Špela Ponomarenko Janić druga na 500m tretje tekme svetovnega pokala.

0
566

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je zadnjo tekmo svetovnega pokala, ki poteka na Portugalskem, zaključila v stilu. V finalu A na 500 metrov je namreč cilj prečkala kot druga in priveslala do srebra. To je njena druga kolajna tega vikenda, saj je bila včeraj tretja na 200-metrski razdalji. V finalu B na 500 metrov je bil kajakaš Simon Blaževič drugi, v istem finalu je bil Alan Apollonio deveti, Tilen Vidovič pa je v finalu B na 200 metrov zasedel šesto mesto.

Montemor-o-Velho, prizorišče, ki bo leta 2018 gostilo člansko svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah, bo slovenski kajakašici Špeli Ponomarenko Janić ostal v lepem spominu. Po tem, ko je bila v sobotni 200-metrski preizkušnji tretja, je zadnji dan tekmovanja naredila še korak naprej. V finalu kajakašic na 500 metrov je namreč zaostala le za Novozelandko, sicer svetovno prvakinjo, Liso Carrington in se tako veselila še srebrne kolajne. Tretje mesto je osvojila Poljakinja Ewelina Wojnarowska, lanskoletna evropska prvakinja na tej razdalji.

»Presrečna sem, da mi je danes uspelo, še posebej, ker sem bila na ogrevanju že zelo utrujena. Trije zaporedni vikendi so kar precejšen zalogaj. V vsakem sem veslala v šestih tekmah, tako da si nisem predstavljala, da bom lahko priveslala do drugega mesta. Dvesto metrov pred ciljem sem bila še bolj zadaj, pa sem si rekla: “Daj, Špela, teh zadnjih dvesto metrov boš zdržala.” Potem sem dobila moč, da sem na koncu prehitevala vse tekmovalke pred seboj in priveslala do drugega mesta. Presrečna sem, da sem ob tej utrujenosti uspela priveslati do drugega mesta. Včeraj so bile še pomanjkljivosti, še posebej na startu na 200 metrov. Prvih 50 metrov mi manjka malo hitrosti, ampak je še čas in tega zaenkrat še niti nismo veliko trenirali. Sem optimistična in komaj čakam zadnja dva meseca treningov. Tudi sama sem radovedna, koliko še lahko napredujem,« je povedala Špela po novem uspehu.

Moški del slovenske ekipe je veslal v finalih B. Simon Blaževič je bil na 500-metrski razdalji drugi, kar pomeni, da je v končni razvrstitvi zasedel enajsto mesto, Alan Apollonio pa je bil v istem finalu B deveti, skupno 18. V finalu A je zmagal Avstralec Lachlan Tame, drugi je bil Kanadčan Adam van Koeverden, tretji pa Ukrajinec Oleg Kukharik.

Tilen Vidovič je veslal v finalu B na 200 metrov in v cilj priveslal kot šesti. To mu je prineslo skupno 15. mesto. Na najkrajši razdalji je bil v finalu A najhitrejši Francoz Maxime Beaumont, drugi je bil Kanadčan Mark de Jonge, tretji pa Španec Carlos Garrote.

Naslednja postaja sprinterjev na mirnih vodah je evropsko prvenstvo v Moskvi ob koncu meseca, ki se ga bosta udeležila le dva Slovenca – kajakaš Jošt Zakrajšek in parakajakaš Dejan Fabčič. Špela Ponomarenko Janić bo nastop v Moskvi izpustila zaradi priprav na olimpijske igre, Tilen Vidovič ter Alan Apollonio in Simon Blaževič pa se bodo pripravljali na prvenstva za mlajše člane, ki sledijo sredi poletja.