Slovenci uspešno preko kvalifikacij

0
533

V kvalifikacijah tretje tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Markklebergu so se slovenski tekmovalci znova izkazali. Najboljši slovenski rezultat v kvalifikacijah je postavil kajakaš Peter Kauzer, ki je bil tretji, z 18. časom pa si je napredovanje zagotovil tudi Jure Meglič. Sobotni polfinale so si priveslali vsi kanuisti, s četrtim časom kvalifikacij je bil najboljši Anže Berčič. Brez polfinala sta ostala kajakaša Dejan Kralj in Simon Brus.


Za najhitrejši čas prve kvalifikacijske vožnje je znova poskrbel Peter Kauzer, ki je bil ob prihodu v cilj za 27 stotink sekunde hitrejši od aktualnega svetovnega in evropskega prvaka Italijana Danieleja Molmentija. Vodilna po prvi vožnji, v drugi nista nastopila, zato se je ob koncu pogled na vodilne nekoliko spremenil. Na koncu je bil najhitrejši kajakaš Španec Samuel Hernanz, drugouvrščeni z EP v Španiji in drugi s prejšnje tekme za svetovni pokal v L”Argentieru , drugi je bil Nemec Sebastian Schubert, tretjeuvrščeni iz Tacna, tretji pa Peter Kauzer, ki je med pripravami na to tekmo med treningom doživel trčenje s švicarsko tekmovalko, ki mu je preluknjala čoln. Jure Meglič se je v drugi vožnji moral precej potruditi, saj je bil po prvi izven najboljše štirideseterice, ki vodi v polfinale, a se nato z 18. časom brez težav uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. Brez sobotnega nastopa pa sta ostala Dejan Kralj, ki je bil 45., in Simon Brus, ki je na obeh progah nabral po deset kazenskih sekund in bil 65.


Na umetni progi v bližini Leipziga so dobro nastopili kanuisti, saj so vsi uspešno prestali kvalifikacije. Na progi, ki jo je zaznamovala precej zahtevna postavitev vrat, se je izmed slovenskih predstavnikov v tej kategoriji najbolje znašel Anže Berčič, ki je dosegel končni četrti čas. Po prvi vožnji je zasedal drugo mesto, zato v drugi sploh ni startal, saj si je že zagotovil nastop v sobotnem polfinalu. »Zelo sem zadovoljen, saj sem prvo vožnjo odpeljal tako kot je treba za kvalifikacijsko vožnjo. Nisem imel dotikov, niti večjih napak. Upam, da bom v polfinalu veslal tako dobro kot danes in brez dotikov. Ne morem pa napovedovati uvrstitev, saj je proga zelo težka, prav tako pa si ne želim postavljati bremena,« je povedal Anže Berčič.


Ostali slovenski predstavniki niso bili tako visoko, saj so bili uvrščeni med dvajsetim in tridesetim mestom, a so si vsi zagotovili nastop v polfinalu. »Postavitev je zelo zahtevna, kar mi odgovarja. Danes sem prav zaradi tega, čeprav sem se uvrstil v polfinale, kar razočaran. Pričakoval sem več od sebe, predvsem zaradi postavitve in načina vožnje, ki ga moraš imeti tukaj. Upam, da bo proga ostala tehnična tudi v polfinalu in da bom napadal višja mesta. Veslati bom moral bolj umirjeno, v tehnično zahtevnejših delih pa iskati užitek, kakršnega imam na treningih, in videti zahtevne kombinacije kot izziv in ne kot prepreko,« je povedal Jure Lenarčič, ki je bil 26. Ob tem je izrazil tudi zadovoljstvo, da je konkurenca v Nemčiji skoraj popolna, saj sta na tekmo svetovnega pokala prišla tudi Francoz Tony Estanguet in Slovak Michal Martikan, ki ju na prvih dveh tekmah ni bilo: »Definitivno je konkurenca skoraj popolna, kar je iz tekmovalnega vidika zelo zanimivo, saj res lahko vidiš, kam spadaš in je tekma na višjem nivoju.« Simon Hočevar je dosegel 22. čas kvalifikacij, Blaž Cof je bil 24., Benjamin Savšek pa 28. Že v kvalifikacijah je obstal eden najboljših nemških kanuistov zadnjih sezon Sideris Tasiadis.


V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je bila najhitrejša Čehinja Katerina Hoškova, Avstralka Jessica Fox je bila druga, Nemka Mira Louen pa je bila tretja.


V soboto dopoldne se bodo kanuisti, kanuistke in kajakaši pomerili v polfinalih in finalih, popoldne pa kvalifikacijski nastopi čakajo kajakašice in dvojce.


Več informacij:
http://www.slalomworldcup.com/