Slalomski spektakel v Celju.

0
464

Savinja sicer ni ravno polna vode in običajno lepa modro zelena voda se je tokrat brezbarvno pretakala preko kamenja, ki je v večini struge sicer gledalo nad gladino reke. V veliki meri se moramo zahvaliti pogumu organizatorjev, ki so zadnji hip s posegom v progo sploh omogočili izvedbo državnega prvenstva v slalomu na divjih vodah.

V soboto se je tako v lepem popoldnevu v Celju  zbralo vse, kar pomeni v slovenskem kajakaškem slalomu. Pa ne samo dobitnik olimpijske kolajne in ostali slovenski šampioni, zbrali so se slalomisti iz devetih okoliških držav.  Za nameček pa še nekaj bivših svetovnih prvakov, olimpijskih šampionov in bivših tekmovalcev, ki so nastopili na promocijski tekmi pod reflektorji.

In če že ni bila voda najbolj divja, je bilo toliko bolj divje vzdušje ob vodi. Klub je praznoval 70. letnico obstoja, ki je skupaj z državnim  prvenstvom na obrežje reke Savinje privabila večtisočglavo množico radovednežev in ljubiteljev kajaka. Navijanje ob posebnih svetlobnih efektih, ki smo jih bolj vajeni z nogometnih kakor kajakaških tekmovanj, je predstavilo kajak v najboljši možni luči.

In zbrala se je množica resnično zanimivih ljudi. Na vsakem koraku si srečal znance, ki jih nisi videl že dolgo, obujali so spomine na preveslane kilometre ali na dogodke izpred let ravno tako kot naključni obiskovalci in drugi vabljeni, ki so napolnili celjsko Špico. Večer je vsem res hitro minil.

Tekmovanje je bilo odlično. Mladi tekmovalci vse bolj dihajo za vrat našim uveljavljenim šampionom, tako da je celo Peter Kauzer moral tokrat priznati premoč Celjanu Martinu Srabotniku. Ogromno napak, ki jih je odlična sodniška služba striktno dosojala, je krojilo vrh rezultatov tudi v drugih kategorijah. V kanuju je prvič zmagal Luka Božič. Med ženskami je slavila Solkanka Viktoria Wolffhard, ki sicer tekmuje za Avstrijo. Ja, je že tako, da na videz enostavne proge na Savinji ne gre podcenjevati. In ker je potrebno peljati bolj na moč, so tudi najbolj izkušeni delali napake na progi, ki ni dovoljevala premora.

Skratka, preživeli smo lep kajakaški večer, ki so ga vrhunski celjski organizatorji pripravili nam vsem kajakaškim navdušencem. Druženje se je nadaljevalo tudi po tekmovanju ob koncertu Perota Lovšina do jutranjih ur.

 

Celjani, hvala!

Jakob Marušič

 

 

Foto: KKK Nivo Celje