Slovenci merijo na najvišja mesta

0
560

Prihajajoči vikend bo v Tacnu na sporedu prva tekma za svetovni pokal v letošnji sezoni. Slovenska reprezentanca bo nastopila v polni zasedbi, s 15 čolni, prav vsi tekmovalci pa upajo na najvišja mesta.


Dva tedna po evropskem prvenstvu v Španiji se nadaljuje serija tekem v slalomu na divjih vodah. Prva tekma svetovnega pokala bo v Tacnu, ob najboljših slovenskih tekmovalcih pa se obeta nastop številnih odličnih tujih tekmovalcev. Slovenska ekipa ima izvrstno tradicijo osvajanja najvišjih mest na domačem prizorišču, zato visoki cilji in želje slovenskih reprezentantov niso presenetljivi. V konkurenci kajakašev bodo nastopili štirje Slovenci. »Želim si popraviti vtis z lanskega svetovnega prvenstva in z letošnjega evropskega. Upam, da bo vreme lepo in da bo odprta zapornica,« je na kratko svoje želje razkril Peter Kauzer. Enake želje, da bi vreme zdržalo in da padavine, posledično pa previsok vodostaj Save, ne bi ogrozile izvedbe tekmovanja, je imel tudi bronasti z lanskega SP v Tacnu Jure Meglič, ki je dodal: »Počutim se dobro. Boril se bom za najvišja mesta. V Tacnu, pred domačimi gledalci in navijači, je vedno lepo tekmovati, tako da upam, da jih bo prišlo čim več, saj to naredi tekmo še lepšo.« Poleg Kauzerja in Megliča se bosta na progo podala še Simon Brus in Dejan Kralj, ki bo skupaj s Simonom Hočevarjem tekmoval tudi v dvojcu. »Kot vsako leto imamo domačo tekmo, na kateri želimo čim bolje veslati. Napadal bom tako v kajaku kot v dvojcu, želja pa je uvrstitev v finale,« je povedal Kralj, ki je pred natanko desetimi leti v Tacnu zmagal na tekmi svetovnega pokala.


V konkurenci kajakašic bi morale nastopiti Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič, vendar bo slednja zaradi poškodbe zapestja morala počivati vsaj dva tedna, tako da jo bo na tekmi v Tacnu in na drugi tekmi svetovnega pokala v Franciji zamenjala Ajda Novak. »Vesela sem, da sem dobila priložnost tekmovati v Tacnu. Dala bom vse od sebe in upam na dobro vožnjo,« je povedala Ajda Novak, ki je lani na olimpijskih igrah mladih v Singapurju le malo zgrešila odličje, saj je bila četrta. »Vse gre po načrtu. Zadovoljna sem s treningi. Zdi se mi, da velja za vse tekmovalce, da bodo poskušali veslati najboljše kot lahko, da bodo šli na vse ali nič,« pa je dodala Kragljeva.


V konkurenci kanuistov bodo nastopili Anže Berčič, Benjamin Savšek, Jure Lenarčič, Simon Hočevar in Blaž Cof. »Glede na to, da je tekma na domačem terenu, je to lepa priložnost, da dosežemo dober rezultat. Boril sem bom, želim najboljše, upam pa, da se bom dobro pripravil,« je povedal Savšek, Jure Lenarčič pa dodal: »Želje so velike, glavna pa je, da premagam samega sebe. Če mi to uspe, dober rezultat ne bi smel izostati.«


Poleg Kralja in Hočevarja bosta v kategoriji dvojcev nastopili še posadki Luka Božič – Sašo Taljat in Luka Slapšak – Urban Jarc. »Na svetovnem prvenstvu nama je malo zmanjkalo do finala. Upam, da bo tokrat sreča na najini strani, saj sva dobro pripravljena,« je povedal Sašo Taljat, ki je skupaj z Luko Božičem na lanskem svetovnem prvenstvu v Tacnu z 11. časom polfinala za las zgrešil finale. »To jemljeva zgolj kot eno izmed tekem. Dobro sva pripravljena in tudi ciljava visoko,« pa je povedal Luka Slapšak.


V petek bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa še polfinala in finala. Finalne obračune si boste lahko ogledali tudi na TV Slovenija. Podrobnejši program tekmovanja si lahko ogledate na: http://www.sloka.si/novice/svetovni-pokal-v-slalomu/253-sprememba-programa.html


Slovenska ekipa:
K1m: Peter Kauzer, Jure Meglič, Simon Brus, Dejan Kralj
C1m: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič, Blaž Cof, Simon Hočevar
K1ž: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak
C2: Luka Božič-Sašo Taljat, Simon Hočevar-Dejan Kralj, Luka Slapšak-Urban Jarc