Slovenski sprinterji so na uvodni tekmi svetovnega pokala dosegli odlične rezultate.

0
514

Sprinterji na mirnih vodah bi težko vstopili v novo sezono boljše kot so. Na uvodni tekmi svetovnega pokala v portugalskem Montemor-o-Velhu je Špela Ponomarenko Janić priveslala do srebrne kolajne na 500 metrov, Jošt Zakrajšek pa do bronaste na 1000 metrov. Njuna uspeha sta dopolnila še Anja Osterman, ki je bila na 500 metrov peta, in Simon Blaževič, ki je bil na 1000 metrov prvi v finalu B.

Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je v finalu A na 500 metrov priveslala do drugega mesta, zaostala pa le za novozelandsko sprinterko Caitlin Ryan. Slednja je bila hitrejša za slabi dve sekundi. Na tretje mesto se je uvrstila Madžarka Krisztina Fazekas-Zur. V istem finalu smo imeli še eno svojo predstavnico. Anja Osterman je bila na koncu peta. Slovenija je bila edina, ki je imela v ženskem finalu kajakašic na 500 metrov dve predstavnici. Med najboljšo deveterico so se poleg dobitnic kolajn namreč uvrstile še predstavnice Portugalske, Poljske, Velike Britanije, Južne Afrike in Ukrajine.

»Tekmovalk je nekoliko manj, a je kljub vsemu tu kar nekaj takih, ki imajo kolajne z največjih tekmovanj, tudi olimpijskih iger. Ni bilo lahko. Z novozelandsko kajakašico smo pozimi trenirale skupaj v Avstraliji, zato smo vedeli, da je hitra. Prehiteti je danes ne bi mogla, morda bi se ji lahko le malenkost bolj približala. Danes so bili pogoji na vseh progah precej bolj enakovredni kot včeraj. To je bilo to za danes. Sem zadovoljna,« je po tekmi povedala Ponomarenko Janićeva, ki je morala po nastopu opraviti še doping kontrolo. Tako njo kot Anjo Osterman jutri čaka še nastop v finalu A na 200-metrski razdalji.

Do bronaste kolajne na 1000-metrski razdalji pa je priveslal kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je zaostal le za domačinom in aktualnim evropskim prvakom na tej razdalji Fernandom Pimento ter francoskim kajakašem Maximom Beaumontom, ki je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil srebro na 200 metrov.

»Z medaljo sem zelo zadovoljen, saj sem jo znova osvojil po dveh letih. Še bolj pa sem zadovoljen z doseženim časom in načinom veslanja. Zahvaliti se moram sponzorjem in slovenski vojski, ker so mi omogočili, da je lahko na tekmo prišel tudi moj trener, s katerim sodelujem od oktobra. Na tekmi še ni bil z menoj, zato je bilo pomembno, da je videl, kako delujem pod pritiskom. Želja je, da bi me spremljal tudi na evropskem prvenstvu. Na tej tekmi sva dobro sodelovala, dobil je koristne informacije. Nastop je bil dober, imam še nekaj rezerv pri startu, ki ga letos še nisem posebej treniral. Tu je največji primanjkljaj, saj se po vmesnih časih vidi, da največ izgubim v prvih 250 metrih, kar pomeni sekundo ali dve. Za čas treh minut in 26 sekund, kolikor je potreboval zmagovalec, pa bo treba dodati še malce več. Pogoji danes so bili zelo dobri in enakovredni, v prejšnjih dneh je težave namreč povzročal bočni veter,« je po uspehu povedal Zakrajšek, ki sedaj sodeluje s španskim trenerjem.

Na isti razdalji je tekmoval tudi Simon Blaževič, in sicer v finalu B. Tu je bil najhitrejši, tako da je v končni razvrstitvi zasedel deseto mesto.

Tako Zakrajšek kot Blaževič sta popoldne veslala še v polfinalu kajakašev na 500 metrov. Oba sta v svojih skupinah ciljno linijo prečkala kot druga ter se uvrstila v nedeljski finale A na tej razdalji.

Na najkrajši tekmovalni razdalji – 200 metrov – je slovenske barve zastopal Tilen Vidovič. Z dobro sekundo zaostanka za najhitrejšim kajakašem polfinale skupine Aleksejsom Rumjancevsem iz Latvije je zasedel četrto mesto. S tem se mu je napredovanje v finale A izmuznilo za vsega eno mesto. V nedeljo dopoldne bo veslal v finalu B.

 

Rezultati: http://canoesprintportugal.com/index.php?page=timetable-results&gmt=2&gmt2=-120