Slovenci tudi zadnji dan niso osvojili Troje

0
552

Praga, 06. avgusta (STA) – Slovenski nastopi so se zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah hitro končali. Ne kanuistoma Dejanu Stevanoviču in Joštu Zakrajšku ne kajakašicama Urši Kragelj in Nini Mozetič se ni uspelo prebiti v finale. Stevanovič je sicer brez dotika polfinale končal na 21. mestu, do najboljše deseterice, ki bo nastopila v finalu, pa mu je zmanjkalo 3,45 sekunde. Zakrajšku se je vožnja povsem ponesrečila in je s kar 56 kazenskimi sekundami tekmovanje končal na 38. mestu. Zmagal je Francoz Tony Estanguet (0) pred Slovakom Michalom Martikanom (+1,31; 2) in Čehom Stanislavom Ježkom (+3,32; 2).


Med kajakašicami je zlato osvojila Slovakinja Jana Dukatova (2), srebro Britanka Fiona Pennie (+3,32; 0), bron pa Nemka Jennifer Bongardt (+5,20; 0). Dvaindvajsetletna Novogoričanka Mozetičeva je svojo nalogo solidno opravila, napravila le en dotik in finale na 15. mestu zgrešila za 4,74 sekunde. Mladinska svetovna prvakinja Kragljeva, ki je na prvenstvo prišla bolj nabirat izkušnje, pa je udarila štiri vratca, kar jo je potisnilo na končno 34. mesto.


“Igral sem na zadnjo karto, a se mi ni izšlo. Vse skupaj moramo analizirati in ugotoviti vzroke za slabšo vožnjo. Na treningu sem veslal zelo dobro, toda po vsem skupaj si moram malce ohladiti glavo. Rezultatsko gotovo nisem zadovoljen, se pa za tem veliko skriva. Po vseh dobrih občutkih, ki sem jih imel v zadnjih tednih, očitno nisem znal nadgraditi forme. Tudi tokrat sem napravil določene napake, saj sem se v nekaterih kombinacijah odločil za bolj tvegane linije. Želel sem si pač finale, vem, da sem sposoben, treba pa bo ugotoviti, ali je šlo za taktično napako ali kaj drugega. Dejstvo pa je, da sem razočaran, in lahko rečem, da je bil to polom. Pripravljal sem se le na finale,” je povedal Stevanovič.


Devetindvajsetletni Solkanec je takoj po tekmi vzroke za slabše predstave videl v tem, da je letos zimske priprave opravil le na domačih progah, pa čeprav je na začetku sezone omenil, da je v tistem obdobju vse opravil po načrtih. “Letos je prvič, odkar tekmujem, da nisem nikjer nastopil v finalu. Kje so razlogi za to – ne vem. Čez zimo sem se prvič doslej pripravljal le doma, nisem bil nikjer v tujini. Tako nisem imel vpogleda, kje je konkurenca. Gotovo je, da slovenski kanuisti nismo prav v vrhu, zato sem se že pred mesecem dni odločil, da bo treba iti v tujino vadit z najboljšimi. Vidi se, da zame samo trening na domačih tleh ni dovolj in bo treba oditi izven naših meja, saj je tam kanuistična elita,” je dodal “Stevo”.


Zakrajšek je dobro začel in do vmesnega časa bil med najboljšimi, toda nato so se začele vrstiti napake. Dotaknil se je 17., 18. in 21. vratca, izpustila pa 19. “Do 14. vratc sem veslal odlično, toda na koncu z 38. mestom nikakor ne morem biti zadovoljen. Vse se je začelo podirati prav v 14. vratcih, ko sem padel prenizko. Zato sem začel v nadaljevanju krajšati smer vožnje in se je vse skupaj začelo podirati. Na koncu sem razočaran, a po drugi strani zadovoljen s kvalifikacijami. Cilj mi sicer ni bil finale, vendar bi bil zelo vesel, če mi bi to uspelo. Določen napredek menim, da sem napravil, toda zdaj, ko na hitro pogledam to polfinalno vožnjo, si mislim, da ni bilo iz vsega skupaj nič. Motivacija pa ostaja, treba se bo še bolje pripraviti na naslednja tekmovanja in upam, da bomo Slovenci v prihodnje bližje vrhu,” je dejal 23-letni Trzinec.


Mozetičeva je s predstavo na progi Troja, ki je prvo mednarodno tekmo gostila leta 1982, upravičila potovanje v Prago. Kljub temu, da je dolgo zdravila poškodbo rame, se je zelo približala uvrstitvam, ki jih je dosegala v prejšnjih sezonah. “Sama uvrstitev je v redu. Kot je kazalo, bi se dalo z malce boljšo vožnjo priti tudi v finale, toda sem vseeno zadovoljna. Predvsem zato, ker mi zaradi poškodbe rame manjka velika količina treninga. Če bo šlo vse po načrtih in bom za naslednjo sezono polno trenirala, upam, da bo šlo vse še na boljše. Moj trenutni domet je prav okoli 15. mesta, saj se mi pozna pomanjkanje fizične pripravljenosti in moči, medtem ko je sam