Slovenski slalomisti po deveto odličje

0
426

Ljubljana, 03. avgusta (STA) – Pred slalomisti na divjih vodah je le še največje dejanje sezone. Češka prestolnica Praga bo od danes do nedelje namreč gostila svetovno prvenstvo, ki je v preteklosti veliko uspehov ponudilo tudi slovenskim divjevodašem. Na lanskem SP v Penrithu so se z bronasto ekipno kolajno najbolj izkazali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, tudi letos pa so visoka pričakovanja najbolj povezana prav z njimi. Le s to razliko, da bo Nolimala nadomestil Jure Meglič.


Na reki Vltavi bodo slovenske barve poleg Kauzerja, Kralja in Megliča branili še kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič ter dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec.


Prvi dan prvenstva bodo nastopili kajakaši in dvojci v kvalifikacijah, v petek bodo kvalifikacije odveslali še kanuisti in kajakašice, isti dan pa bosta na sporedu še ekipni tekmi kajakašev in dvojcev. Sobotno dopoldne bo namenjeno ekipnim preizkušnjam kanuistov in kajakašic, popoldan pa se bodo v polfinalu in finalu pomerili kajakaši in dvojci. Zadnji dan prvenstva bodo prireditelji podelili kompleta odličij še kanuistom in tekmovalkam v K-1.


Slovenski slalomisti so sicer od osamosvojitve naprej osvojili osem kolajn na svetovnih prvenstvih. Najprej je leta 1991 kajakaš Marjan Štrukelj osvojil srebro, dve leti pozneje so kanuisti Boštjan Žitnik, Simon Hočevar in Jože Vidmar osvojili zlato v ekipni tekmi, leta 1995 pa so si Štrukelj, Fedja Marušič (zdaj glavni trener reprezentance) in Andraž Vehovar priveslali srebro v 3xK-1.


Dve leti zatem so kolajno vnovič osvojili kanuisti, na ekipni tekmi so bili Hočevar, Gregor Terdič in Sebastjan Linke bronasti. Leto 1999 bo kajakaškim privržencem ostalo v spominu po novi ekipni kolajni kajakašev, Vehovar, Marušič in Miha Štricelj so si priveslali srebro. Letu 2002 je bilo najbolj plodno, saj so se Hočevar, Stevanovič in Jurij Korenjak okitili z bronom v moštveni preizkušnji, kajakaš Miha Terdič pa je s srebrom poskrbel za zadnjo posamično kolajno. V Penrithu 2005 pa so doslej zadnje odličje za Slovenijo priborili Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal v 3xK-1.


Več informacij: http://www.slalomtroja.cz/