Špela Ponomarenko Janić zmagovalka svetovnega pokala 2017.

0
319

Ob koncu svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah na Češkem, ki se je za Špelo Ponomarenko Janić in njeno ekipo iztekel praktično sanjsko, je mednarodna kajakaška zveza objavila tudi rezultate skupnega seštevka svetovnega pokala. Poleg osvojenih devetih kolajn na devetih tekmah, od tega dveh kolajn z EP in dveh s SP, se Špela Ponomarenko Janić lahko pohvali še z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v sezoni 2017.

Primorska kajakašica je blestela vse od maja do konca avgusta ter z osvojenimi kolajnami na tekmah, ki so štele za skupni seštevek svetovnega pokala – treh svetovnih pokalih v Montemor-o-Velhu, Szegedu in Beogradu ter svetovnem prvenstvu, zanesljivo zmagala tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na drugo mesto se je uvrstila Poljakinja Marta Walczykiewicz, na tretje pa Novozelandka Lisa Carrington, ki je sicer izpustila uvodno preizkušnjo svetovnega pokala na Portugalskem. Na visokem dvanajstem mestu je bila uvrščena tudi Anja Osterman, ki je poleg kolajn v kajakaškem dvojcu skupaj s Ponomarenko Janićevo v Szegedu, Plovdivu in Račicah, na prvi tekmi svetovnega pokala v Monetmor-o-Velhu v enojcu na 200 in 500 metrov zasedla peti mesti.

V konkurenci kajakašev je Jošt Zakrajšek sezono končal na skupnem 16. mestu. Poleg dveh petih mest na evropskem prvenstvu v Plovdivu je Jošt letos osvojil tudi bron na prvi tekmi svetovnega pokala na Portugalskem. Mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala si je delil s švedskim tekmovalcem Pettrom Menningom. Zmagal je Francoz Maxime Beaumnot, pred Britancem Liamom Heathom in Portugalcem Fernandom Pimento.

V skupni razvrstitvi držav je Slovenija zasedla 18. mesto. Najuspešnejši so bili predstavniki Nemčije, drugi so bili Madžari, tretji pa Španci.