Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman neposredno v finale na 500 metrov.

0
441

Evropski podprvakinji na 500-metrski razdalji Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta uspešno preskočili uvodno oviro svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah na Češkem. V svoji kvalifikacijski skupini sta zmagali in neposredno napredovali v finale. Parakajakaš Dejan Fabčič je bil v finalu B na 200 metrov drugi, skupno enajsti. Maks Frančekin in Vid Debeljak sta se na 200 metrov uvrstila v finale B, Jošt Zakrajšek pa bo na 1000 metrov veslal v finalu C.

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta že s svojim prvim nastopom na svetovnem prvenstvu v Račicah priveslali do finala A na 500 metrov. V vsaki izmed kvalifikacijskih skupin je napredovala le najhitrejša posadka. Primorski kajakašici sta najbližji zasledovalki Hermien Peters in Lize Broekx iz Belgije prehiteli za nekaj več kot dve sekundi.

»Cilj je bil, da se izogneva eni tekmi, kar nama je uspelo. Tekma ni bila perfektna, ampak nisva veslali na polno. Ostalo je še nekaj moči za finale, upam da bova pokazali to, za kar sva trenirali in kako sva pripravljeni. Po polovici sva videli, da sva precej spredaj, tako da sva malo spustili tempo. Takrat je začelo malo razpadati, ampak v finalu te možnosti ne bova imeli, od začetka do konca bova morali iti na polno. Mislim, da teh napak, ki so bile na drugih 250 metrih, ne bo,« je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Po uspešnem nastopu je Anja Osterman povedala: »Zagotovo je nekaj pritiska, ker celo leto treniraš za to tekmo, za svetovno prvenstvo. Da sva odveslali tako, kot sva si zamislili, je res super. Ciljava na najvišja mesta. Nikoli pa ne želim reči, uvrstili se bova točno na to mesto. V finalu je vse mogoče.«

Finalni nastop pa je že drugi dan prvenstva čakal parakajakaša Dejana Fabčiča. Veslal je v finalu B na 200 metrov in zasedel drugo mesto, kar mu je v skupni razvrstitvi prineslo enajsti rezultat prvenstva. »Z današnjim veslanjem sem bil zelo zadovoljen. Trenutno je to moj maksimum in tudi enajsto mesto na svetu ni tako slab rezultat. Sem zadovoljen. Dobro sem se spočil in danes sem res dal vse od sebe. Rekel sem si, da bo to morda motivacija za naprej, da se ne odrežem slabo. Iztisnil sem vse atome moči in osvojil sem drugo mesto. Zdaj se bom najprej malo spočil, potem pa bomo zastavili cilje za novo sezono. Vsekakor moram najti ekipo, ki me bo nadzorovala in spremljala moj nadaljnji razvoj. Na podlagi tega bomo postavili kolikor toliko visoke cilje za naslednjo sezono in potem naprej,« je po nastopu povedal Dejan Fabčič.

V finalu A se je naslova svetovnega prvaka veselil Avstralec Curtis McGrath, drugi je bil Avstrijec Markus Mendy Swoboda, tretji pa Ukrajinec Mykola Syniuk.

Po nastopu pa je bil zelo razočaran Jošt Zakrajšek, ki je dosegel odlične rezultate na letošnjem evropskem prvenstvu, na svetovnem prvenstvu pa je uvrstitev v finale C na 1000 metrov daleč od pričakovanj in želja: »Razočaran sem. V letošnjo sezono sem vložil veliko, tudi fizično sem bil odlično pripravljen. Na start sem šel dobro pripravljen, sem pa imel cel teden preveč stvari v mislih, tako da bi lahko rekel, da sem to tekmo izgubil v glavi bolj kot fizično. Navsezadnje sem na treningih dosegal odlične čase. Na svetovnem prvenstvu pa je tako, če nisi povsem pravi, ne narediš nekaj pravih zavesljajev, tekmeci uidejo.«

Slovenske barve na prvenstvu v Račicah zastopata tudi Maks Frančeškin in Vid Debeljak, za katera je to prvi nastop na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah. Imela sta naporen dan, saj sta najprej veslala v kvalifikacijah na 200 metrov, pol ure kasneje pa še v kvalifikacijah na 500 metrov. Na obeh razdaljah sta se uvrstila v polfinale, nastopa pa sta ju čakala popoldne. V polfinalu na 200 metrov sta veslala dobro in se s sedmim časom polfinalne skupine uvrstila v finale B, na 500-metrski razdalji pa sta nato nastopila le v toliko, da sta nekoliko vadila start, nato pa se v zelo počasnem tempu pripeljala do cilja.

»Že pred prvenstvom sva se odločila, da bo 200-metrska tekma najina glavna, 500-metrska pa za rezervo. Videla sva, da sva na 200 metrov zelo blizu oziroma tam, kjer hočeva biti,« je povedal Maks Frančeškin, Vid Debeljak pa dodal: »Bilo je kar naporno, malo še okrevam po bolezni, ki sem jo imel prejšnji vikend. Bila je kar pametna odločitev osredotočiti se bolj na 200 metrov. Zdaj se morava dobro spočiti, potem pa na polno.«

V petek bomo videli le en slovenski nastop. Špelo Ponomarenko Janić dopoldne čakajo kvalifikacije na 200 metrov.

 

Rezultati: http://sdp.digicorp.hu/competition/16777218/races