Slalomisti začenjajo lov na kolajne in olimpijske kvote

0
548

Ljubljana, 19. septembra (STA) – Danes se bo s kvalifikacijami kajakašev in kanuistov začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v brazilskem Foz do Iguassuju. Do nedelje se bodo najboljši slalomisti sveta poleg za kolajne borili tudi za kvote za olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Prav osvojitev teh kvot je glavni cilj slovenske odprave v Braziliji, po uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu in v svetovnem pokalu pa obstajajo velike možnosti tudi za odličja tako v posamični kot ekipni konkurenci.


Slovenske barve bodo v kanalu Itaipu sicer branili kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar, dvojec Nejc Višnar/Urban Jarc ter kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj.


V četrtek bodo na sporedu kvalifikacije dvojcev in kajakašic, v petek bodo ekipne tekme, v soboto polfinalni in finalni obračuni kajakašev in kanuistov, v nedeljo pa še končne odločitve dvojcev in kajakašic.


Slovenski slalomisti so od osamosvojitve naprej osvojili osem kolajn na svetovnih prvenstvih. Najprej je leta 1991 kajakaš Marjan Štrukelj osvojil srebro, dve leti pozneje so kanuisti Boštjan Žitnik, Simon Hočevar in Jože Vidmar osvojili zlato v ekipni tekmi, leta 1995 pa so si Štrukelj, Fedja Marušič in Andraž Vehovar priveslali srebro v 3xK-1.


Dve leti zatem so kolajno vnovič osvojili kanuisti, na ekipni tekmi so bili Hočevar, Gregor Terdič in Sebastjan Linke bronasti. Leto 1999 bo kajakaškim privržencem ostalo v spominu po novi ekipni kolajni kajakašev, Vehovar, Marušič in Miha Štricelj so si priveslali srebro. Letu 2002 je bilo najbolj plodno, saj so se Hočevar, Stevanovič in Jurij Korenjak okitili z bronom v moštveni preizkušnji, kajakaš Miha Terdič pa je s srebrom poskrbel za zadnjo posamično kolajno. V Penrithu 2005 pa so doslej zadnje odličje za Slovenijo priborili Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal v 3xK-1.


Več informacij:
http://cbca.org.br/foz2007/english/index.php