Spustaši blesteli v Celju – dve zmagi, srebro in bron

0
329

V Celju je potekal prvi izmed dveh sprintov na divjih vodah za svetovni pokal, kjer so slovenski reprezentanti znova zablesteli. Nejc Žnidarčič je zmagal med kajakaši, Anže Urankar je bil drugi, med kanuisti je bil najboljši Blaž Cof, med kajakašicami pa je Ana Šteblaj zasedla tretje mesto.

Prvi favorit kajakaške preizkušnje Nejc Žnidarčič je upravičil svojo vlogo in manj kot teden dni po osvojitvi šestega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah zmagal še na tekmi svetovnega pokala v Celju. Na Savinji je bil 13 stotink sekunde hitrejši od reprezentančnega kolega Anžeta Urankarja, medtem ko je Francoz Maxence Barouh priveslal do brona.

“Vsi vedo, da je doma najlepše zmagati. Celje ni med najbolj divjimi progami, ampak tu sem vedno rad tekmoval, saj je vzdušje, kot vidite danes, fenomenalno. Jutri, ko bo koncert, bo verjetno še več ljudi. Zmagati na domačem svetovnem pokalu je zagotovo nekaj lepega. Anže je bil na takšnih kratkih sprintih vedno zelo hiter. Že pred tekmo sem ga imel za največjega nasprotnika, super, da si bomo Slovenci delili oder. Zelo sem bil vesel. Upam, da se jutri ponovijo rezultati, ampak Anže verjetno upa, da bo kontra. Jutri bo zagotovo še ena borba. Komaj čakam,” je povedal Žnidarčič.

Zadovoljen je bil tudi Urankar: “Sem zadovoljen. Predvsem je to obliž na rano, saj na svetovnem prvenstvu nisem pokazal tega, kar bi lahko. Bil sem bolan in res imel smolo, ampak to je šport. Bom pa drugo leto. Bilo je kar blizu zmage, a jutri je nov dan, morda bom jutri jaz imel več sreče.”

V finalu smo imeli še tri kajakaše. Simon Oven je bil četrti, Tim Novak osmi, Tjaš Til Kupsch pa deveti. Žal je v kvalifikacijah nastope zaključil Matija Preskar.

Zmagoslavno se je na tekme v sprintu na divjih vodah vrnil tudi Blaž Cof. Nekdanji svetovni prvak v tej disciplini je bil skoraj pol sekunde hitrejši od Francoza Nicolasa Sauteurja, srebrnega z nedavnega svetovnega prvenstva, tretji pa je bil  aktualni svetovni prvak Francoz Quentin Dazeur.

” Fino je, to vzdušje in priprave na tekmo te dvignejo na nivo, na katerem si bil včasih. Res da nisem bil na svetovnem prvenstvu, a treniral sem preko cele zime. Po izbirnih tekmah sem se odločil, da bom startal na tej tekmi. Kljub službi sem vložil veliko truda. Všeč mi je, da mi je uspelo, saj sem se dobro počutil. Morda je nekoliko drugače dirkati, ko kajak nekoliko postaviš na stranski tir. Še vedno je nekje v ozadju. Lepo se je vrniti in sproščeno startati na tekmi,” je povedal Blaž Cof.

V finalu kanuistov je veslal Martin Gale in bil šesti. Malo je do uvrstitve v finale zmanjkalo Leonu Brezniku in Nejcu Gradišku, ki bosta novo priložnost iskala v sobotni sprinterski tekmi.

Za presenečenje v ženski konkurenci kajakašic je poskrbela Ana Šteblaj, ki je kljub stresnemu zlomu stopalnice osvojila tretje mesto. To sicer niso prve zmagovalne stopničke za mlado ljubljansko kajakašico, a te so ji še posebej ljube. “Tistim, ki so rekli, naj ne tekmujem ta vikend, sem želela dokazati, da lahko. Med veslanjem me ne boli in lahko veslam normalno, sem pa res vesela tega tretjega mesta, ki mi pomeni kot da bi zmagala. To niso moje prve zmagovalne stopničke, ampak sem jih res vesela in upam, da jih bo še več,” je povedala Ana po finalni vožnji. Pred njo sta se uvrstili Francozinja Mathilde Valdenaire in Čehinja Marie Nemcova.

Kljub poškodbi je nastopila tudi Nika Ozimc. Na svetovnem prvenstvu v Treignacu si je poškodovala ramo in svetovali so ji nekoliko daljši počitek, a želja po nastopu na domačem svetovnem pokalu je bila prevelika, tako da je stisnila zobe in startala ob pomoči protibolečinskih sredstev. Na koncu je bila osma. V finalu je veslala še Živa Jančar in osvojila deveto mesto.

Predstavnika smo imeli tudi v konkurenci kanuističnih dvojcev. Martin Gale in Nejc Gradišek sta bila šesta. Vsa tri prva mesta so osvojili francoski tekmovalci. Zmagala sta Quentin Dazuer in Stephane Santamaria, druga sta bila Clement Monjanel in Correntin Combe, tretja pa Nicolas Sauteur in Ancelin Gourjault.

Med ženskimi dvojci in kanuistkami nismo imeli predstavnic.

V soboto je na vrsti še ena sprinterska preizkušnja. Kvalifikacije se začnejo ob 14. uri, finale pa ob 19.00.

Sobotni finale si bo mogoče ogledati na Sport klubu 2 in v spletnem prenosu.

Prenos petek:

Prenos sobota:

Rezultati: https://www.timing-mojstrana.com/9-11-6-2022-celje-sobec-2022-icf-wildwater-canoeing-world-cup-celje/

VIDEO IZJAVE