Špela Ponomarenko Janić na evropskih igrah priveslala do finala A na 500m.

0
570

Za sprinterji na mirnih vodah je prvi tekmovalni dan evropskih iger. Za razliko od večine športnikov ti ne tekmujejo v Bakuju, temveč v skoraj pet ur oddaljenem Mingačevirju, kjer nastopajo v veslaško-kajakaškem centru. Izmed slovenskih predstavnikov je najboljši dosežek dneva uspel Špeli Ponomarenko Janić, ki se je na 500-metrski razdalji uvrstila v finale A. Jošt Zakrajšek in dvojec Apollonio – Blažević so nastop na 1000-metrski razdalji zaključili v polfinalu.

Primorska kajakašica Špela Ponomarenko Janić, kljub več kot enoletni odsotnosti s tekmovališč, v letošnji sezoni nastopa odlično. Po dobrih rezultatih na dveh tekmah svetovnega pokala tudi na evropskih igrah kaže, da se hitro vrača v staro formo. Prvi tekmovalni dan je nastopila v kvalifikacijah in polfinalu na 500 metrov. Tako v kvalifikacijski kot polfinalni skupini je v zelo močni konkurenci zasedla tretje mesto in se uvrstila v finale A, ki bo na sporedu v torek. V kvalifikacijah sta bili od nje hitrejši Poljakinja Ewelina Wojnarowska in Avstrijka Yvonne Schuring, v polfinalni skupini pa Britanka Rachel Cawthorn in Ukrajinka Inna Osipenko – Radomska, ki sedaj tekmuje za Azerbajdžan. Prav vse omenjene tekmovalke se – tako Ponomarenko Janićeva – lahko pohvalijo s kolajnami z največjih tekmovanj.

Na progo, ki tokrat ne poteka na jezeru, temveč mirni reki, se je podal tudi kajakaš Jošt Zakrajšek. V kvalifikacijah 1000-metrske razdalje je v svoji skupini zasedel peto mesto, kar je pomenilo napredovanje v polfinale. V polfinalu je na startni liniji stal ob samih zvenečih imenih tega športa, ki so bili na progi premočni, tako da je Trzinec nastop na 1000 metrov končal v polfinalu. V svoji skupini je prehitel norveškega in italijanskega reprezentanta in tako zasedel sedmo mesto, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev v finale. V finale A se je namreč uvrstila prva trojica na startu, v finale B pa tekmovalci, uvrščeni med četrtim in šestim mestom. Do finala B so Zakrajšku zmanjkale tri sekunde.

Na isti razdalji – 1000 metrov – sta tekmovala tudi Alan Apollonio in Simon Blažević v kajakaškem dvojcu. Primorca sta se iz svoje kvalifikacijske skupine v polfinale prebila skozi šivankino uho, saj sta bila v svoji skupini osma, kar jima ni prineslo neposredne uvrstitve v naslednjo fazo tekmovanja. Med deveterico polfinalistov sta namreč napredovala po času. V polfinalu sta prikazala boljši nastop, a tudi to ni bilo dovolj za napredovanje v finale. Tja so se namreč uvrstili le trije najhitrejši kajakaški dvojci, slovenska reprezentanta pa sta ciljno linijo prečkala kot sedma. Iz polfinala so v boj za kolajne napredovali predstavniki Italije, Rusije in Portugalske.

V ponedeljek bomo na tekmovališču evropskih iger spremljali Špelo Ponomarenko Janić, ki jo čakajo kvalifikacije na 200 metrov.

 

Rezultati: http://www.baku2015.com/canoe-sprint/index.html