Slovenskim slalomistom kolajni v Nottinghamu

0
372

Nottingham, 26. avgusta (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah so na evropskem prvenstvu mladincev in mlajših članov do 23 let poskrbeli za prvi kolajni. Po bronasti medalji na mladinskem svetovnem prvenstvu v Solkanu so dvojci Blaž Oven/Luka Slapšak, Anže/Jure Janežič in Sašo Taljat/Luka Božič tokrat osvojili še naslov evropskih prvakov, kanuisti Jošt Zakrajšek, Benjamin Savšek in Marko Čivčija pa so se prav tako v ekipni tekmi okitili srebrnim odličjem v starejši kategoriji.


Slovenski kanuistični dvojci so po prvi vožnji le malo zaostajali za vodilnimi Poljaki. Kljub še trem dotikom pa so bili v drugo dovolj hitri, da so ugnali poljsko ekipo. “Fantje so zelo zbrano odpeljali obe vožnji. Bili so celo oškodovani za štiri kazenske sekunde, vložiti smo hoteli protest, a nam je malce zmanjkalo časa. Kljub vsemu so se naši slalomisti še enkrat zbrali, zdržali pritisk in tako končali na prvem mestu,” je dejal glavni trener mladincev Matej Trampuž.


Uspeh dvojcev, ki so se izkazali že na MSP v Solkanu in danes v Nottinghamu (pa čeprav v konkurenci ni bilo veliko ekip), daje upanje, da bo slovenski slalom spet močnejši tudi v dvojcih. “To je relativno nova disciplina v slovenskem kontekstu. Šele pred kratkim smo se je lotili in že dosegli odmevne uspehe. To pa je vsekakor lepa vzpodbuda za naprej,” je dodal Trampuž.


Zakrajšek, Savšek in Čivčija so v 3xC-1 po prvi vožnji celo vodili, v drugi pa v sedmih protitočnih vratcih napravili dotik in tako zaostali za zmagovalci Poljaki. Prvotno so se sicer Slovenci veselili bronaste kolajne, toda nato so organizatorji še enkrat preverili celotno sodniško dokumentacijo in čase. Ob koncu so ugotovili, da izid nemške ekipe (na koncu je bila bronasta) ni bil pravilno izračunan, tako da je slovenska trojica tik pred podelitvijo medalj izvedela, da si je priveslala še žlahtnejše odličje.


Le mesto za zmagovalnim odrom so zaostali kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič in Janoš Peterlin med mlajšimi člani, saj so po slabši prvi vožnji, ko so si nabrali šest kazenskih sekund, pristali na končnem četrtem mestu. Zmagali so Poljaki pred Nemci in Italijani.


V konkurenci mladincev v 3xC-1 so Jure Lenarčič, Jernej Zupan in Miha Zver osvojili končno šesto mesto s skupno 16 kazenskimi sekundami. Na reki Trent so premočno zmagali Poljaki pred Francozi in Slovaki.


Med mladinkami so kajakašice Manja Zalaznik, Nika Mozetič in Urša Kragelj na koncu pristale na petem mestu. Za zmagovalkami Nemkami so zaostale debelih 55,89 sekunde. Druge so bile Čehinje, tretje pa Francozinje.


V disciplinah 3xC-2 in ženskem 3xK-1 med mlajšimi člani Slovenija ni imela svojih predstavnikov.


Več informacij: http://www.canoeslalomrace.org.uk