Slovenski slalomisti dvakrat na stopničkah v Krakovu

0
545

Krakov, 04. avgusta (STA) – Mladi slovenski slalomisti na divjih vodah nadaljujejo tradicijo zbiranja odličij na evropskih prvenstvih mladincev in mlajših članov. Tretji dan EP v Krakovu so slovenske pristaše tega športa z ekipnima kolajnama razveselili kanuisti Jure Lenarčič, Jernej Zupan in Blaž Cof, ki so osvojili srebro v mladinski konkurenci, ter kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nika Mozetič, ki so si priveslale bron v konkurenci mlajših članic.


Lenarčič, Zupan in Cof so bili že pred tekmovanjem eni glavnih favoritov za visoka mesta, saj so se ne nazadnje vsi trije zanesljivo uvrstili tudi v nedeljski polfinale posamične tekme. Tokrat so za 6,73 sekunde zaostali le za Nemci, medtem ko so bronasto odličje osvojili Čehi.


Kragljeva, lanska mladinska svetovna prvakinja, Terčeljeva in Mozetičeva so kljub številnim kazenskim sekundam (zbrale so jih kar 22) na koncu za dobro sekundo vendarle ugnale četrte Poljakinje. Razred zase sta bili Nemčija na prvem in Francija na drugem mestu. V mladinski konkurenci Slovenke niso nastopile.


Marko Mihelič, Aljaž Kulovec in Benjamin Savšek so med mlajšimi člani v 3xC-1 pristali na četrtem mestu, za bronastim odličjem pa so zaostali za dobrih šest sekund. Še dve mesti nižje so v isti starostni kategoriji pristali dvojci Nejc Višnar/Urban Jarc, Sašo Taljat/Luka Božič in Anže/Jure Janežič. Na sedmem mestu so prav tako v konkurenci do 23 let končali kajakaši Jure Meglič, Simon Artelj in Janoš Peterlin, najslabše pa so se danes odrezali mladinci v 3xK-1, saj so Martin Albreht, Anej Berlot in Janez Kastelic tekmovanje sklenili na devetem mestu.


“Malce so razočarali kajakaši v starejši konkurenci, saj se je od njih veliko pričakovalo. Toda zato so presenetile kajakašice, ekipo smo sestavili iz dveh članic in mladinke in izkazalo se je, da so bile res bolj konkurenčne, pa čeprav so delale veliko napak. No, na srečo so jih tekmice še več. Mladinci so v C-1 odpeljali zelo suvereno, nekaj napak in malce smole pa jih je stalo zlate kolajne. Kljub vsemu se je končalo zelo dobro,” je za STA pojasnil vodja slovenske ekipe Matej Trampuž.


Slovenski upi so tako že zelo blizu ponovitvi (vsaj po številu kolajn) lanskega EP. Takrat je bil Peter Kauzer med mlajšimi člani zlat v K-1, Jošt Zakrajšek, Benjamin Savšek in Marko Čivčija pa so bili srebrni v 3xC-1. V mladinski konkurenci so dvojci Luka Božič/Sašo Taljat, Luka Slapšak/Blaž Oven in Jure/Anže Janežič osvojili naslov ekipnih prvakov, Urša Kragelj pa je bila bronasta v ženskem K-1. “Zelo nehvaležno je napovedovati. Vsekakor pa merimo v vseh disciplinah zelo visoko, saj imamo povsod “vroča železa”. Taktika bo le popoln napad in upam, da se nam bo izšlo,” je dodal Trampuž, ki se je na podelitvi kolajn tako kot vsi ostali slovenski trenerji “ohladil” v vodi.


V nedeljo bodo v polfinalih nastopili Cof, Zupan in Lenarčič v mladinskem C-1, Taljat in Božič v C-2, Kastelic, Albreht in Berlot v K-1 ter Terčeljeva in Nina Slapšak v ženskem K-1. Med mlajšimi člani pa so si polfinale priveslali kanuisti Savšek, Kulovec in Mihelič, kajakaši Meglič, Peterlin in Artelj, dvojec Nejc Višnar in Urban Jarc ter kajakašica Urša Kragelj. Progo v polfinalu in finalu bo postavil slovenski trener Aleš Vrabič.


V Krakovu, ki bo maja prihodnje leto gostil člansko EP, bo sicer v mladinski konkurenci nastopilo 173 tekmovalk in tekmovalcev iz 23 držav, med mlajšimi člani pa se bo na jugu Poljske za čim višje uvrstitve potegovalo 162 slalomistk in slalomistov iz 25 držav.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45