Slovenski kanuisti v Solkanu do trojne zmage.

0
576

V Solkanu se je s popoldanskimi finali vseh kategorij končalo tekmovanje za točke ICF. Slovenski tekmovalci so tokrat najboljše rezultate dosegli v konkurenci kanuistov, kjer so poskrbeli za trojno zmago. Zmagal je Anže Berčič, drugi je bil Jure Lenarčič, tretji pa Luka Božič. Na stopničke sta se z drugim mestom uvrstila tudi Luka Božič in Sašo Taljat.

Na tekmi, kjer je nastopila tudi vrsta odličnih tujih reprezentantov, smo videli popolno prevlado slovenskih tekmovalcev v konkurenci kanuistov. Zmagal je namreč tekmovalec tacenskega kluba Anže Berčič, na drugo mesto se je uvrstil njegov klubski sotekmovalec Jure Lenarčič, na stopničkah pa se jima je pridružil še Primorec Luka Božič. V finalu je veslal še Sašo Taljat. »Zagotovo od letošnje sezone pričakujem še več. Prvi vikend v Tacnu sem veslal nekoliko slabše, sedaj pa sva s trenerjem Jožetom Vidmarjem poskušala določene stvari spremeniti, kar se je izkazalo kot dobro, tako da sem tukaj v Solkanu stopnjeval formo. Prav gotovo pa me čaka še precej dela na hitrosti. Z današnjo tekmo sem kar zadovoljen. Občutki, ko sem prišel v cilj, sicer niso bili zmagovalni, ampak sedaj sem že zadovoljen, čeprav so se pojavljale majhne napake,« je po tekmi povedal Jure Lenarčič.

Nekoliko manj je trenutno z veslanjem v kanuju enosedu zadovoljen Luka Božič. »Nisem zadovoljen, rezultatsko že, nisem pa še dobil tistega pravega občutka, ki sem ga imel lani. Na čoln se še nisem povsem navadil, vendar upam, da bom do Avstralije prišel na raven, na kateri sem bil lani in da bom to vzdrževal tudi skozi izbirne tekme za člansko ekipo. Te so zame izjemno pomembne, saj na njih temelji celotna sezona,« je povedal Božič, ki je bil po zaslugi lanskih uspehov preselekcioniran v ekipo, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Avstraliji.

Poleg tretjega mesta med enosedi se je Božič veselil še drugega med dvojci skupaj s Sašem Taljatom. Primorska dvojica je na preteklih tekmah nastopala le v eni vožnji, saj sta čakala na nov čoln, ki sta ga ravnokar dobila. »Včeraj je prišel čoln in v tem tednu, preden odpotujem v Avstralijo, ga bova uredila. Ima kar nekaj sprememb: je manjši od tega, ki ga imava trenutno in nekoliko večji od tistega, s katerim sva trenirala v Al Ainu. Sediva nekoliko bolj skupaj, tako da upam, da bo sedaj čoln pravi, takšen, kakršnega iščeva. Danes sva že prikazala dobre vožnje, upam pa, da bova z novim čolnom prikazala dobre vožnje,« je še povedal Božič. Od Božiča in Taljata sta bila hitrejša Nemca David Schröder in Nico Bettge, tretja pa sta bila prav tako nemška reprezentanta Franz Anton in Jan Benzien. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila četrta, v finalu pa sta veslala še mlada Primorca Tine Kancler in Jakob Jež, ki sta bila sedma.

V konkurenci kajakašev je bil najboljši Čeh Vit Prindiš, za njim pa sta se zvrstila Nemca Alexander Grimm in Sebastian Schubert. Najboljši slovenski dosežek med kajakaši je znova postavil Peter Kauzer, ki je bil tokrat četrti, Martin Albreht pa je zasedel sedmo mesto. Mladinec Niko Testen, ki ga ob koncu meseca čaka nastop v Avstraliji, je bil tokrat 18. »V kajaku mi gre sedaj dobro, čeprav mislim, da bo šlo skozi sezono še boljše, ker bom še dvignil formo. Trenutno sem se bolj pripravljal za posamične nastope v kajaku, kot za C2, saj sem se moral v ekipo uvrstiti tudi v kajaku, tako da bom lahko v Avstraliji nastopal v obeh disciplinah. V dvosedu bova ciljala na finale, morda celo na kolajno, tudi v kajaku pa upam na uvrstitev v finale, ker vem, da sem tega sposoben,« je pred odhodom na svetovno prvenstvo v Penrithu povedal Niko Testen, ki je lani skupaj z Jakobom Jeklinom na evropskem prvenstvu priveslal do srebra v dvojcu.

V konkurenci kajakašic so blestele Nemke, ki so zasedle prva štiri mesta. Zmagala je Ricarda Funk, druga je bila Jasmin Schornberg, tretja pa Fee Maxeiner. Najboljši slovenski rezultat dneva je tokrat dosegla mladinka Neža Vrevc, ki je bila šesta, Nina Bizjak je bila osma. Precej več težav so imele na progi tekmovalke, ki so na lanskem članskem svetovnem prvenstvu osvojile ekipni bron. Eva Terčelj je prejela 50 kazenskih sekund, Ajda Novak jih je imela 100, Urša Kragelj pa 150. Terčeljeva in Novakova bosta prav tako odpotovali na prvenstvo v Avstralijo, saj sta bili v ekipo na podlagi lanske članske kolajne preselekcionirani. »Na teh izbirnih tekmah ni bil cilj rezultat, ampak počasi stopnjujem formo in poskušam sestaviti dobro vožnjo ali pa res dobro veslati na kakšnem odseku proge. To mi je na nek način uspelo, vsaka tekma je bila nekoliko boljša. Komaj čakam na Avstralijo. Želim si prikazati dobre vožnje, potem bo prišel tudi dober rezultat,« je po tekmi povedala Ajda Novak.

Tudi med kanuistkami so bile v ospredju Nemke. Zmagala je Birgit Ohmayer, druga je bila Andrea Herzog, tretja pa Elena Apel. Vodilna po polfinalu Lena Stöcklin je imela v odločilni vožnji nemalo težav, saj se je tik pred ciljem prevrnila, večkrat poskušala izvesti eskimski obrat, a je nato morala iz čolna izplavati, zaradi česar je tudi ostala brez končne uvrstitve. Najboljša Slovenka je bila Alja Kozorog na četrtem mestu, Nina Bizjak pa je bila šesta.

Tekmovanje v Solkanu je služilo tudi kot tretja in četrta izbirna tekma za sestavo ekipe, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Avstralijo. Mladinci in mlajši člani so tekmovali na štirih tekmah, od katerih so šteli trije najboljši rezultati. V vseh kategorijah je bil ključen zaostanek za najboljšimi tekmovalci v kategoriji kajakašev članov. Pri izboru ekipe kajakašev je odločal zaostanek za najboljšim tekmovalcem na tekmi, v preostalih kategorijah pa za povprečjem najboljših treh kajakašev. »Kriteriji so enaki, z enakimi zaostanki, kot je bilo pri izbirnih tekmah za ekipo, ki je odpotovala na svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane leta 2012 v Wisconsinu. Že takrat se je pokazalo, da so kriterije izpolnili tisti tekmovalci, ki so bili v igri za najvišja mesta in uvrstitev v finale. Mislim, da bo tudi letos tako,« je povedal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Na podlagi lanskih uspehov so bili preselekcionirani mladinci Niko Testen, Vid Karner, Jakob Jeklin ter mlajši člani Luka Božič, Eva Terčelj, Ajda Novak in Simon Brus. Po strogih kvalifikacijskih kriterijih sta si mesto zagotovila še kajakaš Vid Kuder Marušič med mladinci in kanuist Blaž Cof med mlajšimi člani. Zahtevanim kriterijem med kajakaši je zadostil še Niko Testen, ki je bil sicer že preselekcioniran na podlagi lanskega uspeha v dvojcu. Ekipo bo moralo potrditi še predsedstvo Kajakaške zveze Slovenije.