Sprinterji na mirnih vodah razkropljeni od Avstralije do Afrike in Evrope.

0
557

Od olimpijskih iger v Riu de Janeiru nas loči le še pet mesecev, do dodatnih evropskih olimpijskih kvalifikacij pa le dobra dva, zato se sprinterji na mirnih vodah vneto pripravljajo na izzive prihajajoče sezone. Špela Ponomarenko Janić tudi letos trenira v Avstraliji, Jošt Zakrajšek se je napotil v Francijo, Anja Osterman in Maks Frančeškin sta formo pilila v Južni Afriki, preostali pa so se pripravljali v Sabaudiji in Novigradu.

Ker nizke temperature v zimskih mesecih pri nas ne dopuščajo optimalnih priprav na novo sezono, kajakaši, kanuisti in kajakašice boljše pogoje iščejo v toplejših krajih. Nabiranje številnih kilometrov, ki so ključni v tem delu leta, pa so slovenski sprinterji na mirnih vodah opravljali na različnih koncih sveta. Najbližje domu so trenirali najmlajši, ki so dva tedna preživeli v Novigradu. Nekoliko dlje, v Italijo, pa so odpotovali Alan Apollonio, Simon Blažević in Rok Šmit, ki so trenirali v eni izmed stalnih baz slovenskih sprinterjev – v Sabaudiji.

Povsem novo pripravljalno lokacijo za slovenske sprinterje sta preizkusila Anja Osterman in Maks Frančeškin, ki sta odpotovala v Južno Afriko. Trenirala sta na jezeru, 15 kilometrov oddaljenem od Pretorie. Tja je Anjo povabila konkurentka, ki skupaj z družino upravlja center, kjer sta trenirala. »Vse skupaj je bilo zelo družinsko. Večina ekipa, ki pride sem na trening, trenira kar skupaj, tako da smo kot velika srečna družina,« je uvodoma povedal Maks Frančeškin.

Ljubljančan za razliko od večine tekmovalcev treninga ni posvetil nabiranju kilometrov: »Precej kilometrov sem nabral že doma z Joštom, tako da to ni bil glavni cilj priprav. Želel sem izkoristiti pogoje in družbo za umirjen prehod iz nižjih v višje intenzivne treninge. Finci namreč v tem času že delajo zelo laktatne in visoko intenzivne treninge. Mislim, da mi je kar uspelo.«  

Čeprav je bil primarni cilj bivanja v Afriki trening, ni šlo brez turističnih ogledov. »Ob nedeljah sva imela prosto, tako da je bilo nekaj časa za oglede. Ker nisva imela svojega avtomobila, sva bila bolj ali manj odvisna od drugih – Fincev in domačinov. Bila sva na safariju, ki je bil res super – res krasna flora in favna,« je še dodal Maks.

Kajakaš, ki je največje uspehe dosegel v spustu na divjih vodah – lani je med drugim postal tudi svetovni prvak do 23 let –, tekmuje tako v sprintu kot v spustu. »Letos sem najprej nameraval nastopiti le na spustaških tekmah, čeprav 95-odstotkov treninga opravim v mirnovodaškem čolnu. Po prihodu iz Afrike pa me vse bolj vleče na mirnovodaške izbirne tekme, saj so bili določeni rezultati testov v JAR na res visokem nivoju. A odločiti se bo treba kmalu. Zagotovo pa se v prihodnjih letih vidim bolj na mirnih kot divjih vodah,« je zaključil študent Fakultete za šport.