Solkan pričakuje slovenske kolajne

0
569

Solkan bo konec tedna gostil največje divjevodaško tekmovanje na slovenskih tleh letos. V modernem kajakaškem centru ob reki Soči se bodo za kolajne v slalomu merili najboljši mladinci in mladinke na svetu. Slovenski tabor pod vodstvom trenerja Mateja Trampuža največ pričakuje od kajakaške sekcije reprezentance, ki naj bi se tako v moškem kot v ženskem delu borila za najvišja mesta.
 
Slovenske barve bodo na tekmovanju, ki se ga bo po oceni generalnega sekretarja Kajakaške zveze Slovenije Jakoba Marušiča udeležilo približno 250 tekmovalcev iz 46 držav, branili kajakaši Simon Artelj, sicer peti z MSP 2004, Gregor Brovinsky in Matic Lesjak, kajakašice Urša Kragelj, Nika Mozetič (deveta na MSP 2004) in Manja Zalaznik, kanuisti Jernej Zupan, Miha Zver in Jure Lenarčič ter dvojci Luka Slapšak/Blaž Oven, Anže/Jure Janežič in Sašo Taljat/Luka Božič.
 
“Pozimi smo delali zelo dobro, tudi na solkanski progi smo veliko vadili, zato z veseljem pričakujemo začetek prvenstva. Največ obetajo kajakaši, ki so naredili velik korak naprej, Artelj zagotovo računa na najvišje uvrstitve. Podobno je tudi pri dekletih, kjer sta domačinki Kragljeva in Mozetičeva sposobni vrhunskih rezultatov, v ekipni vožnji pa bo gotovo svoj delež dodala leto mlajša Zalaznikova. V obeh konkurencah računamo na po dva finalna nastopa. Težje je napovedovati pri kanuistih, saj imamo prvič popolni ekipi tako pri posameznikih kot pri dvojcih. Napovedovati v mladinski konkurenci je sicer vselej težko, saj se konkurenca vseskozi spreminja in niti ni pravih tekem, kjer bi dobili ustrezne primerjave s tekmeci. Ob dobrih vožnjah bi morali priti vsaj do enega finala, medtem ko na ekipnih tekmah tako v kanuju kot kajaku pričakujemo visoke uvrstitve,” je dejal Trampuž in malce v šali dodal: “Mi smo prišli v Solkan zmagat, toda kaj, ko ima iste cilje še deset reprezentanc.”
 
Nasledniki Petra Kauzerja, Dejana Kralja in Jureta Megliča, ki so v soboto ubranili naslov evropskih prvakov, ter drugih slovenskih divjevodašev, ki so se izkazali v mednarodni konkurenci, imajo nalogo, da poskušajo vsaj izenačiti izkupiček z MSP leta 2000, s katerim so povezani zadnji večji uspehi slovenskih mladincev. Takrat je Nina Mozetič osvojila srebro v posamični, Kauzer, Gregor Laznik in Žiga Ovčak pa zlato v ekipni kajakaški tekmi.
 
Tekmovanje bodo prireditelji slovesno odprli v četrtek ob 20. uri pred občinsko stavbo v Novi Gorici, ob samem boju za kolajne pa si bo moč “odpočiti” na nekaj spremljevalnih prireditvah, med katerimi bo po besedah Marušiča tudi razstava o zgodovini tega športa v Solkanu in film Proti toku. “Bolj ali manj je za prvenstvo vse pripravljeno, čaka nas le še postavitev montažnih objektov in ureditev samega prizorišča,” je zaključil Marušič.