Slovenski slalomisti stoodstotni v kvalifikacijah EP

0
432

Liptovsky Mikulaš, 14. junija (STA) – Potem ko so se v dopoldanskem delu kvalifikacij osmega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu tako kanuisti Jošt Zakrajšek, Dejan Stevanovič in Marko Mihelič kot tudi kajakašica Nina Mozetič uspešno prebili v sobotni polfinale, so se popoldne v nedeljske polfinalne boje uvrstili še vsi trije slovenski kajakaši in tudi vsi trije dvojci.


Progo na reki Vah, ki jo je ob poljskem trenerju postavil tudi eden izmed slovenskih trenerjev in nekdanji kajakaš Aleš Kuder (sedmi na EP 2002 v Bratislavi), je med slovenskimi aduti v K-1 najbolje prevozil evropski podprvak iz Tacna 2005 Peter Kauzer, ki je napravil en dotik in po vodstvu v prvi vožnji pristal na petem mestu (+1,98). Dejan Kralj je bil deseti (+6,97;6), Jure Meglič pa 12. (+7,42; 6). Kauzer, Kralj in Meglič bodo jutri na ekipni tekmi branili ekipno zlato kolajno z zadnjih dveh EP v L”Argentiere la Besseeju (2006) in v Tacnu (2005).


V kvalifikacijah, ki jih je v prvi vožnji za več kot pol ure prekinil močan naliv, je bil skupno najhitrejši Nemec Erik Pfanmoeller, ki je le za dobre pol sekunde ugnal svetovnega prvaka Francoza Juliena Billauta. Pfannmoeller lahko na Slovaškem dopolni svojo zbirko odličij na EP, saj je bil v Tacnu 2005 bronast, lani v Franciji pa srebrn.


V C-2 je precej slovenskih ljubiteljev tega športa računalo le na polfinalni preboj Simona Hočevarja in Aljaža Kulovca. Toda tudi druga dva čolna sta potrdila dobre vožnje s treningov in si prav tako priborila polfinalni vstopnici. Najboljša sta bila res Hočevar in Kulovec na 11. mestu (+15,86; 2), Blaž Oven in Luka Slapšak (lani člana bronaste ekipe z mladinskega svetovnega prvenstva) sta končala kot 15. (+28,62; 4), Nejc Višnar in Urban Jarc pa kot 16. (+28,98; 10). Iste posadke bodo tekmovale tudi na jutrišnji moštveni preizkušnji. Najhitreje sta progo v obeh vožnjah preveslala bronasta z EP 2004 v Skopju in 2005 v Tacnu, Slovaka Ladislav in Peter Škantar.


EP na severu Slovaške so so sicer odprli kanuisti in kajakašice. V C-1 se je med Slovenci najbolj izkazal Jošt Zakrajšek (+22,18), ki je kvalifikacijski vožnji s kar 12 kazenskimi sekundami končal na 16. mestu. Dejan Stevanovič (+23,13; 10) se je prav tako gladko prebil med najboljšo štirideseterico, ki se bo v soboto merila v polfinalu, saj je pristal na končnem 18. mestu. Najmlajši v slovenski kanuistični ekipi Marko Mihelič, ki bo ob Stevanoviču in Zakrajšku (vsi trije so danes delali preveč povsem nepotrebnih napak z dotiki vratc) v petek nastopil tudi na moštveni tekmi, si je polfinale priveslal z 28. mestom (+30,79).


Prepričljivo najhitrejši je bil prav v Liptovskem Mikulašu rojeni Slovak Michal Martikan, ki je vse tekmece s čistima vožnjama ugnal za več kot osem sekund. Tako je 28-letnik na najboljši možni način konkurenci dal vedeti, da letos resno namerava stopiti na vrh Evrope. Doslej je namreč na EP dosegel “le” dve drugi mesti: v Roudnicah 1998 in lani v L”Argentiere la Besseeju.


Med kajakašicami si je Nina Mozetič, edina slovenska predstavnica v Tatrah (kjer je vreme prav tako nestanovitno kot v zadnjih tednih v Sloveniji), prav tako priveslala udeležbo v sobotnem polfinalu, kjer bo nastopilo najboljših 30 deklet. Mozetičeva, podobno kot njeni reprezentančni kolegi v kanuju, je v drugi vožnji kar pogosto “tolkla” po vratcih, je bila z osmimi kazenskimi sekundami 20. (+28,32), najhitrejša pa je bila svetovna prvakinja, Slovakinja Jana Dukatova. Tekmovalka iz Bratislave, ki je v sredo praznovala svoj 24. rojstni dan, je v podobnem slogu kot njen rojak Martikan zelo zanesljivo opravila s konkurenco, saj je najbližjo tekmico ugnala za 7,5 sekunde.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10defa