Špela Ponomarenko Janić hitra v kvalifikacijah na 200 metrov.

0
285

Tretji dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah na Češkem se je na tekmovališče podala le Špela Ponomarenko Janić. Veslala je v kvalifikacijah na 200 metrov in v svoji skupini zmagala ter brez težav napredovala v polfinale, ki bo na sporedu jutri.

Špela Ponomarenko Janić v petkovih kvalifikacijah kajakašic na 200 metrov ničesar ni prepuščala naključju in preračunljivosti. V svoji skupini je zmagala z 0,050 sekund prednosti pred Španko Tereso Portelo, tretja pa je bila Danka Emma Aastrand Jorgensen.

V primerjavi doseženih časov vseh kvalifikacijskih skupin je Špela Ponomarenko Janić dosegla drugi čas, hitrejša od nje je bila le prva favoritinja Lisa Carrington z Nove Zelandije.

»Časa še nisem videla, za kvalifikacije je bilo kar dobro. Starter je nekoliko čakal, tako da me je obrnilo nazaj naravnost. Pred startom se namreč postavimo nekoliko postrani, saj se potem s prvim zavesljajem poravnamo. Zaradi tega me je na prvih desetih metrih malo odneslo, nadaljevanje pa je bilo solidno in dovolj dobro za zmago,« je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Ker uspešno tekmuje na 200- in 500-metrski razdalji, je na vprašanje o podobnostih in razlikah omenjenih tekmovalnih razdalj odgovorila: »Dvesto metrov je disciplina, ki jo imam najrajši že od mladih nog, tako da sem se vedno veselila tekmovati na tej razdalji. V preteklih letih sem se bolj posvečala 50-metrski, ker je bila edina olimpijska disciplina, dokler niso dodali 200-metrske, ampak 500-metrska je zahtevna disciplina, saj na koncu bolijo roke in noge. Ko prideš v cilj, bi se najrajši vrgel iz čolna, da nisi notri stisnjen, na 200 metrov pa je napad od starta do cilja, ni preračunavanj. Ni počasnejšega starta, hitrejšega finiša. Res moraš biti osredotočen na starterja, ko da znak, ko se spusti startni blok, da res zaveslaš v tisti tisočinki sekunde, da čim manj izgubiš. Najslabše je, če se zaletiš v startni blok, ker takrat izgubiš največ časa, zato v zadnjem času nekoliko počasneje startam, ker je to vseeno boljše kot da začneš prehitro in te startni blok porine nazaj.«

V soboto Špelo Ponomarenko Janić čaka dvojni program. Nekaj pred poldnevom bosta z Anjo Osterman veslali v finalu A kajakaških dvojcev na 500 metrov, popoldne pa se bo za uvrstitev v finale potegovala še v polfinalu na 200 metrov. »Prvo je finale A, to bo jutri najpomembnejše. Polfinalne skupine verjetno ne bom pogledala do konca A finala, potem pa se bom poskušala čim boljše spočiti in regenerirati do popoldanske polfinalne tekme na 200 metrov,« je zaključila Ponomarenko Janićeva.

Prvi izmed Slovencev bo sicer nastopil Jošt Zakrajšek, in sicer v finalu C na 1000 metrov, v finalu B kajakaških dvojcev na 200 metrov pa bosta tekmovala Maks Frančeškin in Vid Debeljak.

Rezultati: http://sdp.digicorp.hu/competition/16777218/races