Slovenci največ stavijo na svetovna prvenstva

0
440

Slovenski kajakaši in kanuisti so zaključili z zimskim delom priprav, zato so z mislimi že usmerjeni v najpomembnejša tekmovanja sezone. Slovenski reprezentanti, tako v slalomu na divjih kot sprintu na mirnih vodah, največ pričakujejo od svetovnega prvenstva, kjer bodo delili kvote za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.


Slovenski tekmovalci so pred neprijetnimi zimskimi temperaturami pobegnili v nekoliko toplejše kraje, kjer so bili zadovoljni s pogoji za trening in tudi samo izvedbo predvidenega programa priprav. Nekateri slalomisti so trenirali v Avstraliji, drugi pa na olimpijski progi v Atenah. Nekoliko več treninga v tujini je tokrat opravil kajakaš Peter Kauzer, ki je januarja in februarja treniral v Penrithu, ob koncu marca pa teden dni preživel še v Grčiji. »Olimpijske igre se bližajo, tako da nisem ničesar želel prepustiti naključju. V Avstraliji sem nameraval trenirati pet tednov, na koncu pa sem tam treniral kar sedem tednov, saj so nam prestavili let v domovino. Ampak nič hudega, saj je bilo to še boljše – dodaten teden treninga na toplem. Z opravljenim sem zadovoljen, saj sem naredil več od načrtovanega. Ko sem prišel iz Avstralije, sem čutil veliko utrujenost, tako da sem moral na krvni test, saj se nikakor nisem mogel spočiti. Zaradi tega sem trening v Grčiji nekoliko prilagodil,« je o zimskem treningu povedal Peter Kauzer, ki je po treningu v Atenah odpotoval še v Makedonijo, kjer je nastopil na tekmovanju Ikas. »Ta tekma je bila bolj trening, kot kaj drugega, oziroma sprostitev pred tekmami, ki prihajajo. Občutki pred sezono so dobri, navadil pa sem se tudi na nov čoln, starega smo namreč nekoliko popravili. Poškodb ni bilo, saniral pa sem tudi poškodbo rame, ki sem si jo poškodoval oktobra. Z optimizmom vstopam v sezono, vse do svetovnega prvenstva, ki je moj glavni cilj,« pa je še dodal Peter Kauzer.


Z zimskim delom priprav je zadovoljen tudi Jure Meglič, ki je, tako kot ostali Slovenci na treningu v Penrithu, nastopil na tekmovanju Australian Open in za las ostal izven finala. »V Avstralijo sem šel zaradi treninga, tako da sem prispel šele dva dneva pred tekmo. Rezultat je bil dober, saj sem iz minus 10 stopinj prispel v vročo Avstralijo, kar je bil velik preskok. Če bi bil uvrščen višje, bi bilo nekaj narobe, saj bi to pomenilo, da smo napačno načrtovali trening, tako pa sem zadovoljen,« je tekmovanje pokomentiral bronasti z lanskega svetovnega prvenstva v Tacnu.


Nekoliko bližje domu so trenirali mirnovodaši. Najboljša slovenska tekmovalka Špela Ponomarenko je trenirala na Portugalskem, večina pa je odšla na trening v Skradin. Jošt Zakrajšek je individualni trening opravil v Novigradu. »Letos sem se odločil za individualno zgodbo, saj moram popraviti druge stvari kot ostali fantje. Glede na to, da kot otrok nisem bil priden in sem moral 15 let klečati, moram zdaj nadoknaditi primanjkljaj,« se je na račun svojega prestopa iz kanuja v kajak pošalil Zakrajšek in nadaljeval: »Izpopolniti moram tehniko. Ravnotežje sem izpopolnil, zdaj pa me čakajo še zavesljaji. Kar se samega treninga tiče, mislim da pri meni ni problema pomanjkanja motivacije.«


Slalomiste v prihajajočih tednih čakajo tekmovanja na Kolpi in v Solkanu, sprinterji na mirnih vodah pa že razmišljajo o tekmi v italijanski Mantovi, ki bo služila tudi kot slovenska izbirna tekma.


O zimskih pripravah in pričakovanjih pred sezono:


Peter Kauzer: Na vseh tekmah želim čim bolje tekmovati. Najprej začnemo z evropskim prvenstvom, sledijo svetovni pokali in olimpijski test v Londonu, na koncu pa še svetovno prvenstvo. Moj cilj je jasen – olimpijske igre v Londonu prihodnje leto, in vemo, kaj pelje tja. Moj cilj je, da se že letos uvrstim v ekipo za olimpijske igre. Upam, da ne bo nobenih poškodb, da se bom dobro počutil in da bom užival na vseh tekmah. Rezultati bi potem morali priti sami po sebi.


Dejan Kralj: S Simonom (Hočevarjem op. p.) sva veliko trenirala v C2. Naredila sva tudi načrte za nov čoln, tako da sva kar zadovoljna. Poškodb na srečo, razen bolečin, ki so stalno prisotne, ni