Slovenski spustaši dominirali v Skopju – kajakaši do trojne zmage.

0
576

Razplet tretjega tekmovalnega dne evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Skopju, je bil za slovenske divjevodaše sanjski. Vid Debeljak je postal evropski prvak, Nejc Žnidarčič je bil drugi, Anže Urankar tretji, Simon Oven pa peti. V finalu dvojcev sta veslala Maks Frančeškin in Simon Hočevar ter zasedla sedmo mesto.

Slovenci so odlično pripravljenost pokazali že v kvalifikacijah sprinterske tekme, saj je bil po prvem nastopu v najboljšem položaju Vid Debeljak, drugi je bil Nejc Žnidarčič, tretji pa Simon Oven. Malo je za neposredno uvrstitev v finale zmanjkalo Anžetu Urankarju, a je v drugem nastopu upravičil vlogo enega od kandidatov za najvišja mesta in se brez večjih težav uvrstil v popoldanski finale.

V zelo izenačenem finalu kajakašev, kjer je najboljšo sedmerico ločila manj kot sekunda, se je na reki Treski znova najbolje znašel Vid Debeljak. Po lanski bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu v Banjauki je tokrat priveslal do naslova evropskega prvaka.

»Sanjsko. Sanjsko,« je bil prvi odziv najboljšega kajakaša stare celine. »Zadnja dva dneva sta bila psihično zelo zahtevna, tako da mi je zdaj res odleglo. Vožnja je brez pripomb. Praktično je bila brez napak. Na enem mestu sem malo preveč počakal na valovih, ampak sem potem toliko bolj stisnil na ravnini, tako da super, res,« je še dodal Vid Debeljak.

Na drugo mesto se je uvrstil Nejc Žnidarčič, ki je krono najboljšega sprinterja stare celine, ki jo je držal v zadnjih letih predal reprezentančnemu kolegu. »Noro, noro. Ekipni uspeh je super. Imam malo grenkega priokusa. Ne zaradi mesta, saj je drugo mesto super, ampak zaradi vožnje. Če bi imel dobro vožnjo, bi bil res zadovoljen z drugim mestom, imel sem dve veliki napaki. Sem pa vesel, da če me je že kdo moral premagati, da je bil to Vid. Za mano je Anže, tako da je noro. Druga medalja v dveh dneh. Jutri imamo ekipno tekmo, kjer bomo favoriti, tako da upamo na še eno medaljo,« je takoj po prihodu z vode povedal Žnidarčič.

Do prve posamične članske kolajne je v kanjonu Matka priveslal Anže Urankar, ki se sicer že lahko pohvali s številnimi ekipnimi kolajnami s članskih prvenstev: »Seveda sem vesel. To je moja prva članska kolajna. Sploh sem vesel, ker bomo na stopničkah sami Slovenci. Igrala bo Zdravljica. Vesel sem tudi za Vida, ker sem vedel, da bo na tej progi zelo dober. Kar se tiče mene, mi je bil cilj uvrstitev med najboljšo deseterico, ker sem s tem potrdil tudi mesto v ekipi za svetovno prvenstvo v Pauju. Res sem vesel, težko bi šlo boljše.«

Ekipni uspeh je s petim mestom med kajakaši dopolnil tudi Simon Oven, dobitnik srebrne kolajne v klasičnem spustu.

V finalu dvojcev sta veslala Simon Hočevar in Maks Frančeškin ter zasedla sedmo mesto. Hočevar je imel dvojni program, saj je tekmoval tudi v posamični tekmi kanuistov, kjer je žal obstal v kvalifikacijah. »Danes sem imel dvojni program, ampak sem kar zadovoljen. V dvojcu sva v finalu prikazala “luštno” vožnjo. Na koncu naju je malo ustavil en val, tako da sva izgubila kakšne pol sekunde. Tja do petega mesta nekje bi lahko prišla, višje težko. V kanuju pa je bila zame to preveč mirna voda in nisem imel realnih možnosti, da bi bil uvrščen višje, kot sem bil,« je ob koncu tekmovanja povedal Simon Hočevar. Med dvojci so trojno zmago dosegli Francozi Debray – Lapointe, Santamaria – Dazeur in Mareau – Troubady.