Špela Ponomarenko Janić tretja na svetovnem pokalu v Montemor-o-Velhu.

0
584

Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je odlično veslala v finalu A na 200 metrov tretje tekme svetovnega pokala, ki ta konec tedna poteka na Portugalskem, in osvojila bronasto kolajno. V finalu A na 1000 metrov sta veslala Alan Apollonio in Simon Blaževič ter v konkurenci kajakaških dvojcev zasedla sedmo mesto. Popoldne si je Špela Ponomarenko Janić priveslala še finale A na 500 metrov. V finalu B pa bodo veslali Tilen Vidovič (K1m 200m) ter Alan Apollonio in Simon Blaževič (oba K1m 500m).

Špela Ponomarenko Janić je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu odlično nastopila na najkrajši razdalji (200 metrov) in zaostala le za prvima favoritinjama preizkušnje Novozelandko Liso Carrington in Poljakinjo Marto Walczykiewicz. To so prve zmagovalne stopničke za slovensko sprinterko v letošnji sezoni, sicer pa je letos veslala že v štirih finalih A. Popoldne je nastopila še na 500 metrov. V kvalifikacijski skupini je bila peta in tako prišla do polfinala, kjer je nato postavila tretji čas svoje skupine in se uvrstila še v finale A na 500 metrov.

»Super sem zadovoljna, da mi je uspelo osvojiti to bronasto medaljo. To je prva medalja po treh letih in mislim, da je prišla ob ravno pravem času. To je moja zadnja tekma pred OI in mi bo dala dodatno motivacijo za dva meseca trdega treninga. Sama tekma ni bila nič posebnega, še vedno nisem v pravi formi. Mislim, da ni razloga za skrbi, ker smo šele v fazi treninga. Zato smo se odločili, da nastopim na treh tekmah svetovnega pokala, da čim več tekmujem na začetku, ker potem ne bom več. Tukaj vidimo kaj še manjka in kaj dodati. Mislim, da imam še dosti rezerve do OI. Vsaka tekma je boljša, še vedno pa mi ne uspe odveslati vseh treh faz, od kvalifikacij, polfinala do finala, najboljše kar lahko. Zmeraj je kakšna tekma slabša, kakšna boljša. Vmes so bile že zelo dobre in optimistično gledam naprej in se veselim treninga do olimpijskih iger,« je povedala Špela Ponomarenko Janić v pogovoru za Radio Slovenija.

Tudi Alan Apollonio in Simon Blaževič sta veslala v finalu A. Med kajakaškimi dvojci na 1000 metrov sta v cilj priveslala kot sedma in s tem prišla do ene najboljših uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. Zmagala sta Portugalca Emanuel Silva in Joao Ribeiro, druga sta bila Avstralca Kenny Wallace in Lachlan Tame, tretja pa še dva predstavnika dežele tam spodaj Riley Fitzsimmons in Riley Wood.

V popoldanskem delu programa je veslal Tilen Vidovič, ki je nastopil v kvalifikacijah kajakašev na 200 metrov. V svoji skupini je v cilj priveslal kot peti ter se tako uvrstil v polfinale, kjer je bil nato peti. To pomeni, da bo v nedeljo veslal v finalu B na 200 metrov. V kvalifikacijah kajakašev na 500 metrov pa sta nastopila Alan Apollonio in Simon Blaževič. Apollonio je v svoji kvalifikacijski skupini zasedel četrto mesto, v drugi kvalifikacijski skupini pa je bil četrti tudi Simon Blaževič. S tema dosežkoma sta se uvrstila v polfinale, tam pa bila četrti oziroma peti. To je zadostovalo za uvrstitev v finale B.