Slovenski kajakaši še tretjič zapored zlati

0
551

Liptovsky Mikulaš, 15. junija (STA) – Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je že izpolnila enega izmed ciljev na osmem evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu. Slovenska kajakaška ekipa v postavi Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič je po dveh zaporednih zlatih kolajnah z EP 2006 v L”Argentiere la Besseeju in 2005 v Tacnu namreč na Slovaškem še tretjič zapored stopila na najvišjo stopničko in se veselila novega naslova evropskega prvaka.


Na severu Slovaške so Kauzer, Kralj in Meglič že po prvi vožnji držali drugo mesto. V cilj so po dveh dotikih vratc prišli z dobrimi tremi sekundami zaostanka za Nemci, sicer bronastimi z lanskega EP iz Francije. Toda še pred drugo vožnjo je slovenski tabor uspešno vložil protest zaradi spornega drugega dotika Kralja in zaostanek posledično znižal le na sekundo in štiri stotinke.


V odločilni vožnji so Slovenci, ki so nastopili v popolnoma enaki postavi kot na lanskem EP in SP, ob bučni podpori navijačev iz “Kauzerjevega” Hrastnika kljub dodatnemu dotiku vseeno pokazali dovolj znanja, hitrosti in ne nazadnje zbranosti ter na koncu s skupno dvema dotikoma premagali lani bronaste Nemce (4) za 2,87 sekunde. Na reki Vah so tretje mesto osvojili Britanci (+6,15; 2).


“Mogoče moramo v pokoj, da bo še kdo osvojil zlato odličje,” se je takoj po tekmi pošalil Kauzer in nato v resnejšem, a še vedno v svojem radoživem slogu dodal: “V prvi vožnji nismo bili optimalni, tudi zaradi moje napake v zgornjem delu. Kljub temu smo končali na drugem mestu in si priveslali najboljše izhodišče pred finalno tekmo doslej. Po prvi vožnji sem dejal, da moramo le odpeljati eno “normalno” vožnjo in uspeh ne bo izostal. Vendar smo v drugi vožnji res odlično opravili svojo nalogo in se na koncu zasluženo veselili nove zlate kolajne.”


Nič manj zadovoljen ni bil najizkušenejši v slovenski ekipi, 30-letni Kralj: “Druga vožnja je bila res izjemna, pa čeprav sem napravil dotik v zgornjem delu proge. Na koncu se je za nas vse izšlo odlično in lahko se veselimo novega uspeha.” Še manj besed je po novi zmagi uspelo izreči 22-letnemu Megliču: “Preprosto nimam besed. To, kar nam je uspelo, je fenomenalno!”


Slabše od pričakovanj so svoj nastop v konkurenci 12 ekip opravili kanuisti Dejan Stevanovič, Marko Mihelič in Jošt Zakrajšek, ki so bili po prvi vožnji na petem mestu (kjer so končali lansko EP), nato pa na koncu po številnih napakah osvojili sedmo mesto (+23,84; 8). Zmagali so domači favoriti Slovaki (0), sicer lanski evropski podprvaki, pred branilci naslova Nemci (+6,09; 4) in Francozi (+10,77; 4).


“Razočaran sem, saj sem mislil, da smo bližje najboljšim. Toda očitno bo treba še veliko delati in tudi pred septembrskim svetovnim prvenstvom v Braziliji opraviti še kar nekaj treningov. Prva vožnja je bila sicer estetsko lepa, toda kaj, ko šteje čas in ne lepota izvedbe. V drugo pa smo bili preprosto prepočasni, delali preveč napak …,” je po nastopu dejal Zakrajšek, ki bo čez 11 dni dopolnil 24 let, v boljšo voljo pa bo skušal priti že jutri, ko je na sporedu polfinale posamične konkurence v C-1. Tam bosta nastopila tudi preostala dva člana kanuistične ekipe.


Slovenci so imeli tokrat v “ognju” tudi ekipo dvojcev, ki je po prvi vožnji zasedala peto mesto med sedmimi ekipami in praktično brez možnosti za vzpon k višjim mestom. Simon Hočevar in Aljaž Kulovec, Blaž Oven in Luka Slapšak (slednja sta se v prvo celo prevrnila) ter Nejc Višnar in Urban Jarc so v drugo zadržali položaj iz prve vožnje (+39,11) in za kolajno s skupno kar 18 kazenskimi sekundami obstali za več kot pol minute. Slavili so branilci naslova Nemci (10) pred Čehi (+3,43; 12), ki so bili lani tretji, in Poljaki (+8,64; 8). Brez možnosti za odličje pa so že po prvi vožnji ostali tudi eni glavnih favoritov Slovaki, ki so izpustili vratca. Na koncu so se kljub najhitrejši drugi vožnji m