Sprinterji ta vikend na Češkem

0
284

Od petka do nedelje bodo češke Račice gostile drugo tekmo svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v sezoni 2011. Na Češkem bo nastopilo šest slovenskih tekmovalcev, zaradi poškodbe pa bo manjkala najboljša slovenska sprinterka Špela Ponomarenko Janić.


Lovro Leban, Rok Kuk, Jernej Župančič Regent in Jošt Zakrajšek so v tej sezoni že nastopili na prvi tekmi svetovnega pokala v Poznanju. Dvojec Leban-Kuk je dosegel najboljši slovenski uvrstitvi, saj je na 500-metrski razdalji tekmo končal na petem mestu, na enkrat daljši razdalji, ki je tudi olimpijska, pa je bil osmi. Enak rezultat je na 1000 metrov zasedel tudi kajakaš Jernej Župančič Regent. Jošt Zakrajšek je deveto mesto zasedel na pet kilometrski razdalji. Vsi bodo nastopili tudi na tekmi v Račicah. »S prvo tekmo svetovnega pokala sva odprla sezono, vendar nisva bila najbolj zadovoljna, saj sva želela več. Sezona je še dolga in upam, da bomo prišli do dna najinih težav. Sposobna sva veliko več, kot sva prikazala na začetku, v Račice pa greva z optimizmom in upanjem, da se bo prvič v sezoni vse “poklopilo”, kot se je že kar nekajkrat v preteklosti. Lani sva na dveh svetovnih pokalih osvojila kolajno, morda letos ne bo tako, ampak glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo. Upam, da bova takrat v pravi formi, ne tako kot lani, ko je najina fizična pripravljenost padala s koncem sezone. Upam, da se bo letos to obrnilo,« je pred drugo tekmo svetovnega pokala povedal Lovro Leban.


Na Češkem bosta nastopila tudi kajakašica Tea Kralj in kajakaš Nejc Žnidarčič, ki sta prvo tekmo svetovnega pokala izpustila. Žnidarčič je pretekli teden na evropskem prvenstvu v sprintu na divjih vodah osvojil srebrno kolajno, takoj po povratku pa znova sedel v mirnovodaški čoln. »Po treh tednih sem bil znova v mirnovodaškem čolnu. Najprej sem bil en teden bolan, dva tedna pa sem se pripravljal za evropsko prvenstvo v spustu. Povratek je bil malo šokanten, saj tu delajo druge mišice. Do tekme imam še štiri dni časa, je pa res, da je ta tekma le priprava na avgustovsko svetovno prvenstvo, tako da forma še ni vrhunska. Vse tempiram za avgust,« pa je pred tekmo povedal Nejc Žnidarčič. V Račicah bi morala nastopiti tudi najboljša slovenska sprinterka Špela Ponomarenko Janić, vendar bo morala tekmo, zaradi poškodbe prsta na roki, izpustiti.


Lovro Leban in Rok Kuk bosta tekmovala v kajakaškem dvojcu na 500- in 1000-metrski razdalji, Nejc Žnidarčič bo tekmoval le na 200-metrski, Tea Kralj pa na 500- in 1000-metrski razdalji. Največ dela čaka kajakaša Jerneja Župančiča Regenta in Jošta Zakrajška, ki sta prijavljena na 500-, 1000- in 5000-metrski razdalji. Slovenska ekipa bo sicer poizkusila odpovedati nastop Župančiča Regenta in Zakrajška na 500-metrski razdalji, saj sta ocenila, da tam ne bi nastopila.


V petek bodo na sporedu kvalifikacije in polfinala kajakašic na 500- in 1000-metrski razdalji, kvalifikacije in polfinala kajakašev na 500- in 1000-metrski razdalji, prav tako se bodo v kvalifikacijah in polfinalih pomerili tudi kajakaši v dvojcih. V soboto bodo sledile kvalifikacije in polfinala na najkrajši, 200-metrski, razdalji ter finala kajakašev na 1000 metrov, kajakaških dvojcev na 1000 metrov ter finala kajakašic na 500- in 1000-metrski razdalji. V nedeljo se bo tekmovanje zaključilo s finali na 200-metrskih preizkušnjah, finalom kajakaških dvojcev na 500 metrov, kajakašev na enaki razdalji ter tekmo na najdaljši, 5000-metrski, razdalji.


Več informacij:
http://www.racice2011.com/