Sprinterji na evropsko prvenstvo v Beograd, spustaši na svetovni pokal v Banjaluko.

0
560

Po izjemno uspešnem vikendu za naše divjevodaše, ki so kolajne osvajali na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Švici in na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Pragi, ta konec tedna v ospredje znova stopajo sprinterji na mirnih vodah. V Beogradu jih čaka evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah ter parakajakaštvu. Na sporedu bo tudi svetovni pokal v spustu na divjih vodah.

Srbska prestolnica, ki je lani gostila evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane, je že v nestrpnem pričakovanju najboljših tekmovalk in tekmovalcev stare celine. Prvenstva, ki se z otvoritvijo začenja v četrtek, se bo udeležila tudi štiričlanska slovenska ekipa. Med kajakašicami na 200 in 500 metrov bo veslala Anja Osterman, med kajakaši na 1000 in 5000 metrov Jošt Zakrajšek, med kajakaši na 200 in 500 metrov Simon Blaževič, v parakajakaški konkurenci pa bo tekmoval Dejan Fabčič.

Prve tekme bodo na sporedu v petek, ko bodo potekale kvalifikacije in polfinala na 1000 in 500 metrov, v soboto sledijo finala na 1000 metrov in na 500 metrov v nekaterih kategorijah ter kvalifikacije in polfinala na 200 metrov. V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s preostalimi finali na 500 metrov, finali na 200 metrov ter 5000-metrskimi preizkušnjami. Parakajakaški del prvenstva bo potekal v soboto in nedeljo.

V soboto in nedeljo bosta v Banjaluki na sporedu prvi tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v letošnji sezoni. Poleg ekipe, ki je na svetovnem prvenstvu v Švici osvajala naslove svetovnih prvakov, kajakašev Nejca Žnidarčiča, Simona Ovna, Vida Debeljaka, Anžeta Urankarja in Blaža Cofa, bosta na svetovnih pokalih priložnost dobila še kajakaša Tim Novak in Maks Frančeškin. V soboto bo na vrsti klasični spust, v nedeljo pa še sprinterska tekma. Po Banjaluki se bo karavana preselila v Celje, kjer bosta na sporedu tretja in četrta tekma svetovnega pokala (15. in 16. junija).  

 

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu: https://www.kajaksrbija.rs/takmicenja/2018-eca-canoe-sprint-and-paracanoe-senior-championships/

Rezultati z EP: http://www.europecanoeevents.com/live-results?gmt=2&gmt2=-120

 

Svetovni pokal v spustu na divjih vodah: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-cup/banja-luka-2018