Spodnji del tacenske proge z novo podobo.

0
616

Tik pred začetkom finalne tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo ta konec tedna potekala v Tacnu, je tamkajšnja proga dobila novo podobo. Po več letih začasnih in manjših posegov v zadnjem delu, so tokrat v kanalu zabrneli stroji in spodnji del je dobil povsem novo podobo. Resen poseg je bil nujen, saj je progo, ki je gostila številna slalomska tekmovanja najvišjega ranga, od dveh svetovnih prvenstev, evropskega prvenstva ter številnih tekem svetovnega pokala, resno načel zob časa, ob nekoliko nižjem vodostaju Save pa je bil spodnji del neprevozen in tudi že nekoliko nevaren.  

Žal otvoritev proge po prenovi ni stekla po pričakovanjih. Izkazalo se je, da gradbena dela niso bila opravljena na najboljši možen način, saj je kmalu po tem, ko je preko umetnih skal in ovir stekla Sava, voda odnesla nekaj betona in začela spodjedati strugo. Organizatorjem tekme svetovnega pokala tako ni preostalo drugega kot da odpovejo ponedeljkove in torkove treninge ter v kanal znova pripeljejo stroje ter popravijo nastalo škodo. Vnovično odprtje proge je načrtovano za sredo ob šesti uri zjutraj.

»Dobili smo cel zadnji del proge in naredili nov iztek v naravno strugo reke Save. To je bil kompliciran poseg, saj se proga nahaja v Naturi 2000 in je del ekoloških in ostalih omejitvenih prostorov. Vsa stvar se je zavlekla. Začeli smo kar zgodaj, ampak smo potem zaradi vseh soglasij in vsega lahko začeli delati šele avgusta. V času OI smo imeli smolo z visoko vodo, ker je bil dež. Vsa stvar se je zavlekla, tako da smo pritiskali na delavce. Zaradi tega je bila njihova prioriteta zunanji zid, ki odbija vodo nazaj v strugo, tla pa so očitno naredili preveč na hitro,« je uvodoma dejal Jakob Marušič.

Na nedeljskem poskusnem odprtju se je zbralo precejšnje število ljudi, a zaradi napak niso videli spusta po progi. Ob tem je Marušič dodal: »Žal se nedeljski poskus odprtja vode ni končal uspešno, pokazale so se napake, ki so jih včeraj z velikim trudom sanirali. Žal smo s tem izgubili dva dni treninga. Ker se suši beton na dnu struge, moramo počakati s spuščanjem vode vsaj 24 ur. Vodo bomo spustili jutri zjutraj, ko se bodo začeli tudi treningi. Ne pričakujem takšnih težav kot v nedeljo. Verjamem, da je stvar res narejena tako, kot mora biti. Se je pa v nedeljo spodnji del pokazal kot eden zelo zanimivih. Tako da rešitve očitno niso slabe. Mislim, da bo to velika pridobitev za tacensko progo.«

Številni slalomisti, ki so že v Ljubljani, so tako trenirali v kanalu na mirni vodi ali izven Ljubljane. Na progi dolgo niso trenirali tudi slovenski tekmovalci, še posebej dolgo Luka Božič: »Imam kar malo treme. Na progi v Tacnu nisem veslal že od izbirnih tekem. Upam, da se bova jutri lepo zapeljala preko proge in hitro pridobila nazaj občutke. Potem pa bo tekma kot vsaka. Poskušala se je bova lotiti čim bolje in čim bolj mirno.«