Slalomisti za mesta v ekipi

0
548

Pred slalomisti na divjih vodah sta dva precej stresna vikenda, saj jih čakata izbirni tekmi za sestavo reprezentance. Prva bo že ta vikend v Tacnu, druga pa prihodnji vikend v Solkanu. Mesta v ekipi imajo – po zaslugi izvrstnih rezultatov v lanski sezoni – že zagotovljena Peter Kauzer, Jure Meglič in Urša Kragelj.


Slalomiste prihajajoči vikend v Tacnu na močni mednarodni tekmi, ki bo štela tudi za točke ICF, čaka prvi del izbirnih tekem za sestavo članske reprezentance, ki bo nastopala na evropskem prvenstvu v Španiji (8.-12. junij) in nato na tekmah svetovnega pokala. Na evropskem prvenstvu bodo nastopili po trije najboljši iz vsake kategorije, medtem ko ima na tekmah svetovnega pokala pravico nastopa pet slovenskih kanuistov, štirje kajakaši, kanuistka ter po trije dvojci in kajakašice. Peter Kauzer, ki ima po zaslugi lanskega naslova evropskega prvaka mesto v ekipi zagotovljeno, je v tej sezoni že nastopil na kar nekaj močnih mednarodnih tekmah. Februarja je v Avstraliji zasedel tretje mesto, na zadnjih tekmah v slovaškem Liptovskem Mikulašu pa je zasedel drugo in deseto mesto. »Malo se še lovim. Počasi sicer dobivam prave občutke v čolnu, tudi počutim se dobro. Prvi večji cilj bo evropsko prvenstvo v Španiji, tako da tempiram formo na to tekmo, ne pa za izbirne tekme in pretekle tekme, ki so bile v Solkanu in Liptovskem Mikulašu. Izbirne tekme je treba vzeti kot trening in priprave na evropsko prvenstvo ter nato za tekme svetovnega pokala in na koncu svetovno prvenstvo,« je povedal Peter Kauzer. Podobno kot Kauzer razmišlja tudi drugouvrščeni z lanskega evropskega in tretji s svetovnega prvenstva Jure Meglič, ki je prav tako že uvrščen v ekipo: »Zaenkrat imam prednost, da nisem pod stresom, kot sem bil v preteklih letih. Moj prvi večji cilj je evropsko prvenstvo v Seu d”Urgellu, tako da bom tekmo v Tacnu vzel kot močne priprave za EP.« Ob koncu aprila je Meglič že nastopil na prizorišču  EP in za las zgrešil zmagovalne stopničke. »Po tekmi v Seu sem zamenjal veslo, tako da sem se spet našel in se tudi na treningih počutim veliko boljše. Čutim, da se forma vrača in da čoln “leti”, tako se res veselim naslednjih tekem,« je še dodal Meglič.


Kot edina kajakašica, ki je preselekcionirana v reprezentanco, tudi Urša Kragelj mirno pričakuje tekmi v Tacnu in Solkanu: »To je enkratno. Zdaj lahko na tekmi nastopim razbremenjena. Veselim se že veslanja in tekmovanj. To, kar smo delali čez zimo, se je že pokazalo kot dobro na tekmah. Največ pa mi pomeni, da sem sproščenost s treningov prenesla tudi na tekmovanja.« Nekoliko drugače je s kanuisti in kanuističnimi dvojci, kjer še nihče ni uvrščen v ekipo. »Trenutno se pripravljam na izbirne tekme, kjer je moj cilj, da se uvrstim med prve tri. Potem pa bo treba mesto v ekipi potrditi na svetovnem pokalu in se uvrstiti na svetovno prvenstvo. To je tudi moj največji cilj. Izkušenj iz lanskega leta imam precej, tudi veliko final v svetovnih pokalih, tako da računam, da bom potrdil normo za nastop na SP. Poleg tega pa poskušal priti še na zmagovalne stopničke.  Na svetovnem prvenstvu pa je glavni cilj osvojitev norme za olimpijske igre,« pred izbirnimi tekmami pravi Benjamin Savšek.


Že na pripravljalnih tekmah pa sta dobro pripravljenost pokazala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta med drugim zmagala tudi na mednarodni tekmi v La Seu d”Urgellu, na progi, kjer sta leta 2009 osvojila bron na članskem svetovnem prvenstvu in bo letos gostila najboljše tekmovalce stare celine. »Na tekmah v Seu in Pauju sva nastopila predvsem zaradi treninga. V Seu d”Urgellu bo čez tri tedne evropsko prvenstvo, tako da sva tam naredila cikel treningov, potem pa odšla na trening še v Pau, kjer so bili pogoji odlični in sva odlično trenirala, na koncu pa tudi dobro tekmovala. Počasi prehajava v tekmovalno obdobje in upam, da bova dobra na izbirnih tekmah,« je zadnje priprave pred izbirnimi tekmami opisal Luka Božič in poudaril, da je glavni cilj dvojice Božič-Taljat v letošnji sezoni uvrstitev v finala vseh tekem in osvojitev norme za nastop na olimpijskih igrah.


Pole