Spustašem na divjih vodah uvodni dan SP srebro in bron.

0
232

Po bronasti kolajni kajakašev v slalomskem delu svetovnega prvenstva, ki ta konec tedna poteka v francoskem Pauju, so se popoldne zelo izkazali tudi spustaši na divjih vodah. Na zahtevni progi v Pauju so kanuisti Simon Hočevar, Luka Žganjar in Blaž Cof v sprinterski preizkušnji spusta na divjih vodah osvojili bron, kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Anže Urankar pa so bili drugi.

Kajakaši Anže Urankar, Simon Oven in Nejc Žnidarčič, sicer lanskoletni ekipni svetovni prvaki, so nadaljevali tradicijo osvajanja kolajn na največjih tekmovanjih v spustu na divjih vodah. V ekipni sprinterski tekmi so veslali zelo hitro in zaostali le za domačini in prvimi favoriti Francozi (Paul Graton, Clement Faure, Gaetan Guyonnet). Slovenci so za novimi svetovnimi prvaki zaostali le za 88 stotink sekunde. Bron so si priveslali kajakaši Nemčije.

»Vedeli smo, da bodo Francozi na tej progi dobri in suvereni, glede na to, da je to njihova domača proga. Upali smo sicer, da se bodo zlomili pod pritiskom domačih gledalcev, ampak so odpeljali zelo dobro vožnjo,« je povedal Simon Oven, Anže Urankar pa dodal: »Prav gotovo so imeli Francozi nekaj prednosti, saj je to njihova domača proga. Mislim, da danes to ni bilo ključno. Mi nismo prikazali svoje najboljše vožnje, zato so oni zasluženo zmagali. Z dobro vožnjo bi jih lahko premagali.«

Veselil se je tudi Nejc Žnidarčič: »Veslali smo dobro, ampak so naredili nekaj majhnih napak, ki so se na koncu odražale v tem zaostanku. Z rezultatom smo lahko zadovoljni. Branili smo naslov iz lanskega leta, ni nam uspelo, ampak bodo še priložnosti, da jim pokažemo. Glavna tekma prihaja v soboto.«

Na zmagovalni oder so se povzpeli tudi kanuisti Simon Hočevar, Luka Žganjar in Blaž Cof. Kljub nekaj težavam na progi so postavili dovolj hiter čas, da so na koncu zaostali le za ekipama Francije in Češke ter se tako veselili bronaste kolajne.

Najizkušenejši tekmovalec v slovenski spustaški reprezentanci Simon Hočevar je tako dodal še eno odličje v svojo bogato zbirko kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev: »Moral bi jih prešteti, ampak mislim, da je to osemindvajseta kolajna. Vendar me ne držite za besedo! Že v letih 1993 in 1995 sem tekmoval na združenih prvenstvih v slalomu in spustu na divjih vodah. Že pred 24 leti se mi je zelo odlično, ker se vsi tekmovalci združijo in je precej bolj zanimiv dogodek.«

Kanuisti so sicer imeli nekaj težav, a njihova taktika se je izkazala za učinkovito. »Dogovorili smo se, da bom startal prvi in pobegnil, da bi tako pridobili čim večjo razliko na startu, na drugem mestu pa je veslal najšibkejši tekmovalec. Mislim, da je to najboljša taktika,« je načrt vožnje razkril Blaž Cof.

Slovenci so sicer morali malo počakati na bron, saj je hrvaški tekmovalec pred startom zlomil veslo, zaradi česar so zamudili svoj startni čas. Vodstvo tekmovanja jim je omogočilo ponoven start, a so Hrvati na progi naredili preveč napak, tako da so si slovenski reprezentanti lahko oddahnili in se veselili nove kolajne. »Zaradi “fair playja” so jim omogočili ponoven start. Mi smo na cilju sicer čakali, kaj se bo zgodilo, saj je njihov ponoven start pomenil, da nam lahko odvzamejo kolajno. Vseeno pa nas je skrbelo, kaj se je zgodilo s tekmovalcem, tako da me veseli, da je vse dobro,« pa je nekoliko neobičajno dogajanje na startu opisal Luka Žganjar.

Že jutri spustaše na divjih vodah čaka nov tekmovalni dan. Kanuisti in kajakaši bodo namreč veslali v kvalifikacijah posamičnih preizkušenj svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah.

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/live