


Glavni in praktično edini cilj kajak