Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman do finala A v kajakaškem dvojcu, Zakrajšek 11.

0
222

Drugi tekmovalni dan druge tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Szegedu smo videli dva slovenska nastopa v finalu B, kjer je Jošt Zakrajšek na 1000 metrov zasedel končno enajsto mesto, Maks Frančeškin in Vid Debeljak pa sta bila na 500 metrov skupno 16. Odlično pa sta v popoldanskem delu programa veslali Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić. Na njunem prvem skupnem tekmovanju v konkurenci kajakaških dvojcev sta se z drugim časom polfinalne skupine v izjemno močni mednarodni konkurenci uvrstili v nedeljski finale A na 500 metrov.

Varovanki Stjepana Janića – Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman – sta novinki na tekmovanjih najvišjega ranga, ko govorimo o nastopih v kajakaškem dvojcu, a pogled na petkove in sobotne rezultate bi prej kazal na to, da imata za sabo že obilico izkušenj. V petkovi kvalifikacijski skupini ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov sta namreč ciljno črto prečkali prvi, v današnjem polfinalu pa sta bili drugi. Od slovenske naveze sta bili boljši le Nemki Franziska Weber in Tina Dietze, olimpijski prvakinji iz Londona, lani pa srebrni na olimpijskih igrah na tej razdalji. Z drugim rezultatom polfinalne skupine sta se Ponomarenko Janićeva in Ostermanova uvrstili v nedeljski finale A.

Že dopoldne je do nove dobre uvrstitve na tekmah svetovnega pokala priveslal Jošt Zakrajšek. Trzinec je pretekli konec tedna na Portugalskem priveslal do bronaste kolajne na 1000 metrov, tokrat pa je veslal v finalu B in se potegoval za uvrstitev med desetim in osemnajstim mestom. Ugnal ga je le Bolgar Miroslav Kirčev, tako da je Zakrajšek 1000-metrsko preizkušnjo v Szegedu končal na enajstem mestu. Zmage na tej razdalji se je veselil Madžar Balint Kopasz, drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Španec Roi Rodriguez.

Prav tako v finalu B, le da na pol krajši, 500-metrski razdalji, sta veslala Maks Frančeškin in Vid Debeljak. Divjevodaša, ki nove izzive iščeta še v mirnovodaškem kajakaškem dvojcu, sta v prav tako močni konkurenci v finalu B zasedla sedmo mesto. To je v končni razvrstitvi pomenilo šestnajsto mesto. V tej disciplini sta zmagala Francoza Le Floch Decorchemont  in Jouve, druga sta bila Madžara Ilyes in Hufnagel, tretja pa Španca Germade in Carrera.

Popoldne sta v polfinalu kajakašev na 500 metrov veslala Alan Apollonio in Jošt Zakrajšek. Slednji je v svoji polfinalni skupini v cilj priveslal kot sedmi, Alan Apollonio pa je bil v svojem polfinalu peti. Ta rezultat mu je prinesel nastop v nedeljskem finalu C na tej razdalji.

Uradna stran tekmovanja: http://szeged2017.com/

Fotografija: Nebojša Radović/Kajakaška zveza Srbije