Špeli Ponomarenko Janić še drugo srebro na Portugalskem.

0
585

Zadnji tekmovalni dan prve tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v portugalskem Montemor-o-Velhu je Špela Ponomarenko Janić priveslala še do druge kolajne ta vikend. Tako kot na 500-metrski razdalji je tudi na 200 metrov zasedla drugo mesto. V istem finalu je bila Anja Osterman peta, Simon Blaževič je bil v finalu kajakašev na 500 metrov šesti, Jošt Zakrajšek pa sedmi. Tilen Vidovič je na 200 metrov zasedel končno 12. mesto, Zakrajšek pa je ob koncu tekmovalnega vikenda dosegel še 6. čas na 5000 metrov.

Primorska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je odlično začela tekmovalno sezono 2017, ki bo vrhunec doživela ob koncu avgusta na svetovnem prvenstvu v čeških Račicah. Po sobotnem srebru na 500 metrov je tudi na nedeljski najkrajši – 200-metrski – preizkušnji priveslala do kolajne srebrnega leska. V izjemno izenačenem finalu jo je za vsega 14 tisočink sekunde prehitela Portugalka Teresa Portela. Tretje mesto si je priveslala Poljakinja Marta Walczykiewicz, dobitnica srebrne kolajne na 200-metrov na lanskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Še en dober rezultat je v svojo zbirko dodala Anja Osterman. Tako kot na 500 metrov je tudi ona na 200-metrski razdalji ponovila svoj dosežek in bila znova peta.

»Že na ogrevanju se nisem najboljše počutila, bila sem precej trda, saj se včeraj po tekmi nisem mogla normalno “razveslati”. Imela sem namreč doping kontrolo, tako da me je eno dekle stalno spremljalo. Na kontroli sem bila tri ure, potem sem se sicer šla “razveslati”, ampak je bilo že prepozno. Danes sem bila res blizu zmagi. Škoda da ta razlika ni bila v mojo korist, ampak upam, da se bo na kakšni drugi, še pomembnejši tekmi, obrnilo meni v prid. Na prvi tekmi v sezoni se še nikoli nisem počutila tako dobro kot letos, kar je dober pokazatelj dobre pripravljenosti. Prepričana pa sem, da lahko še napredujem,« je po novem uspehu dejala Ponomarenko Janićeva, ki je morala še drugi dan zapored na doping kontrolo, tako da se je pošalila, da je očitno zelo sumljiva.

Tudi v moškem finalu A na 500 metrov smo imeli dva svoja predstavnika. Tokrat je do cilja hitreje priveslal Simon Blaževič, ki je zasedel šesto mesto, Jošt Zakrajšek pa je bil sedmi. Zmagal je Ukrajinec Oleh Kukharik, pred Portugalcem Fernandom Pimento in Madžarom Markom Bardfalvijem.

V finalu B na 200 metrov je veslal Tilen Vidovič, ki je ciljno linijo prečkal kot tretji. To mu je v končni razvrstitvi kajakašev na tej razdalji prineslo 12. mesto. Doseženi čas bi mu v današnjem finalu A prinesel osmo mesto. Na najkrajši razdalji je bil v finalu A sicer najhitrejši Francoz Maxime Beaumont, dobitnik kolajn na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, drugi je bil Ukrajinec Igor Trunov, tretji pa Latvijec Aleksejs Rumjancevs.

Ob koncu svetovnega pokala v Montemor-o-Velhu se je na regatno polje znova podal Jošt Zakrajšek. Na 5000 metrov je priveslal do šestega mesta. Prvi mesti sta zasedla Portugalca Joao Ribeiro in Fernando Pimenta, tretji pa je bil Britanec Zyggy Chmiel.

Karavana se sedaj seli na Madžarsko, kjer bo prihodnji konec tedna v Szegedu potekala druga tekma za svetovni pokal.