Slovenska slalomska delegacija že v “pojočem kamnu”

0
318

Foz do Iguassu, 13. septembra (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah so že na prizorišču svetovnega prvenstva, ki ga bo med 19. in 23. septembrom gostil brazilski Foz do Iguassu. Najzahtevnejšo pot so opravili trenerji Fedja Marušič, Aleš Vrabič, Pater Kauzer starejši in Aleš Kuder, saj so po pristanku v Sao Paulu morali z avtomobili in čolni na njih voziti še 14 ur do tromeje Brazilije, Argentine in Paragvaja.


Prva skupina slovenskih reprezentantov je pripotovala skupaj z nemško, francosko in angleško reprezentanco, medtem ko je druga skupina prišla skupaj s Čehi med zadnjimi ekipami. Kljub vsemu bo slovenska vrsta imela dovolj časa za prilagajanje na progo, saj ima na voljo šest dni treninga. Skupno naj bi sicer sodelovali tekmovalci in tekmovalke iz 65 držav.


Prav vse pa ob prihodu čakajo posebni obredi. Prireditelji zaradi ohranjanja okolja zahtevajo dezinfekcijo čolnov, tako pred prvim stikom z vodo kot tudi ob odhodu s SP. Stroga brazilska pravila je na svoji koži že občutila nemška ekipa, ki je prvi dan veslala na jezeru in morala pred vrnitvijo na samo progo posledično še enkrat na “razkuževanje”, je med drugimi zanimivostmi s prizorišča SP sporočil direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.


Prireditelji pa so zelo natančni tudi pri upoštevanju drugih pravil. Tako so slovitemu slovaškemu kanuistu Michalu Martikanu zagrozili z odvzemom akreditacije, ker je veslal “zgoraj brez” po jezeru. To ga je skupaj s spustom po progi brez čelade stalo prepovedi dveh dni treninga na progi.


Kot kaže, pa je odnos do tega športa v Braziliji, ki je na južnoameriški celini še v povojih, vsaj glede pozornosti javnosti podoben tistemu iz Penritha. “V mestu namreč ni še prav nobenih plakatov in oglasov za tekmo. Prav malo verjetno je, da se bo kaj spremenilo v naslednjih dneh,” pravi Jelenc.


Samo prizorišče pa je zgledno urejeno. “Voda je precej boljša kot na treningu meseca marca, saj so odstranili vse prečne ovire po sredini, voda se ustavlja in ima skozi celo progo tok, pa tudi na koncu ni takega padca. Izgleda pa, da je precej manj vode. Voda je tudi bolj čista, saj je najverjetneje pritok vode v jezero manjši in se blato useda. Po besedah glavnega trenerja Fedje Marušiča se nad vodo tekmovalci ne bi smeli več pritoževati,” je še dodal Jelenc.


Slovenska ekipa je čas po sredinem treningu izkoristila za pot v le nekaj kilometrov oddaljeno Argentino in si mogočne slapove Iguassu ogledala še z argentinske strani. Za popestritev dni do tekme vodstvo ekipe načrtuje še obisk Paragvaja, ki je prav tako le nekaj kilometrov oddaljen od hotela.


Uradni del prvenstva se bo sicer s slavnostnim odprtjem začel prihodnji torek, v sredo pa bodo na startu kvalifikacij kajakaši in kanuisti. Slovenske barve bodo v kanalu Itaipu (v jeziku Tupi-Guarani to pomeni pojoči kamen) sicer branili kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Simon Hočevar, dvojec Nejc Višnar/Urban Jarc ter kajakašici Nina Mozetič in Urša Kragelj.


Sicer pa je prvenstvo moč spremljati tudi na Mobitelovem portalu Planet. Logotip “kajak/kanu” se nahaja na prvi strani športa na mobilnem portalu, ki se izmenično prikazuje z ostalimi logotipi. S klikom nanj se odpre vsebina.


Več informacij:
http://cbca.org.br/foz2007/english/index.php