Sprinterji sezono največjih tekmovanj odpirajo ta konec tedna.

0
475

Spustaši na divjih vodah so nas pretekli konec tedna navduševali na evropskem prvenstvu v Skopju, ta vikend smo dobili imena tekmovalcev in tekmovalk, ki nas bodo zastopali na največjih slalomskih tekmovanjih, prihaja pa tudi čas za sprinterje na mirnih vodah. Te med petkom in nedeljo na Portugalskem čaka prva tekma svetovnega pokala.

V Montemor-o-Velhu nas bo zastopala peterica, na čelu s Špelo Ponomarenko Janić, četrtouvrščeno kajakašico olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Primorka je večino kariere trenirala sama, oziroma občasno trenirala z nekaterimi odličnimi tujkami, po koncu lanske sezone pa sta se Špeli pridružili še dve slovenski tekmovalki – Anja Osterman in Mia Medved – ki odslej trenirata pod budnim očesom Špelinega moža in trenerja Stjepana Janića.

»Sistem treningov pred letošnjo sezono je bil enak kot vsako leto, sicer vsako leto dodamo kakšno majhno spremembo, tako da ni monotono in da lahko napreduješ, ker s povsem enakim programom stagniraš. V letošnji sezoni z mano trenirata Anja Osterman in Mia Medved, ki sta zelo napredovali. Obe sta zelo vztrajni, motivirani, veliko trenirata. To pri treningih pomaga tudi meni, da so ob meni pozitivni ljudje, za katere vidiš, da so željni napredka. Praktično ni bilo dneva, da bi bila sama na treningu, kar se do sedaj ni zgodilo še nikoli. Mislim, da smo vse napredovale,« je povedala Špela Ponomarenko Janić.

Nad novostmi je navdušena tudi Anja Osterman, ki bo v Szegedu skupaj s Špelo Ponomarenko Janić nastopila v kajakaškem dvojcu: »Res je super. Žal mi je, da nisem že prej spremenila, ker je napredek v teh nekaj kratkih mesecih večji kot je bil prej v več letih. To se vidi na tekmah, na treningih. Letos bo nov izziv, to je K2 s Špelo. Upamo, da bo šlo čim boljše. Upamo, da bo šlo tudi na svetovnem prvenstvu super. Letos je uvod v K2, tako da čisto na začetku ne bova ciljali na najvišja mesta, glavni so občutki v čolnu in kako bo čoln tekel. Če bo šlo super, bo toliko boljše.« Slovenski kajakašici čakajo nastopi na vseh treh tekmah svetovnega pokala.

Pred začetkom nove sezone je zelo optimističen in zadovoljen tudi trener Stjepan Janić: »Dekleta so vrhunsko pripravljena. Skozi celotno zimsko obdobje so trenirale skupaj. Na testiranjih osnovne pripravljenosti so podirale prejšnje rekorde. Mislim, da gremo v to sezono sproščeno, zanesljivo. V prihodnosti se odpira še več opcij, ne samo za ta dvosed, morda še za kakšen drugi, ker se program tekmovanja spreminja, tako da lahko včasih veslaš samo v eni disciplini. Na svetovnem pokalu so pripravili takšen ženski program, da zelo težko kombiniraš z drugimi disciplinami. Na dveh svetovnih pokalih bosta tekmovali v enosedih, na drugem svetovnem pokalu, ki bo najmočnejša tekma, pa v dvojcu, da dobimo najbolj jasno sliko. Dekleta imajo še veliko prostora za napredovanje, tako da jih čaka še veliko trdega dela.«

Na tekmah svetovnega pokala bodo poleg Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman priložnost dobili še Tilen Vidovič, specialist za 200-metrsko razdaljo, Jošt Zakrajšek, ki bo veslal na 500, 1000 in 5000 metrov, Alan Apollonio, ki se bo udeležil tekem na 500-, 1000- in 5000-metrski razdalji v Szegedu in Beogradu ter Simon Blaževič, ki bo tekmoval na 500- in 1000-metrskih razdaljah, in sicer v Montemor-o-Velhu.

V kajakaškem dvojcu na 200 metrov se bosta v Szegedu preizkusila Vid Debeljak, aktualni evropski prvak v sprintu na divjih vodah, in Maks Frančeškin, ki je prav tako pretekli vikend tekmoval na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Skopju.

»Potrebujem le kakšnih 15 minut v čolnu in se navadim, tako da mi to ne bi smelo predstavljati kakšnih večjih težav,« je na vprašanje o morebitnih težavah pri preskokih z divjih voda na mirne odgovoril Maks Frančeškin in nadaljeval: »Večino pripravljalnega obdobja sem zmeraj opravil v mirnovodaškem čolnu. Že lani sva se z Vidom, sicer malo prepozno, usedla skupaj v čoln in nama je šlo solidno, letos pa sva si rekla, da bova pozimi redno veslala in videla, kakšna je situacija. Izbirne tekme na Bledu so bile kar kmalu po izbirnih tekmah v spustu, tako da je bilo prisotne nekaj utrujenosti. Če ne drugega, mi to pomeni popestritev.«

Prva tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Montemor-o-Velhu bo potekala med petkom in soboto, sledila bo preizkušnja v madžarskem Szegedu in nato še v Beogradu. Julija bo v Bolgariji evropsko člansko prvenstvo, avgusta pa še svetovno prvenstvo na Češkem.

 

Spletna stran tekme svetovnega pokala na Portugalskem: http://canoesprintportugal.com